Iker csecsemők szoptatása

Iker csecsemők táplálása - szoptatás

helloladies.hu

Tudunk-e egyszerre szoptatni 2 babát? Vagy egymás után vegyük őket mellre?  Erről megoszlanak a vélemények.

Lehet 2 babát egyszerre szoptatni.   Többféle pozícióban is.

Ikrek etetése

Nagyon fontos hogy megtaláld a helyes tartást a szoptatáshoz. Egy jó szoptató párnának is nagy hasznát veheted. Fontos, hogy neked kényelmes legyen, és jól érezd magad szoptatás közben. Ha te jól érzed magad, akkor a babáid is jól fogják magukat érezni!

 

Érdemes megtámasztani is valamivel a babákat, hogy a kezed szabad maradjon.

 

Akár fekve is szoptathatod őket, ha úgy kényelmesebb.

 

 

Nekem sajnos nem sikerült egyszerre szoptatnom a lányaimat.  Igaz segítséget és tippeket sem kaptam 7 évvel ezelőtt ehhez.

 

Ha nem sikerül egyszerre, ne keseredj el!  Próbáld újra! S ha nem megy, akkor tápláld őket külön.  Úgyis kialakul az a rendszer, ami a számotokra a legmegfelelőbb.

 

Fontos, hogy a szoptatás során az iker csecsemők váltott oldali mellből szopizzanak, ne legyen saját oldala egyiküknek sem, mert fontos, hogy mindketten kapjanak mindkét oldali ingerből, mivel ez az arcizom és a szemkoordináció megfelelő fejlődése szempontjából nagyon lényeges.  Azért is fontos a váltott oldali szoptatás, mert nem biztos, hogy mindkét baba egyformán szopik, s fontos, hogy mindkét mell megfelelő ingert kapjon szoptatáskor, hogy megfelelő mennyiségű legyen a tejtermelése. 

 

Az biztos, hogy nagyon sok türelemre van szüksége az anyukának.

 

Az ikrek táplálása szempontjából az a legfontosabb - akár szoptatják, akár üvegből etetik őket – hogy a lehető legszorosabb testi kapcsolat jöjjön létre mindegyikőjükkel, és az etetés ne kapkodva, hanem teljes nyugalomban történjen.

 

 

A mai modern felfogás az, hogy igény szerint etessék a babákat.  Ikreknél azonban ez nehezebb.  Ha ugyanis az anyuka nem próbál meg bizonyos rendszerességet tartani, az etetési idők egymásba csúszása teljes káoszhoz vezethet.

 

Ikrek egymást követő szoptatása esetén ajánlatos és szükséges egy állandó, kb. félórás időeltolódást tartani, hogy a szoptatás ne az idővel való versenyfutás legyen, amikor a második csecsemő már ordítva követeli az etetést.  Ha mindkét iker étkezési ritmusa azonos, akkor mindig az elsőként táplált iker fog először felébredni.

 

Nálunk az a helyzet állt elő, hogy mindkét kisbabámnak szüksége volt a szoptatás után még pótlásra.  Az egyik kislányomat megszoptattam, majd átadtam az anyukámnak (a férjemnek, vagy a barátnőmnek, éppen annak, aki segített), hogy cumis üvegből adja neki a pótlást.  S már szoptathattam is a másik kislányomat.  De ez egyedül nem ment volna.  Ezért te is mindenképpen kérj segítséget!  Az ikres anyukának így is nagy súly nehezedik a vállára, nagyon fárasztó egyszerre 2 (vagy több) kicsiről gondoskodni. Fogadd el te is a segítséget! A babáknak egy nyugodt, boldog anyukára van szükségük.

 

 

Azt tanácsolják az anyáknak, hogy az ikrek újszülött korától kezdve vezessenek egy füzetet, és tüntessék fel, hogy mikor melyik gyermek melyik mellből szopott, vagy kapott kiegészítés, és milyen mennyiséget fogyasztott. Ez segít megelőzni az utólagos kétségeinket.

 

Én szinte mindent feljegyeztem. Egyébként elfelejtettem volna. Könnyebb volt így a gyerekorvos, védőnő kérdéseire is válaszolni. S jobban figyelemmel tudtuk követni a gyerekek fejlődését.  Hiszen itt nem egy gyerekre kell figyelned, hanem egyszerre többre. 

 

Minden fórumon a szoptatás fontosságát hangsúlyozzák.  Tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a gyermekiedet anyatejjel tudd táplálni! Ez nagyon fontos!  De ne feledd, ha valamiért mégsem sikerül 100%-osan ellátni őket anyatejjel, akkor ne keseredj el, ettől még nem leszel rossz anya.  Sajnos én szinte belebetegedtem abba, hogy nem volt elegendő tejem, pedig mindent megtettem.

 

Fontos, hogy amikor csak teheted, pihenj!  Kérj és fogadd el a segítséget! S hidd el, hogy minden megoldódik.  Nem győzöm hangsúlyozni: babáknak egy nyugodt, boldog anyukára van szükségük!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Anya Anyaság Baba Ikrek