notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Iker babák fürdetése

hirdetes

Ikrek fürdetése a gyakorlatban

helloladies.hu

Az újszülöttek fürdetése eleve nagy kihívás, hát, még ha többen vannak! A cél, hogy ne stresszelj!  Nehéz, de csodálatos, mint minden más az ikrekkel kapcsolatban.

 Esti pancsi ikergyermekekkel

Nagyon nehéz dolog egyszerre két babára felügyelni.  Hiszen nincs 4 kezed!  Bátran kérj segítséget! Nincs szabály arra, hogy mikor és hogyan fürdess.  Ha épp nincs segítség, akkor egyik nap megfürdeted az egyik babát, másik nap pedig a másik babát.  (Bár szerintem ez nem túl jó ötlet, de ha így csinálod, attól még nem leszel rossz anyuka.) Ha napközben könnyebben tudsz segítséget szerezni, akkor fürdesd őket napközben.  Nincs kőbe vésve, hogy csakis este lehet fürödni.  A napi rendszeresség szempontjából viszont fontos, hogy a fürdetésre lehetőleg minden nap azonos időben kerüljön sor.


Általában egymás után történik az ikrek fürdetése, de ha elég nagy a kád, akkor a két szülő egyszerre is végezheti a fürdetést. Ez egy olyan idő, amikor a szülő teljes egészében csak a kisbabájára tud figyelni, ez nagyon fontos a mély szülő –gyermek kapcsolat kialakítása szempontjából.  S ilyenkor nagyon kellemes ingerek érik a csecsemő bőrét.  A gyöngéd cirógatás, simogatás, a kellemes víz, a bőr ápolása, a fürdés előtt vagy utáni játékos tornáztatás.

hirdetes

Ezek együttesen meghatározó jelentőségűek a csecsemők testi, lelki és érzékszervi fejlődése szempontjából. Tehát – ha csak tehetjük – ne mulasszuk el a fürdetést! Mostanában már rengeteg kellék segíti a babák fürdetését, így sokkal könnyebb dolgod van!

hirdetes

Hogy is néz ki valójában mindez a gyakorlatban?

Először annyira be voltam tojva, hogy alig mertem fürdetni, annyira pirinyók voltak. Általában ketten fürdettünk.  Legtöbbször az anyukámmal, néha sikerült a férjemmel, volt, hogy az anyósommal, s előfordult, hogy barátnők segítettek. Minden nap másik gyerek volt az én feladatom.  Ez így viccesnek tűnik, de akkor tényleg csak őrá tudtam figyelni!  Megfürdettem, fürdőlepedőbe csavartam, s ölelgettem, ringattam, beszéltem hozzá.  Majd a pelenkázón megvártuk a tesót.  Addig tornáztunk, mókáztunk.  Így persze az elsőként fürdött gyerek többet volt csupaszon, s több odafigyelést, simogatást kapott tőlem, de ez kiegyenlítődött másnap. Ahogy növögettek egyre könnyebb lett a fürdetés. Emlékszem egyszer az 1. születésnapjuk környékén nem volt segítség a fürdéshez.  Úgy oldottam meg, hogy a babakádat a szőnyegre raktam.  S míg az egyik kislányomat fürdettem, addig a másikat magam mellé ültettem a játszószőnyegre.

Egyszer olyan is megesett, hogy beültettem őket a nagy kádba, s nagyon gyengéd vízsugárral mosdattam le a két gyereket egyszerre.  Igaz, hogy én is csupa víz lettem, de ők végigkacagták az egészet. Aztán eljött az idő, amikor kinőttük a babakádat, s a nagy kádban kezdtek együtt fürdeni.  Azért még sokáig ketten mosdattuk őket, de ezek voltak a nap fényfontjai, annyira élveztük mindnyájan!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Tippek terhesség alatti mozgáshoz, a könnyebb szülésért!

2020-09-02

Tippek terhesség alatti mozgáshoz, a könnyebb szülésért!

Ha egy baba növekszik a testedben, az nagy felelősséggel jár. Szerencsére sok dolog van, amit megtehetsz úgy, hogy biztosítod a biztonságotokat, miközben megadod azt az edzést a testednek, amire szüksége van.

Szabadulj meg a terhesség alatt felszedett pluszoktól!

2020-07-29

Szabadulj meg a terhesség alatt felszedett pluszoktól!

Kisbabád született, de a szülést követően rajtad maradt egy csomó felesleg? Íme egy megoldás, amivel a baba mellett is megszabadulhatsz a plusz kilóktól!

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

2020-08-03

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

Ha figyelted mostanában a híreket, lehet, hogy a kezdés után néhány hónappal változik meg a helyzet. Mint minden más esetében, itt is a felkészülés a lényeg, és az, hogy megfelelően tájékoztasd a gyerekedet is arról, hogy mire számíthat ebben az évben!

A világ legkülönbözőbb ikerpárja

2019-01-14

A világ legkülönbözőbb ikerpárja

Ha ikreket vár valaki, már maga a tény is izgalmas. Arra azonban senki sem számít, hogy a szülés után olyan meglepetésben lesz része, mint a cikkben szereplő lányok édesanyjának.

Az ikreknél gyakrabban fordul elő a balkezesség

2019-01-14

Az ikreknél gyakrabban fordul elő a balkezesség

Érdekesség a kéz dominanciájáról. Nemcsak a kétpetéjű ikreknél, hanem az egypetéjű ikreknél is nagy számban fordul elő, hogy az egyik jobb-, a másik pedig balkezes.