notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nem lehet tabu a menstruációs szegénység!

hirdetes

Ingyenessé tették a menstruációs termékeket Skóciában

Bettina

A menstruációs szegénység még 2020-ban is egy nagyon nagy probléma! Rengeteg lányt, nőt érint ez a helyzet és nem szabad a menstruációt tabuként kezelni!

menstruációs szegénység

A skót parlament egyhangúlag jelentette ki, hogy a helyi szerveknek kötelező mindenki számára ingyenesen biztosítani a tamponokat és az intim betéteket, akinek szüksége van rá. Skócia lett az első olyan ország a világon, ahol ingyenessé tették a nők számára az intim termékeket.

Az eredeti törvényjavaslatot Monica Lennon 2017-ben nyújtotta be. Monica Lennon a Skót Munkáspárt képviselője. A képviselő a Guardiannek úgy nyilatkozott, a tegnapi egy “fényes nap Skócia számára”. Monica Lennon azt mondta, hogy a törvény elfogadása nagy változást jelent majd minden nő, lány és mindenki életében, aki menstruál. A törvény óriási lépés a menstruációs szegénység felszámolása felé és nagyon jó döntés, hogy meghozták. 

Sok nő él menstruációs szegénységben. De mit is nevezünk menstruációs szegénységnek? Menstruációs szegénységnek azt nevezzük, amikor egy nő anyagi okokból kifolyólag nem tud hozzájutni menstruációs termékekhez, azaz a tamponhoz, betéthez. Egy kutatás azt az eredményt tárta fel, hogy minden ötödik brit nővel előfordult már életében ez a helyzet. A kutatás szerint egy átlagos brit nő élete során több mint 18 ezer fontot, azaz közel 7,5 millió forintnyi összeget költ menstruációs termékekre.

hirdetes

Tavalyi évben a Magyar Vöröskereszt 4350 lánynak juttatott el intim higéniai termékeket. Sajnos a menstruációs szegénység mint jelenség nem csak a szegényebb településeket érinti, hanem Budapestről is érkeztek jelzések a szakemberektől. Ha egy közvélemyény kutatásban megkérdeznék a nőket, hogy a 21.században mit tartanak a legnagyobb intim higéniai vívmánynak, akkor a tampon és a betét gyártás valószínűleg benne lenne. Túl hosszas magyarázatra nincs szükség, a ma élő nők jelentős része emlékszik arra az időszakra, amikor a menstruációjuk alatt vattát használtak és rongydarabokat, tartva a folyamatos átszivárgástól, és akár a munkahelyről vagy az iskolából is hiányozni egy-egy napot. De abba a legtöbben bele sem gondolnak és nem is gondolnák, hogy ez sokak számára nem múlt, hanem jelen: Magyarországon sok olyan lány van, aki havonta rendszeresen kimarad az iskolából, mert sem betéthez, sem tamponhoz nem jut hozzá. 

hirdetes

Szerencsére a menstruációs szegénység manapság egyre több helyen politikai és közbeszéd tárgya lett, így egyre több szervezet is igyekszik ezen az intim higéniai területen is segíteni a lányok számára. Ha valaki szerint ez csak a harmadik országbeli országokban fordulhat elő, téved: hivatalos adatok szerint az Egyesült Királyságban minden tizedik lány érintett, és 137 700 kamaszlány hiányzott már iskolából, mert nem volt pénze betétre. Arról pedig 68 százalék beszélt, hogy a menstruációja miatt nem tudott rendesen figyelni az órákon, mert folyton attól rettegett, hogy milyen következményekkel jár a menstruációja. 

Hallgasd meg Monica Lennon nyilatkozatát a következő oldalon:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes