notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit az újszülöttek levegőztetéséről tudni akartál

hirdetes

Így kell az újszülötteket levegőztetni

helloladies.hu

Évszaktól függetlenül felmerül a szülőkben, hogy vajon mikortól és mennyi időt érdemes a kisbabával a friss levegőn tölteni. Nyilván a lehető legtöbbet. Ám kizárólag az évszaknak megfelelő odafigyeléssel, felkészüléssel. Egy babával kimozdulni kicsit talán bonyolultabbnak tűnik, de a pontos előkészületekkel könnyen teljesítheti ezt minden szülő.

Gondosan készülj fel az újszülött levegőztetésére!

Az újszülöttek levegőztetése a legkényesebb téma. Van, aki már 4-5 naposan kivinné a babát a friss levegőre, van, aki pedig heteket várna. Van, aki a szülés utáni 2. hétre esküszik és van olyan, aki viszont egyáltalán nem ajánlja 4 hetes kor előtt. Hol van az igazság? Kinek higgyünk?

Azok a babák, akik normál időre, súllyal születtek, mindenféle pánik nélkül vihetőek a levegőre, ám fokozatosan kell beiktatni ezt mindennapokba. Mivel az újszülöttek nagyon érzékenyek a légmozgásra, ezért a levegőhöz való szoktatást a szakértők szerint otthon kell elkezdeni az alábbiak figyelembevételével.

-Vigyük ki a babát a szobájából és nyissunk ablakot (évszaktól függően) 510 percre. Amikor a levegő újra szobahőmérsékletű lesz, akkor vigyük vissza a kicsit az ágyába. Az hazaérkezést követő első néhány napban ne vállalkozzunk ennél többre, mert a babáknak meg kell erősödnie.


-A születést követő 1 hét, 10 nap után már érdemes úgy előkészülni a napi szellőztetésre, hogy felöltözteted a babát az időjárásnak megfelelően és bent maradsz vele a szobában, amikor 510 percre szintén kinyitod az ablakot. Nagyon vigyázz, a baba soha nem lehet huzatban!


A babáknak ugyanolyan fontos a friss levegő. Ha szeretnénk nyugodt környezetben kivinni gyermekünket a szabadba lehetőségeinkhez mérten egy erdei bababarát hotelbe is érdemes elvinnünk. 

Ha szeretnél még többet tudni arról, hogy mikor lehet a babákat biztonsággal kivinni, akkor olvass tovább a következő oldalon!

hirdetes
Gondosan készülj fel az újszülött levegőztetésére!

- Ha a baba egészséges, akkor 2 hetes korában, az időjáráson kívül, már semmi olyan tényező nincs, ami gátolná a levegőztetését. Öltözzetek fel megfelelően, ha hideg van, akkor rétegesen, és induljatok neki a világnak. Érdemes a fokozatosság elvét ilyenkor sem elfelejteni és egy kezdeti 10 perc sétáról növelni az időtartamot napról napra, hétről hétre. A harmadik napon, akár már fél órát is kint lehet a kicsikkel tölteni!


- Ha bizonytalan vagy, akkor a séta helyett megteszi a terasz is. A fontos az, hogy nyugodt körülmények között induljatok neki az első levegős élménynek.


- Ha kimentek sétálni, úgy válasszátok meg a helyét és idejét, hogy az megfelelően nyugodt legyen: ne legyen forgalmas útszakasz mellett, ne legyen túl sok a járókelő, a zaj. Ez feszültséget kelt a babákban, amitől te is stresszes leszel és elkezdődik egy végeláthatatlan mókuskerék.


- Amire mindenképpen ügyelj: boltok, bevásárlóközpontok az első hónapokban kerülendők a betegségek és járványok miatt!


- 5 fok alatt a babákat csak a szobában szabad levegőztetni, még akkor is, ha már elkezdtétek a sétákat.


