notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Karácsonyi csirkemell Wellington módra

Receptek


Karácsonyi csirkemell Wellington módra

Karácsonyi csirkemell Wellington módra

Hozzávalók:

1 evőkanál olaj
1 db apróra darabolt hagyma
5 db csirkemell
400g kolbászhús
Téli fűszerek (pl. rozmaring, kakukkfű és zsálya), apróra vágva
100g friss zsemlemorzsa
10 szelet pármai sonka
250g tőzegáfonyaszósz
2 x 500g vajas leveles tészta
Sima liszt
1 db tojás + 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Köret gyanánt ízlés szerint készíthetsz párolt zöldséget, héjában sült burgonyát, és mártást is.

Elkészítés
A 4. lépés összetettebb volt, ezért szétszedtem, ezért van több itt:
1. Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben. Add hozzá a hagymát, és süsd puhára (kb. 8-10
percig). Öntsd ki őket egy tálba és hagyd hűlni.
2. Teríts le egy réteg celofánt egy vágódeszkára, majd helyezz rá egy csirkemellet, arra egy
újabb réteg celofánt, majd egy sodrófával finoman paskold le a hús vastagabb részét, amíg az
egész egyenletes vastagságúvá nem válik (nagyjából 1/2 cm-esre). Készítsd elő az összes
csirkemellet.

3. Keverd össze a kolbászhúst, a zsemlemorzsát, és a fűszereket a sült hagymával. Teríts le két
rétegnyi celofánt a munkalapodra, nagyjából 30 x 40cm területtel. Helyezd a sonkadarabokat
a celofánra úgy, hogy a legnagyobb felületet eltakarják abból. Ez után helyezd rájuk a
kilapított csirkemelleket, úgy, hogy azok a sonkák lehető legnagyobb részét takarják le.
Szükség szerint kisebbre is vághatod őket, a lényeg, hogy teljesen eltakarják a sonkákat (amik
pedig lehetőleg teljesen eltakarják a celofánt). A csirkemellet ez után ízlés szerint fűszerezd
meg.
4. Vidd fel a csirkemellekre a kolbászhúsos keveréket, ügyelve rá, hogy egészen szélükig
bevonja őket, egyenletesen. Kavargasd meg a tőzegáfonyaszószt, hogy hígabb legyen, majd
öntsd rá azt is, szintén egyenletesen elosztva.
5. Göngyöld fel a csirkét szorosan az egyik hosszabb oldaltól kezdve – a celofán segíthet ebben,
de ügyelj rá, hogy ne tekerd be a csirkehús közé – a sonka maradjon a legkülső réteg! A
töltelék így spirálszerűen helyezkedik majd el (mintha csak mákos bejglit tekernél). Az így
göngyölt „roládot” csomagold bele egy tiszta celofánba, aminek a két végét alaposan csavard
össze (akár össze is gumizhatod), hogy biztosan le legyenek zárva. Ez után fagyaszd le az
egészet 30 percre.
6. Egy lisztezett felületen lapíts kb. 3mm vastagra egy göngyölegnyi tésztát, majd helyezd egy
sütőpapírral bélelt tepsibe. Csomagold ki a celofánból a csirkés roládot, majd helyezd a
tésztára a tepsiben. Ez után vágd a tésztát szögletesre a rolád körül, de hagyj 2-3 cm-nyi
széleket neki. A levágott tésztadarabokat tedd félre dekorációnak.
7. Fogd a másik tésztagöngyöleget, és sodord olyan laposra, mint az előzőt (3mm). Egy
habverővel keverd össze a tojást és egy másik tojás sárgáját, majd egy ecsettel kend végig
annak a tésztának a széleit, ami a húsos rolád alatt van. Miután ez kész, fogd a nagyobb
tésztát és óvatosan takard le vele a roládot. Ügyelj rá, hogy minden oldalról teljesen
körbevedd vele, és nyomkodd ki a levegőbuborékokat is, hogy a tészta tökéletesen bevonja a
húst. Vád le a maradék tészta szélét, de ügyelj rá, hogy hagyj meg belőle legalább 2 cm-t a
hús körül.
8. Az ujjaiddal nyomkodd hullámosra a tészta szélét, vagy használj egy villát, amivel hasonlóan
mintás széleket nyomkodhatsz a tésztára. Ha a villa hozzáragad a tésztához, enyhén lisztezd
meg. A már szinte kész Wellingtont kend be mindenütt a tojáskeverékkel. A korábban
félretett, levágott tésztadarabokat felhasználhatod dekorációként.
9. Hűtsd le az egészet legalább 1 órára, legfeljebb 48 órára. Ha tovább szeretnéd tárolni, akkor a
fagyasztóban legfeljebb 2 hónapig maradhat – sütés előtt a hűtőben olvaszd ki.
10. Ha maradt még tojáskeveréked, akkor még egy keveset vigyél fel a Wellingtonra, mielőtt
megsütnéd. Sima sütőben 200 fokon, ventillátoros sütőben 180 fokon, gázsütőben pedig 6-os
fokozaton süsd 75 percig, vagy amíg a tészta aranybarnává nem válik. Ha a Wellingtont sütés
előtt lefagyasztottad, akkor ellenőrizned kell, hogy megfelelően átsült-e. Ezt úgy teheted
meg, hogy egy éles kést beleszúrsz a közepébe, majd kihúzod, és megnézed, hogy forró-e a
hegye. Ha nem, akkor süsd tovább, amíg át nem megy a „teszten”.

