notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Íme az alakformálás egyik leghatásosabb módja

hirdetes

Íme az alakformálás egyik leghatásosabb módja

Puskás Rékka

Sok ember számára a sport azért a mindennapok része, mert nem elégedettek a külsejükkel, és a mozgás által igyekeznek elérni a kívánt testalkatot. Ennek eléréseként mindenki mást választ; van, aki a kondiba szeret járni, van, aki inkább a parkba futni. Most mutatok egy olyan alakformáló edzésmódot, amely nem csak a leghatékonyabb, de ráadásul zenére kell végezni!

Íme egy igazán hatásos alakformálási mód

Egy igazán dinamikus sport

Minden ember számára másmilyen a kikapcsoló sportolás, ahogyan másfajta mozgásformákat is preferálnak. Azok számára, akik az edzés fáradalmait zenével szeretik csökkenteni, nem is kérdés, miért könnyebb a sportolás zenére. Az aerobik egy olyan sport, amelynek a zene az alapfeltétele, az adja meg a kellő ritmust. Tulajdonképpen hasonló a tánchoz, hiszen zenére és ütemre végzett, előre meghatározott gyakorlatokat kell benne csinálni, de valamivel azért kevésbé kecses.

Az aerobik az egész világon széles rajongótáborral rendelkezik, és a megjelenése óta már rengeteg alfaja fejlődött ki. Egyes változatokban rugós cipőt, vagy épp szalagokat használnak, de olyanok is vannak, amelyekben az aerobik valamilyen harcformával kombinálódik, mint például a boxaerobik, vagy a capoeira aerobik. Míg egyes esetekben az erőnlétre tevődik a hangsúly, addig más alfajnál, mint például a zumba tényleg inkább a táncra emlékeztető a gyakorlat.

Az aerobikot lehet otthon is csinálni videók segítségével, de akár fitness termekbe is lehet járni csoportos órákra. Az ilyen órákon vagy minden gyakorlatnál mondja az óratartó, hogy mi lesz a következő, vagy betanulnak komplett koreográfiákat és azokat csinálják. Ezek általában nem bonyolultak, ismétlődő gyakorlatokból állnak, de sokkal „folyékonyabbá” teszik az edzést. 

hirdetes

Népszerűségét alapvetően két dolognak köszönheti: az egyik, hogy a rengeteg változatnak köszönhetően valóban mindenki megtalálja azt a formát, ami számára épp ideális, a másik pedig, hogy valóban nagyon hatékony alakformáló sport.

Miért jó az aerobik?

Ahogyan azt már fentebb írtam, kevésbé kecses, mint a tánc, ám annál alakformálóbb. Az aerobik gyakorlatokból felépülő koreográfiák a test minden izmát átmozgatják.

Edzés közben felpezsdül a vérkeringés, több oxigén kerül a vérbe, ezáltal a test minden pontjára, miközben erősödnek az izmok, az inak és a csontok is. Ráadásul a zenének köszönhetően szinte alig észrevehető, hogy az ember végigugrált egy órát. 

Az aerobikban előforduló elemek, gyakorlatok külön-külön hatnak a test egyes részeire. Attól függően, hogy mi az edzés célja, emiatt összerakhatóak olyan koreográfiák, amelyek a teljes testet igénybe veszik, és olyanok is, amelyek egyes konkrét területekre koncentrálnak. Ebből fakadóan jó alakformáló, és fogyáshoz is jó választás.

hirdetes

A karbantartásra is tökéletesen alkalmas, így azok számára is ideális edzésforma, akik elégedettek az alakjukkal, de az egészségük és jó közérzetük érdekében szeretnek rendszeresen sportolni.

A step aerobik

Az aerobiknak van egy, az eredetihez nagyon hasonló, de még hatékonyabb alfaja, amihez elengedhetetlen egy step pad vásárlás. Ez a step aerobik. Itt is zenére kell végezni a gyakorlatokat, de itt egy step lépcsőn kell közben fel-le lépegetni. Ez azért jó, mert a step pad okozta plusz magasság következtében az izmoknak nagyobb erőt kell kifejteni, tehát növekszik az edzés hatásfoka. De nem akkora a lépcső, hogy a szokott gyakorlatok közben ez megterhelő legyen, így tulajdonképpen észre sem lehet venni, hogy valójában jobban megdolgoztatja az izmokat.

step pad vásárlás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Mi lehet az oka, hogy egyre több a pajzsmirigy beteg?

2024-07-08

Mi lehet az oka, hogy egyre több a pajzsmirigy beteg?

Az utóbbi évtizedekben egyre növekvő trendet mutatnak a pajzsmirigy betegségek, ami mögött számos környezeti, életmódbeli és genetikai tényező állhat.

Hogyan válasszunk nőgyógyászt?

2024-07-04

Hogyan válasszunk nőgyógyászt?

A megfelelő nőgyógyász kiválasztása kulcsfontosságú ahhoz, hogy biztosak lehessünk egészségünk megőrzésében és a megfelelő intim területek gondozásában is!

Tudtad, hogy a nők jobban érzik a fájdalmat?

2024-07-01

Tudtad, hogy a nők jobban érzik a fájdalmat?

A hormonális hatások, a genetikai különbségek és az idegrendszer mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nők gyakran intenzívebben érzik a fájdalmat. Mit gondolsz?

10 tipp hogyan kötsd le a gyereket a nyári szünetben

2024-06-24

10 tipp hogyan kötsd le a gyereket a nyári szünetben

A nyári szünet kihívást jelenthet a szülők számára, hogy hasznosan és szórakoztatóan kössék le gyermekeiket. Íme tíz tipp, hogy a vakáció emlékezetes és produktív legyen.

10 tipp szállásodnak minőségi videók gyártásában

2024-06-21

10 tipp szállásodnak minőségi videók gyártásában

A minőségi videók gyártása a szálláshelyek számára kiváló lehetőség, hogy bemutassák szolgáltatásaikat és vonzzák a potenciális vendégeket. Kövesd tippjeinket, hogy szállásod videói valóban kiemelkedjenek!

Miért romlanak el a házasságok? És hogyan óvjuk meg kapcsolatainkat?

2024-07-17

Miért romlanak el a házasságok? És hogyan óvjuk meg kapcsolatainkat?

Hogyan lehet megőrizni a kapcsolatot a nagy kihívások közepette? Nézzük meg, miért romlanak el a házasságok, és milyen technikákkal lehet megóvni őket.