notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

hirdetes

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

Puskás Rékka

Az utóbbi években egyre jellemzőbb, hogy a gyerekek a szabadidejükben otthon leginkább csak valamilyen gép (televízió, számítógép, laptop, tablet, stb.) előtt ülnek naphosszat, hiába szól rájuk a szülő, hogy menjenek ki a kertbe játszani. Nincs kedvük, sok szülő pedig csak puffog, hogy bezzeg, amikor ő volt gyerek, ők miket játszottak kint. Először is, mert nem voltak még ilyen eszközök, másodszor, ezzel a hozzáállással biztosan nem ér célt. Ehelyett inkább azt kell elérni, hogy a gyerkőc maga akarjon kimenni.

Csalogasd ki a gyereket a kertbe!

Szabályozni kell az eszközhasználatot

Méghozzá következetesen, ami nem azt jelenti, hogy – bár eddig szabadon és korlátlanul a kezében lehetett – most hirtelen el kell venni tőle a tabletet, vagy telefont, ami épp a kezében van. Már a legeslegelejétől kezdve, kisbaba korában szabályozni kell, például csak este 6 és 7 között nézhet mesét, vagy csak délutáni elalvás előtt lehet játszani a telefonnal, ugyanis, ha eleve úgy szokja meg, hogy van egy kijelölt időintervallum, amikor bámulhatja a képernyőt, akkor nem fog sem értetlenkedni, sem cirkuszolni, ha nem telhet azzal a napja, hogy bent ül a TV előtt.

És igen, következetes szülőnek lenni bizony piszkosul nehéz, gyakran pedig nem egy hálás szerep, de a gyereknek épp erre a következetességre van szüksége ahhoz, hogy megtanulja a szabályokat, és hogy nem teheti mindig azt, amit csak akar. Akik mindent engednek, azoknak a gyerekei azt fogják leszűrni, hogy bármit megtehetnek következmények nélkül, és hogy nekik ez tulajdonképpen jár, ennélfogva nagyon akaratosak lesznek. Ami kicsi korban még csak-csak aranyos (de inkább nem az), viszont nagyobb korában már komoly problémái lehetnek ebből, és akkor már sokkal nehezebb lesz beépíteni a személyiségébe az általános normákat.

hirdetes

Az újdonság varázsa

Sok gyerek azért sem akar kint játszani, mert már nagyon unják az ottani játékokat, vagy már nem jelentenek nekik kihívást. Ez a probléma áthidalható viszonylag könnyen, például egy új kerti játék beszerzésével. Persze nem kell ezt minden héten megtenni, de hébe-hóba azért igen, hiszen a gyerekek nőnek, változnak, idővel más érdekli őket, más dolgokat élveznek. Jó ötlet lehet a trambulin vásárlás, hiszen, ha van egy nagy tesó, szülői felügyelet mellett már a 2-3 éves is szórakozhat rajta. Különböző méretekben kapható, ezért olyat is lehet választani, amin a nagytestű kamasz, vagy épp a lélekben örök gyerek apuka is kedvére ugrálhat.

Jó minőségű trambulin beszerzése végett a tacticsport.hu oldalon érdemes körülnézni, itt, mert a meglehetősen széles választékban könnyű megtalálni azt a darabot, ami vidámsággal tölti meg a kertet. A trambulinon ugrálásnak több, élettanilag pozitív hatása is van. Átmozgatja az izmokat, miközben rengeteg friss oxigén tódul a tüdőbe, ezáltal az agyba is. Kevésbé terheli az ízületeket, mintha betonon ugrálnának, vagy futnának, ráadásul a trambulin egyhelyben van, így könnyű szemmel tartani. Nem utolsó sorban pedig jól kifárasztja a lurkókat, akik képesek akár órákat is elugrálni, utána pedig jó gyorsan elaludni.

hirdetes

Trambulin vásárlás a gyerekek kedvéért

 

Ne legyen egyedül

Sokszor azért sem szeretnek az udvaron lenni a gyerekek, mert nem igazán van kivel játszaniuk. Persze lehet, hogy a szülők, vagy a nagytesó ott van, de olyan barátja, aki hasonló korban van, nincs. Ezért érdemes lehet elgondolkodni azon, hogyha van egy barátja, akkor gyakran áthívni, például azzal a kikötéssel, hogy „Áthívjuk a barátodat, de kint játszatok a jó levegőn!”. Így a kertben játszható játékok száma megugrik, ráadásul olyan társat kap, akivel egy szinten vannak. Így élvezhetővé válik a fogócska, bújócska, akár szerepjáték, és így a gyerekekben a játék örömének emléke marad meg, amitől sokkal boldogabb gyerekek lesznek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

2024-02-20

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

A szülés egy csodálatos és felemelő élmény lehet, de a testünknek és az intim területeinknek is meg kell küzdeniük az új kihívásokkal és változásokkal.

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

2024-02-20

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

A gyerekbántalmazás egy súlyos és elhanyagolt probléma, amely sok gyermeket érint világszerte. Azonban sokszor nehéz felismerni a jeleket. Ezek lehetnek azok:

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

2024-02-12

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

A cisztás akné egy súlyos és gyakran fájdalmas bőrprobléma, melyet a mélyen fekvő, gyulladt pattanások jelentenek, és amelynek kezelése kihívást jelenthet az érintettek számára.

 Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

2024-02-05

Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

A várandósság alatti pajzsmirigyproblémák kezelése és a megfelelő vitaminválasztás kiemelten fontos, mivel a nem megfelelő döntések súlyos következményekkel járhatnak.

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

2024-02-01

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

A Balenciaga Divatház története olyan pályát járt be, amely tele van mély érzelmekkel, forradalmi tervezéssel és az örök elégedetlenség által ihletett kreativitással. Ismerjük meg a divatház felemelkedését és azon tervezőjét, aki sosem nyugodott bele a tökéletességbe: Cristóbal Balenciagát.