notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit az újszülöttek levegőztetéséről tudni akartál

hirdetes

Így kell az újszülötteket levegőztetni

helloladies.hu

Évszaktól függetlenül felmerül a szülőkben, hogy vajon mikortól és mennyi időt érdemes a kisbabával a friss levegőn tölteni. Nyilván a lehető legtöbbet. Ám kizárólag az évszaknak megfelelő odafigyeléssel, felkészüléssel. Egy babával kimozdulni kicsit talán bonyolultabbnak tűnik, de a pontos előkészületekkel könnyen teljesítheti ezt minden szülő.

Gondosan készülj fel az újszülött levegőztetésére!

Az újszülöttek levegőztetése a legkényesebb téma. Van, aki már 4-5 naposan kivinné a babát a friss levegőre, van, aki pedig heteket várna. Van, aki a szülés utáni 2. hétre esküszik és van olyan, aki viszont egyáltalán nem ajánlja 4 hetes kor előtt. Hol van az igazság? Kinek higgyünk?

Azok a babák, akik normál időre, súllyal születtek, mindenféle pánik nélkül vihetőek a levegőre, ám fokozatosan kell beiktatni ezt mindennapokba. Mivel az újszülöttek nagyon érzékenyek a légmozgásra, ezért a levegőhöz való szoktatást a szakértők szerint otthon kell elkezdeni az alábbiak figyelembevételével.

-Vigyük ki a babát a szobájából és nyissunk ablakot (évszaktól függően) 510 percre. Amikor a levegő újra szobahőmérsékletű lesz, akkor vigyük vissza a kicsit az ágyába. Az hazaérkezést követő első néhány napban ne vállalkozzunk ennél többre, mert a babáknak meg kell erősödnie.


-A születést követő 1 hét, 10 nap után már érdemes úgy előkészülni a napi szellőztetésre, hogy felöltözteted a babát az időjárásnak megfelelően és bent maradsz vele a szobában, amikor 510 percre szintén kinyitod az ablakot. Nagyon vigyázz, a baba soha nem lehet huzatban!


A babáknak ugyanolyan fontos a friss levegő. Ha szeretnénk nyugodt környezetben kivinni gyermekünket a szabadba lehetőségeinkhez mérten egy erdei bababarát hotelbe is érdemes elvinnünk. 

Ha szeretnél még többet tudni arról, hogy mikor lehet a babákat biztonsággal kivinni, akkor olvass tovább a következő oldalon!

hirdetes
Gondosan készülj fel az újszülött levegőztetésére!

- Ha a baba egészséges, akkor 2 hetes korában, az időjáráson kívül, már semmi olyan tényező nincs, ami gátolná a levegőztetését. Öltözzetek fel megfelelően, ha hideg van, akkor rétegesen, és induljatok neki a világnak. Érdemes a fokozatosság elvét ilyenkor sem elfelejteni és egy kezdeti 10 perc sétáról növelni az időtartamot napról napra, hétről hétre. A harmadik napon, akár már fél órát is kint lehet a kicsikkel tölteni!


- Ha bizonytalan vagy, akkor a séta helyett megteszi a terasz is. A fontos az, hogy nyugodt körülmények között induljatok neki az első levegős élménynek.


- Ha kimentek sétálni, úgy válasszátok meg a helyét és idejét, hogy az megfelelően nyugodt legyen: ne legyen forgalmas útszakasz mellett, ne legyen túl sok a járókelő, a zaj. Ez feszültséget kelt a babákban, amitől te is stresszes leszel és elkezdődik egy végeláthatatlan mókuskerék.


- Amire mindenképpen ügyelj: boltok, bevásárlóközpontok az első hónapokban kerülendők a betegségek és járványok miatt!


- 5 fok alatt a babákat csak a szobában szabad levegőztetni, még akkor is, ha már elkezdtétek a sétákat.


- 0 fok körül érdemes a baba bőrét védő krémmel bekenni a napi séta előtt. A bőrápolást jó fél órával – órával a szabadba kilépés előtt kezdjétek meg, különben a kicsi bőrére ráfagyhat a krém.

hirdetes

- A sétát érdemes úgy időzíteni, hogy a következő etetés előtt kényelmesen, legalább 20 perccel korábban haza is érjetek, hogy ne kelljen majd kapkodni.