A Wellingtont burgonyapürével, héjában sült burgonyával, zöldségekkel, és szafttal is tálalhatod –
természetesen ez a rész már ízlés kérdése. Érdemes törlőpapírt készíteni a közelbe, amikor felvágod a
kész ételt, mert a csirkehús nagyon lédús!


címkék:

Küldje el ismerősének!


Kapcsolódó cikkek
Melyik csillagjegy mennyire haragtartó?

Mennyire veszíted el a fejedet a csillagjegyed szerint?

Habár időnként mindannyian elveszítjük a fejünket, megtanulhatjuk, hogy kezeljük a dühünket ahelyett, hogy engednénk, hogy átvegye az irányítást az életünk felett. Manapság...

Dolgok, amiket ne hagyj télen a kocsiban

5 dolog, amit könnyedén tönkre tehet egy hideg kocsi

Igazi téli hideg van, ilyenkor pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy a dolgainkat és az otthonunkat megvédjük a hidegtől, de van egy hely, amiről hajlamosak vagyunk...

Házi hajpakolás zsíros hajra

5 egyszerű hajpakolás házilag

Szokták mondani, hogy sokszor a megoldás szinte az orrunk előtt hever, csak nem vesszük észre. Néha hajlamosak vagyunk reménytelenül hinni a legdrágább samponokban és ezreket...

Szépségápolási praktikák, amiknek időnként nagy hasznát veheted

Az 4 legszokatlanabb felhasználása a kozmetikumoknak

Kifogyott valami? Nem gond, valószínűleg találsz más kozmetikumot is a fürdőszobádban, amivel helyettesítheted az adott dolgot – csak épp nem tudsz róla. Az alábbi...

Citrom a szépségápolásban

Szépülj citrommal - 9 remek praktika

Én személy szerint imádom a limonádét és a citromos csirkét. Fel tudom használni takarítás során is, sőt, gyomorsav esetén is nagyon hatásos a citrom. De nem csak a konyhában,...

Így készíthetsz dezodort házilag

Unod a boltban kapható dezodorokat? Készíts házilag!

Az izzadtság egy igen necces és kényelmetlen probléma. Sajnos a boltban kapható szerek nem hatnak mindenkire egyformán. Sokszor az embernek ki kell tapasztalni, hogy melyik dezodor a...

Így lehet jó illat az egész lakásban

Csodás illat a lakásban természetesen

Persze, a friss virág segít, hogy egy szobában szuper illat legyen, de mi a helyzet a lakás többi részével? Itt jönnek képbe ezek a szuper praktikák, amik lehetővé teszik, hogy...

Az igaz barát tulajdonságai

Jelek, hogy a barátságotok örökre kitart

Igaz barátot nem könnyű találni és még nehezebb megtartani, különösen a mai világban, hiszen azok a barátok, akik a nehéz időkben is melletted maradnak, nagyon ritkák. Ők...

Zuhanyzási tippek a szép bőrért

6 tipp, hogyan zuhanyozz a szép bőr érdekében

Mindenkinek megvannak a napi rutinjai. A sminkelés és a hajmosás során is biztosan van egy megszokott sorrended. De mi van a zuhanyzással? A szép bőr érdekében a zuhanyzási...

Hatékony módszerek a rossz hangulat kezelésére

Győzd le a rosszkedvet 5 perc alatt!

Ha legszívesebben leharapnád valaki fejét, mikor feltesz egy egyszerű kérdést, az az egyik jele, hogy rossz hangulatban vagy, és ez tönkre teheti a napodat, csakúgy, mint a...

Macskaalom párásodás ellen

Szuper praktika: Macskaalom párásodás ellen

Csupán három átlagos alapanyag segítségével többé nem kell a párásodás miatt aggódnód! Egy átlagos reggel is tartogathat néhány nem várt kihívást, különösen télen....

Bemutatjuk, hogy érheted el, hogy felfigyeljenek rád

Tippek, hogy felfigyeljen rád az a személy, akit szeretnél

Valójában mindannyian azt szeretnénk, hogy észre vegyenek, és megértsenek bennünket. Néha jobban, máskor kevésbé jelenik meg ez a vágy, időnként csak múló, átmeneti...