notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pillants bele az anyaméhbe, hogy lásd a magzati fejlődést a 23-30-ig hétig!

hirdetes

A méhben fejlődő baba bemutatása képekben - 3. rész

helloladies.hu

Az anyaméhben végbemenő folyamat szépsége felfoghatatlan. A baba hétről hétre fejlődik és növekszik, hogy végül egy igazi kis emberként jöjjön a világra. Ezúttal a folyamatot a 23. héttől a 30. hétig mutatjuk be.

 

A magzati fejlődés a 23-30. hétig.

23.hét


Magassága 28 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 450-500 gramm sokat mocorog, forgolódik, még van helye nyújtogatni a kezecskéit, lábacskáit, de már egyre kevésbé tudja teljesen kiegyenesíteni. A pocakon belül elképesztően akrobatikus pozíciókat képes felvenni. A testének felszíne vörös, ráncos. Mostanság kezd a bőre alá rakódni a zsírréteg, ami a bőrét feszessé teszi, és rózsaszínűre színezi.
A körmei kialakulóban vannak, már majdnem teljesen készek.

 

 

24.hét


Magassága 29 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 530 gramm. A kis tüdeje nem eléggé érett még a feladatra, hogy oxigénnel lássa el a testet. Az idegsejtjeinek száma ezen a héten nagyon gyorsan növekszik (már fájdalomérzetre is képes), de a zsírsejtek száma még mindig nagyon kevés. A bőr alatt  így még nincsenek kialakult párnácskák, amik meggátolnák, hogy a bőre áttetsző legyen, így a vérerei még áttűnnek a bőrén. Az egész teste piros színű még. Néhány hétig még várni kell, hogy rózsás babaszíne legyen.

 

 

A baba fejlődése az anyaméhben: 25-27. hét


Magassága 31 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 700 gramm. Ha a piacon járva a padlizsánt fogd a kezedben, jusson eszedbe, hogy a babád most ekkora lehet.
Mostantól minden héten körülbelül egy centimétert növekszik a baba hossza, és a súlya is mérhetően változik hétről-hétre. Ha most születne, akkor nagy erőfeszítéseket kellene tenni az életben maradásáért, de köszönhetően a fejlett orvosi műszereknek, rendelkezésre állnak az eszközök, hogy életben tartsák. A tüdeje még nem fejlett, bár a légzésszabályozása már működik, de a szervecskéinek sokat kell még érni ahhoz, hogy aggodalom nélkül megszülethessen. Így jobb még neki ott, ahol van.

hirdetes

26.hét


Magassága 32-33 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 850 gramm. A tüdeje egyre fejlettebb, de még nincs kész a kinti létre. A láb- és kézujjainak a végén már jól kivehető körmöcskék növekednek. Ezek még puhák, vékonyak, így még nem képes összekarmolni magát vele. Később a terhesség előrehaladtával természetesen a körmök is erősödnek, vastagodnak, ezért gyakran előfordul az is, hogy egy-egy baba összekarcolt pofival érkezik meg közénk. A baba bőre egyre rózsaszínűbb. Adódik ez abból, hogy a bőr egyre vastagodik, illetve a bőre alatt apró zsírpárnák raktározódnak el, elfedve a vérereket, belső szerveket, izmokat.
Már hallja az őt körülvevő zajokat. Nem csak a belső szerveid mocorgására reagál, hanem a külső zajok is reakcióra késztetik.

 

 

 

27.hét


hirdetes
Magassága 34 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 1000 gramm. Most először nyitja ki a szemét, így a fény-árnyék, éjjel-nappal változásokat jobban meg tudja figyelni. A pocakodon átszűrődő fényben most először pillanthatja meg a saját kezét, lábát, a köldökzsinórt, és a magzatburkot belülről. A szeme hozzászokik lassan ehhez a homályhoz.
A baba hallása egyre jobb, egyre érzékenyebb. Erősebb hangokra összerezzen, dallamokat hallva megnyugszik. Nyugtatólag hat rá az édesanya dúdolása, éneklése, mesélése, mocorgásba kezd a gyomorműködést, korgást hallva.

 

 

A baba fejlődése az anyaméhben: 28-30. hét


Magassága 35,5 centiméter körül lehet. Súlya hozzávetőleg 1100 gramm. A szemét már ki tudja nyitni, gyakran pislog. Ha most meg kellene születnie, akkor jó eséllyel maradna életben. Már olyan modern eszközeink vannak, hogy a fejlett, egészséges babát képesek életben tartani.
A bőre alatti zsírréteg folyamatosan növekszik. Hamarosan az áttetsző, pirosas, vérerekkel szabdalt bőre gyönyörű babarózsaszínné változik ezáltal.
Járóreflexe kialakult már. A mama pocakján belülről próbál lépkedni, és ha a lába a magzatburokhoz ér, akkor elemi azt. Ez kívülről amolyan dagasztás érzés. Sok kismama panaszkodik, hogy a veséjén, húgyhólyagján gyakorol a baba járni.


29.hét

A baba izomzata és tüdeje folyamatosan erősödik. Feje is növekszik, hogy a fejlődő agyacska elférjen benne. Figyel a hangokra, bárkiére, aki a pocakodhoz beszél.

 

30.hét


Erre a hétre a kicsinyed érzékei olyan szintre fejlődtek, hogy már látja, hallja, tapintja és ízleli a körülötte lévő világot. Már válaszol a külső ingerekre, például, ha megbököd a pocakod, akkor ő is visszabök azon a ponton, belülről. Nagyon izgalmas, hogy tudsz a csemetéddel „beszélgetni”, játszani már a születése előtt is. Próbáld vakargatni a pocakod, és kedvesen beszélni hozzá, ha nagyon rugdos - majd meglátod, hogy már most is meg tudod nyugtatni kicsinyedet.
Mérete mint egy sütőtök.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

2024-02-20

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

A szülés egy csodálatos és felemelő élmény lehet, de a testünknek és az intim területeinknek is meg kell küzdeniük az új kihívásokkal és változásokkal.

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

2024-02-20

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

A gyerekbántalmazás egy súlyos és elhanyagolt probléma, amely sok gyermeket érint világszerte. Azonban sokszor nehéz felismerni a jeleket. Ezek lehetnek azok:

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

2024-02-12

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

A cisztás akné egy súlyos és gyakran fájdalmas bőrprobléma, melyet a mélyen fekvő, gyulladt pattanások jelentenek, és amelynek kezelése kihívást jelenthet az érintettek számára.

 Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

2024-02-05

Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

A várandósság alatti pajzsmirigyproblémák kezelése és a megfelelő vitaminválasztás kiemelten fontos, mivel a nem megfelelő döntések súlyos következményekkel járhatnak.

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

2024-02-01

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

A Balenciaga Divatház története olyan pályát járt be, amely tele van mély érzelmekkel, forradalmi tervezéssel és az örök elégedetlenség által ihletett kreativitással. Ismerjük meg a divatház felemelkedését és azon tervezőjét, aki sosem nyugodott bele a tökéletességbe: Cristóbal Balenciagát.