notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Járékötletek a kisbaba fejlesztéséhez. Mert játszva tanul a gyerek! ;)

hirdetes

Játékötletek a fejlesztéshez

helloladies.hu

Már minden szülő betéve tudja: a gyerek játék közben tanul! De hogyan fejlesztheted az egy év körüli kisbabádat?  Íme, pár remek ötlet!

Játékötletek, amivel fejlesztheted a kisbabádat, s persze mellette remekül szórakoztok.

Beszélj kettőtök helyett!


Nem egyszerű időszakot él át a kisbabád, hiszen az agya már nagyjából tudja, hogy mit szeretne mondani. De a beszédkészsége még nem érte el a megfelelő fejlettségi szintet. A te feladatod az, hogy úgy „beszélgess” vele, hogy mindent kérdésként teszel fel, és te magad meg is válaszolod ezeket a kérdéseket!

Lehet, hogy ez számodra kicsit frusztrálónak tűnik, de hidd el, nem az!  Így fogja megtanulni a dolgokat.

Nem elég, hogy mindent kérdésként teszel fel, ráadásul többféleképpen is kell megfogalmaznod ezeket. „Kéred a macit?  Mit szólnál, ha játszanánk a macival?  Akarod, hogy odaadjam a macidat?  Igen?  Akkor tessék, itt van a macid!”  - körülbelül így néz ki egy „beszélgetés”. 

Lehet, hogy kissé bolondnak érzed magad, hogy így, egy kissé papagáj módra szólsz folyton a gyerekedhez, de hidd el, így fogja megtanulni a dolgokat.

Többször kell lehetőségeket is felkínálnod a számára. 

Természetesen mindketten tudjátok, hogy nem fogja rávágni a választ, hogy melyik lehetőséget akarja.  De te akkor is beszélj minél többet, mert így fogja megérteni a dolgokat.

Nagyjából 12-14 hónapos korára a kisbaba már mindent ért, akkor is, ha még válaszolni nem tud.

Az első szavakat nagy valószínűséggel helytelenül fogja mondani, de te úgy reagálj, mintha jól mondta volna. S nagyon vigyázz!  Te mindig helyesen használd a szavakat! Ez nagyon fontos, hiszen így fogja megtanulni.

hirdetes

 

Mászás, alagút, bújócska


Ez aztán az igazán jó fejlesztés!  Építsetek alagutakat, sátrakat a lakásban! Lehet mászni a székek, asztalok alatt.  Tényleg annyi mindent ki lehet találni. 

Sőt!  Ebben a korban már elviheted picik számára kialakított játszóházakba.  Itt a szociális készsége, mozgása és koordinációja is fejlődhet.

Tologatós játékok


Azok a játékok, amelyeket a gyerekek tologathatnak, több célt is szolgálhatnak.  Egyfelől a járni tanuló baba biztonságosan tolhatja, másrészt általában valami plusz játszótáblát is terveznek az ilyen játékokra, ami szintén nagyon jól lefoglalja, és fejleszti a kisbabát. S még pakolászni is lehet rá. Ezek tényleg nagyon jó játékok!

 

Hangszerek


Bár gyakorló anyukaként én azt mondom, hogy hangszert soha ne vegyél a gyerekednek, mert te nem fogod bírni idegileg.  (Majd a barátok, akiknek még nincs gyerekük, megveszik.  )  De persze kell! 

A zene rendkívül fontos!  Fejleszti a gyerek ritmusérzékét, és a személyiségét.  Ezen felül a zene nyugtatólag hat a gyerekekre, s felvidít!

Nem feltétlenül kell hangszert vásárolni, hiszen a háztartásban fellelhető dolgok közül nagyon sok olyan van, amiből különféle hangokat lehet kicsikarni.

hirdetes

Játék a vízzel, a vízben


A gyerekek minden életkorban imádják a vizet.  Szeretik belemártani a kezüket, szeretnek mindenféle dolgokat beletenni a vízbe, megtölteni vízzel bizonyos tárgyakat.

Néha kell egy kis locspocs!  Ne érdekeljen, hogy csurom víz lesz minden!  Játsszatok!

Nagymozgásos játékok


Bár még baba, de már nem annyira aprócska.  Repülhet a karjaidban, lovagolhat a térdeden, hintázhat a hóna alatt fogva. Beleteheted a ruháskosárba és tolhatod, húzhatod keresztül kasul a lakásban.  Imádni fogja!

De akár már játszótérre is mehettek és berakhatod a baba hintába. (Vigyázz, azért óvatosan!)

Hol van a …?


Ebben a korban már elkezdhetitek a vizuális memóriát fejlesztő játékokat játszani.  Adja a kezébe egy könyvecskét, s kérdezgesd!  „Hol van a cica?” „Hol van a kutya?”  Majd mutasd meg neki, s társítsátok állathangokkal. Egyéves kora körül már elkezd kialakulni a kapcsolat a szó, a kép, és a hang között.

Jó játékot!

Forrás: Jo Frost

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

10 Tipp, amivel női cégvezetőként is biztonságosabbá teheted a cégedet

2023-08-04

10 Tipp, amivel női cégvezetőként is biztonságosabbá teheted a cégedet

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 10 hasznos tippet, amelyekkel női cégvezetőként is biztonságosabbá teheted a cégedet és megóvhatod azt a lehetséges veszélyektől.

Ennek a 10 dolognak biztosan ott kéne lennie egy szállodai szobában

2023-07-14

Ennek a 10 dolognak biztosan ott kéne lennie egy szállodai szobában

Régebben a szállodát éjszakázási helynek tekintették. Egy ágy és egy fürdőszoba elég volt az ügyfelek elégedettségéhez. De ma a mai utazók igényei megváltoztak!

Legjobb 5 szabadtéri játékötlet, amit minden gyerek imádni fog!

2022-06-17

Legjobb 5 szabadtéri játékötlet, amit minden gyerek imádni fog!

Egyre több kütyü jelenik meg a piacon, amely elöl egy kész rémálom elrángatni a gyerekeket, azonban most összegyűjtöttünk 5 szabadtéri játékot, amit imádnak

Sportol a család! – 5 tipp hogyan sportolhattok együtt a gyerekekkel

2022-05-17

Sportol a család! – 5 tipp hogyan sportolhattok együtt a gyerekekkel

Megérkezett a jó idő és hamarosan itt a nyári szünet is, így a gyerekek sokkal több időt igényelnek majd az együttlétre. Így sportoljunk együtt a gyerekekkel!

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

2020-03-03

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Gyakori kérdés a leendő szülők körében, hogy vajon mikor is érdemes családot alapítani? Ha elmúltál 40, akkor sem kell lemondanod az anyaságról, hiszen a mai világban a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik.

A korai fogszabályzás 5 legnagyobb előnye- ezt minden szülőnek tudnia kellene

2021-11-22

A korai fogszabályzás 5 legnagyobb előnye- ezt minden szülőnek tudnia kellene

Sok gyerekkori probléma megoldására fiatal korban sokkal egyszerűbb és hatásosabb, így van ez a fogakkal is. Nézzük milyen előnyökkel jár a korai fogszabályzás!