- 0 fok körül érdemes a baba bőrét védő krémmel bekenni a napi séta előtt. A bőrápolást jó fél órával – órával a szabadba kilépés előtt kezdjétek meg, különben a kicsi bőrére ráfagyhat a krém.

hirdetes

- A sétát érdemes úgy időzíteni, hogy a következő etetés előtt kényelmesen, legalább 20 perccel korábban haza is érjetek, hogy ne kelljen majd kapkodni.


- Induláskor először a kicsit öltöztesd fel és amíg te készülődsz, nyugodtan nyisd ki az ablakot, teraszt, hogy szokja a lehűlő levegőt és ne melegedjen be.


- A sapka használata kötelező. Nyáron és télen is. Olyat kell választani, ami védi a homlokot!


- Télen a legjobb egy levegőztető zsák, overál. Semmiképpen ne bíbelődjetek sál vagy kesztyű beszerzésével a téli hónapokban, inkább legyen nagyobb az az overál és lógjon túl a kicsi kezén.


- Amikor hazaértek, a babát azonnal le kell vetkőztetni. Ez alól kivétel, ha alszik. Ilyenkor érdemes még egy kicsit a teraszon hagyni vagy nyitott ablak mellett levegőztetni tovább.


Fontoljátok meg a tanácsokat és ha még mindig kérdések vannak bennetek, akkor informálódjatok. Ne feledjétek el: amikor a baba kikerül a védett mama pociból, akkor időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az őt körülvevő új környezethez. Tanuljatok meg türelmesek lenni. Arra amúgy is szükségetek lesz a elkövetkező évtizedekben mellette.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

2020-06-10

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

A szülés utáni depresszió az újdonsült anyákat sokkal nagyobb számban érinti, mint gondolnánk. Teljesen normális, ha szülés után te is rossz kedvű vagy, azonban ha ez hetekig elhúzódik, muszáj tenned valamit ellene. Ha gyógyszerek nélkül szeretnéd átvészelni ezt az időszakot, fordulhatsz természetes megoldásokhoz is!

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

2020-06-25

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Az olvasás remek időtöltés, akár magától olvas valaki, akár felolvasnak neki. Ebben a cikkben gyerekeknek való könyveket gyűjtöttem össze, több korosztályban!

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen felnőttként!

2020-06-10

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen...

Mi az a pénzügyi tudatosság? Egy fenntartható módja, ahogy a pénzünkkel bánunk. Ha azt akarod, hogy a gyereked sikeres legyen felnőttként, akkor érdemes már korán megtanítani erre, hozzászoktatni néhány dologhoz a pénzzel kapcsolatban. Ebben a cikkben megmutatjuk, mik azok a fontos módszerek, elvek, amikre mindenképp tanítsd meg a gyerekedet!

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

2020-05-28

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

Az etikett nagyon fontos, nem számít hány éves valaki. Szülőként a te felelősséged, hogy megtanítsd a gyerekedet a megfelelő viselkedésre. Így nem csak te kímélheted meg magad kellemetlen helyzetektől, de a gyereknek is csak előnye származik belőle. De mik azok a szabályok, amiket minden szülőnek meg kellene tanítania?

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz gyereket

2020-07-01

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz...

Egyre több az olyan nő, aki nem vállal gyereket. Ez lehet, hogy meglep néhány újdonsült anyukát, aki épp egy izgő-mozgó babáról gondoskodik, de a valóság az, hogy tudományos szempontból ha valaki úgy dönt, hogy nem lesz gyereke, igazából jó ötlet. Ha ezt az oldalát megértetted és áttérünk a személyes szempontra, még több értelme lesz.

Milyen előnyei vannak a vörösbor fogyasztásának?

2020-07-06

Milyen előnyei vannak a vörösbor fogyasztásának?

Mit is mondhatnánk? A bor finom, megnyugtató és – amíg nem iszol annyit belőle, hogy másnap erős fejfájással ébredsz – számtalan pozitív hatással bír az egészségünkre. De milyen előnyei és következményei vannak valójában, ha rendszeresen fogyasztjuk?

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
65 899
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 532 823
Anya Anyaság Baba Család Egészség gyerek Gyereknevelés Kisbaba Tanács