- Induláskor először a kicsit öltöztesd fel és amíg te készülődsz, nyugodtan nyisd ki az ablakot, teraszt, hogy szokja a lehűlő levegőt és ne melegedjen be.


- A sapka használata kötelező. Nyáron és télen is. Olyat kell választani, ami védi a homlokot!


- Télen a legjobb egy levegőztető zsák, overál. Semmiképpen ne bíbelődjetek sál vagy kesztyű beszerzésével a téli hónapokban, inkább legyen nagyobb az az overál és lógjon túl a kicsi kezén.


- Amikor hazaértek, a babát azonnal le kell vetkőztetni. Ez alól kivétel, ha alszik. Ilyenkor érdemes még egy kicsit a teraszon hagyni vagy nyitott ablak mellett levegőztetni tovább.


Fontoljátok meg a tanácsokat és ha még mindig kérdések vannak bennetek, akkor informálódjatok. Ne feledjétek el: amikor a baba kikerül a védett mama pociból, akkor időre van szüksége, hogy alkalmazkodjon az őt körülvevő új környezethez. Tanuljatok meg türelmesek lenni. Arra amúgy is szükségetek lesz a elkövetkező évtizedekben mellette.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Hogyan segítheted a gyerekedet az otthoni tanulásban?

2020-04-07

Hogyan segítheted a gyerekedet az otthoni tanulásban?

A szülők a koronavírus járvány miatt olyan nehézségekkel is szembesültek, amire nem számítottak – nekik kell segíteniük az otthoni tanulásban a gyerekeiket. De mi fog most történni? Hogyan tudják a szülők, akikre egyébként is nagy nyomás nehezedik most – az egészségügyi és anyagi vészhelyzet miatt – a gyerekeiket rávenni, hogy érdekelje őket a tanu

Nálatok a gyerek mossa a saját szennyesét?

2020-04-06

Nálatok a gyerek mossa a saját szennyesét?

Személyes kérdés minden szülőhöz: a gyermekeitek besegítenek otthon a házimunkába? Tudjuk, ez egy nagyon megosztó kérdés, főleg mivel a fiatalok nem igazán rajonganak az otthoni feladatokért, pedig nagyon is jó ok van arra, hogy miért kellene őket befogni!

6 dolog a gyerekvállaláshoz, amit jobb, ha észben tartasz!

2020-02-18

6 dolog a gyerekvállaláshoz, amit jobb, ha észben tartasz!

Szeretnéd megtapasztalni a családalapítás örömeit? Akkor jobb, ha ezeket a dolgokat figyelembe veszed, ugyanis ezek a dolgok nélkül, nem érdemes belevágni. Derítsd ki, mik ezek a dolgok.

Szuper játékok, amikkel otthon is lefoglalhatod a gyereket

2020-04-03

Szuper játékok, amikkel otthon is lefoglalhatod a gyereket

A felnőttek és gyerekek egyaránt nehéz időszakon mennek most keresztül, viszont az, hogy sokat vagyunk otthon lehetőséget ad arra, hogy minőségi időt töltsünk együtt, ráadásul a gyerekek gyakran kezelhetetlenné válnak, ha nincsenek kellőképp lefoglalva, szórakoztatva. Az alábbi benti elfoglaltságok órákon át szórakoztatnak, miközben az agyat is meg

Ne hagyd, hogy a karantén tönkretegye a húsvétot!

2020-04-08

Ne hagyd, hogy a karantén tönkretegye a húsvétot!

Most adunk 5 ötletet, hogyan teheted az idei húsvétot is kellemessé és bár lehet, hogy nem olyan lesz, mint amihez hozzászoktunk, de a saját és családunk biztonsága miatt ezt el kell fogadnunk.

Állíts össze egy szeretetcsomagot egy szerettednek és tedd szebbé a napját!

2020-04-08

Állíts össze egy szeretetcsomagot egy szerettednek és tedd szebbé a napját!

Adunk néhány tippet, hogy mivel tölthetsz meg egy szeretetcsomagot, amit elküldhetsz a barátaidnak, szeretteidnek, hogy kicsit feldobd őket a koronavírus járvány szomorkás időszakában is!

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
267 332
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 690 605
Anya Anyaság Baba Család Egészség gyerek Gyereknevelés Kisbaba Tanács