notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Videón a jégsapkák olvadása, A NASA videója szemlélteti a jég olvadását az Északi-sarkon, Így hat a globális felmelegedés a jégsapkákra

hirdetes

A NASA Time-Lapse videója az Északi-sark eltűnő jégtábláiról

helloladies.hu

A NASA közzétett egy videót, ami bemutatja a jégsapkák változását az Északi-sarkon 1984 és 2016 között. Egy time-lapse videó keretein belül szemlélteti a változást, az első jelentősebb különbség 1989-ben látszik, majd a 2000-es évek közepén ismét drámai átalakulás következett be. 1984-ben még az idősebb jégtáblák 1,86 millió négyzetkilométert tettek ki, de 2016-ra ez a terület mindössze 110.000 négyzetkilométerre csökkent.

Ilyen ütemben olvad a jég az Északi-sarkon

Miért olyan fontosak ezek a jégsapkák?


Az idősebb, vastagabb jégtáblák azért olyan fontosak, mert megakadályozzák, hogy a friss jég gyors ütemben olvadjon. Csak gondolj arra, amikor beteszel egy jégkockát egy pohárba, amit aztán megtöltesz vízzel. Ha csak kevés jeget teszel, a víz gyorsabban felolvasztja a jeget, és a víz csak alig hűl le. De ha az egész poharat megtöltöd jéggel, és csak utána telíted meg vízzel, annál több jég marad meg, mivel gyorsan lehűl a víz, és egy jéghideg pohár vized lesz, ami tovább meg is tartja ezt az állapotát. Éppen ezért az új jég képződésénél nagyon fontos, hogy a régi jégtáblákra építkezhessen.

hirdetes


A régebbi jég mennyisége és az újonnan kialakult jég évszakonként váltakozik. Nyáron olvad, és télen újra megfagy a vízben. Amit a tudósok figyelnek az a felolvadó jég mennyiségének a növekedése összehasonlítva a korábbi olvadó szezonokkal. Jelenleg, mivel a régi jég olyan gyorsan olvad, kevesebb is marad, ami szigetelhetné az újonnan kialakult jeget, hogy fagyosan tartsa azt. Ettől a víznek is magasabb lesz a hőmérséklete, ezzel gyorsítva a további olvadást.


A jégsapkák azért is olyan jelentősek, mert a jég visszaveri a napsugarakat a Földről. Kevesebb jéggel több napsugár éri el a Föld felszínét, ettől pedig a víz és a talaj hőmérséklete is nő.

hirdetes


Ettől pedig beindul a globális felmelegedés


A globális felmelegedés a Föld hőmérsékletét mutatja. Grönlandon például folyamatosan növekszik az átlaghőmérséklet, ez az emelkedés pedig megmutatkozik abban is, hogy az időjárás gyakran hirtelen megváltozik. Grönlandon a legnagyobb olvadás  2012-ben következett be, amikor néhány nap alatt a jégtakaró 97%-a olvadt el, és 2019-ben valószínűleg újabb rekord születik.


A NASA videója a jégsapkák olvadásáról

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

2024-02-20

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

A szülés egy csodálatos és felemelő élmény lehet, de a testünknek és az intim területeinknek is meg kell küzdeniük az új kihívásokkal és változásokkal.

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

2024-02-20

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

A gyerekbántalmazás egy súlyos és elhanyagolt probléma, amely sok gyermeket érint világszerte. Azonban sokszor nehéz felismerni a jeleket. Ezek lehetnek azok:

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

2024-02-12

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

A cisztás akné egy súlyos és gyakran fájdalmas bőrprobléma, melyet a mélyen fekvő, gyulladt pattanások jelentenek, és amelynek kezelése kihívást jelenthet az érintettek számára.

 Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

2024-02-05

Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

A várandósság alatti pajzsmirigyproblémák kezelése és a megfelelő vitaminválasztás kiemelten fontos, mivel a nem megfelelő döntések súlyos következményekkel járhatnak.

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

2024-02-01

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

A Balenciaga Divatház története olyan pályát járt be, amely tele van mély érzelmekkel, forradalmi tervezéssel és az örök elégedetlenség által ihletett kreativitással. Ismerjük meg a divatház felemelkedését és azon tervezőjét, aki sosem nyugodott bele a tökéletességbe: Cristóbal Balenciagát.