notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan érjük el, hogy gyermekünk kedves, együttérző felnőtté váljon?

hirdetes

Hogyan neveljünk jószívű gyermeket?

helloladies.hu

Egy odaadásra, kedvességre és nagylelkűségre tanított gyermek boldog, tisztességes és könyörületes felnőtté válik majd. Íme néhány tipp, hogy hogyan is érhetjük el mindezt!

Hogyan érjük el, hogy gyermekünk kedves, együttérző felnőtté váljon?

Az empátia az emberek egyik legnagyobb ajándéka a természettől. Több szakértő is azt állítja, hogy ha gyermekünket már fiatal korukban úgy neveljük, hogy érdekelje őket mások állapota és ne csak saját magukra figyeljenek oda, az számos előnyt jelenthet számukra a későbbiekben.


Persze egy hároméves még nem igazán képes beleképzelni magát mások helyzetébe, de gondos és türelmes módon elérhetjük felcseperedő gyermekünknél, hogy idővel ne csupán a saját érdekeikben cselekedjenek és olyan döntéseket hozzanak, amik mások számára is előnyösek lehetnek.

 

A következőkben felsorolok néhány tanácsot, amely segíthet már a nevelés legelejétől kezdve egy jószívű, gondoskodó és együttérző gyermek nevelésében, aki később felnőttként sokkal teljesebb és boldogabb életre számíthat ennek köszönhetően!


Töltsetek együtt minőségi időt!

hirdetes

Ahhoz, hogy megtudja, milyen jószívűnek, kedvesnek, nagylelkűnek lenni, neked kell példát mutatnod neki. Nem szabad csak mondanod azt, hogy hogy viselkedjen, mutasd is meg neki! Ha például nem vagy kedves az eladóval a boltban, vagy mindenért leszidod gyermekedet ok nélkül, nem várhatod el tőle, hogy megismerkedjen a kedvességgel! Légy türelmes, és tölt a gyermekeddel vagy gyermekeiddel minőségi időt! Ha látod rajtuk azt, hogy megfogadják a tanácsaidat, kedvesek, jószívűek, jutalmazd meg őket! Itt nem egy csokira vagy valamilyen tárgyra gondolok, hanem arra, hogy adj nekik élményeket!

hirdetes

Mutass empátiát

Gyermeked észreveszi, ha például egy étteremben lehordod a pincért, mert véletlenül nem a megfelelő rendelést hozta neked. Fontos, hogy példát mutassunk a gyerekeknek azzal, hogy elnézzük mások apróbb melléfogásait – hiszen mindenki szokott hibázni. Folytassuk az előbbi példát – egy ilyen esetben kérdezzük meg gyermekünket, hogy „Szerinted milyen érzés volt a pincérbácsinak/néninek, hogy véletlenül nem azt hozta amit kértem?” illetve „Szerinted milyen lehet egy ilyen mozgalmas munkahelyen dolgozni?”


A „köszönöm” varázslatos ereje

Az egyik első dolog, amit gyermekünknek megtanítunk a köszönés mellett, az a „köszönöm” fontos szerepe, ha valaki valamivel megajándékoz bennünket, vagy szívességet tesz nekünk. Ragadjunk meg néha egy-egy alkalmat és kérdezzük meg gyermekünktől, hogy „Milyen érzés lenne, ha sokáig keresnél egy ajándékot a barátodnak, de amikor odaadod neki, ő nem köszöni meg neked?”


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

2020-07-29

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

Gyönyörű az idő, de a gyerek nem akar kint játszani a jó levegőn, hanem bent poshad a szobában? Ezzel a módszerrel garantáltan alig tudod majd beparancsolni!

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

2020-08-03

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

Ha figyelted mostanában a híreket, lehet, hogy a kezdés után néhány hónappal változik meg a helyzet. Mint minden más esetében, itt is a felkészülés a lényeg, és az, hogy megfelelően tájékoztasd a gyerekedet is arról, hogy mire számíthat ebben az évben!

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz gyereket

2020-07-01

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz...

Egyre több az olyan nő, aki nem vállal gyereket. Ez lehet, hogy meglep néhány újdonsült anyukát, aki épp egy izgő-mozgó babáról gondoskodik, de a valóság az, hogy tudományos szempontból ha valaki úgy dönt, hogy nem lesz gyereke, igazából jó ötlet. Ha ezt az oldalát megértetted és áttérünk a személyes szempontra, még több értelme lesz.

Módszerek, amikkel sokat tehetsz az egészségedért és 1 percbe telnek

2020-09-15

Módszerek, amikkel sokat tehetsz az egészségedért és 1 percbe telnek

Ha szeretnénk megőrizni az egészségünket, az sok időt vehet igénybe, hosszútávon azonban mindenképp megéri, sőt az apró lépések is sokat számítanak. Vannak dolgok, amikre 60 másodperc is bőven elég és csodákat művelnek a testtel. Itt van néhány módszer, ami sokat tesz az egészségért és kevesebb, mint 1 percbe telik!

Értékelni a megfizethetetlent! Megható történet a valódi értékekről!

2020-03-20

Értékelni a megfizethetetlent! Megható történet a valódi értékekről!

Csak rohanunk és rohanunk. Elfelejtjük, hogy miért dolgozunk oly keményen és hogy merre fele tartunk. Most belassult a világ és lehetőséget kaptunk értékelni, amink van.


Anyaság Gyereknevelés Gyermeklélektan Nevelés Tanács