Járékötletek a kisbaba fejlesztéséhez. Mert játszva tanul a gyerek! ;)

Játékötletek a fejlesztéshez

helloladies.hu
hirdetes

Már minden szülő betéve tudja: a gyerek játék közben tanul! S hogyan fejlesztheted az egy év körüli kisbabádat?  Imre pár remek ötlet!

Játékötletek, amivel fejlesztheted a kisbabádat, s persze mellette remekül szórakoztok.

Beszélj kettőtök helyett!


Nem egyszerű időszakot él át a kisbabád, hiszen az agya már nagyjából tudja, hogy mit szeretne mondani. De a beszédkészsége még nem érte el a megfelelő fejlettségi szintet. A te feladatod az, hogy úgy „beszélgess” vele, hogy mindent kérdésként teszel fel, és te magad meg is válaszolod ezeket a kérdéseket!

 

Lehet, hogy ez számodra kicsit frusztrálónak tűnik, de hidd el, nem az!  Így fogja megtanulni a dolgokat.

 

Nem elég, hogy mindent kérdésként teszel fel, ráadásul többféleképpen is kell megfogalmaznod ezeket. „Kéred a macit?  Mit szólnál, ha játszanánk a macival?  Akarod, hogy odaadjam a macidat?  Igen?  Akkor tessék, itt van a macid!”  - körülbelül így néz ki egy „beszélgetés”. 

 

Lehet, hogy kissé bolondnak érzed magad, hogy így, egy kissé papagáj módra szólsz folyton a gyerekedhez, de hidd el, így fogja megtanulni a dolgokat.

 

Többször kell lehetőségeket is felkínálnod a számára. 

 

Természetesen mindketten tudjátok, hogy nem fogja rávágni a választ, hogy melyik lehetőséget akarja.  De te akkor is beszélj minél többet, mert így fogja megérteni a dolgokat.

 

Nagyjából 12-14 hónapos korára a kisbaba már mindent ért, akkor is, ha még válaszolni nem tud.

 

Az első szavakat nagy valószínűséggel helytelenül fogja mondani, de te úgy reagálj, mintha jól mondta volna. S nagyon vigyázz!  Te mindig helyesen használd a szavakat! Ez nagyon fontos, hiszen így fogja megtanulni.

hirdetes

 

 

Mászás, alagút, bújócska


Ez aztán az igazán jó fejlesztés!  Építsetek alagutakat, sátrakat a lakásban! Lehet mászni a székek, asztalok alatt.  Tényleg annyi mindent ki lehet találni. 

Sőt!  Ebben a korban már elviheted picik számára kialakított játszóházakba.  Itt a szociális készsége, mozgása és koordinációja is fejlődhet.

 

Tologatós játékok


Azok a játékok, amelyeket a gyerekek tologathatnak, több célt is szolgálhatnak.  Egyfelől a járni tanuló baba biztonságosan tolhatja, másrészt általában valami plusz játszótáblát is terveznek az ilyen játékokra, ami szintén nagyon jól lefoglalja, és fejleszti a kisbabát. S még pakolászni is lehet rá. Ezek tényleg nagyon jó játékok!

 

 

Hangszerek


Bár gyakorló anyukaként én azt mondom, hogy hangszert soha ne vegyél a gyerekednek, mert te nem fogod bírni idegileg.  (Majd a barátok, akiknek még nincs gyerekük, megveszik.  )  De persze kell! 

 

A zene rendkívül fontos!  Fejleszti a gyerek ritmusérzékét, és a személyiségét.  Ezen felül a zene nyugtatólag hat a gyerekekre, s felvidít!

 

Nem feltétlenül kell hangszert vásárolni, hiszen a háztartásban fellelhető dolgok közül nagyon sok olyan van, amiből különféle hangokat lehet kicsikarni.

hirdetes

 

Játék a vízzel, a vízben


A gyerekek minden életkorban imádják a vizet.  Szeretik belemártani a kezüket, szeretnek mindenféle dolgokat beletenni a vízbe, megtölteni vízzel bizonyos tárgyakat.

 

Néha kell egy kis locspocs!  Ne érdekeljen, hogy csurom víz lesz minden!  Játsszatok!

 

Nagymozgásos játékok


Bár még baba, de már nem annyira aprócska.  Repülhet a karjaidban, lovagolhat a térdeden, hintázhat a hóna alatt fogva. Beleteheted a ruháskosárba és tolhatod, húzhatod keresztül kasul a lakásban.  Imádni fogja!

 

De akár már játszótérre is mehettek és berakhatod a baba hintába. (Vigyázz, azért óvatosan!)

 

Hol van a …?


Ebben a korban már elkezdhetitek a vizuális memóriát fejlesztő játékokat játszani.  Adja a kezébe egy könyvecskét, s kérdezgesd!  „Hol van a cica?” „Hol van a kutya?”  Majd mutasd meg neki, s társítsátok állathangokkal.

 

Egyéves kora körül már elkezd kialakulni a kapcsolat a szó, a kép, és a hang között.

 

Jó játékot!

Forrás: Jo Frost

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
226 942
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 204 537
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 242

Átlagos értékelés: 4.8