notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Karácsonyi csirkemell Wellington módra

Receptek


Karácsonyi csirkemell Wellington módra

Karácsonyi csirkemell Wellington módra

Hozzávalók:

1 evőkanál olaj
1 db apróra darabolt hagyma
5 db csirkemell
400g kolbászhús
Téli fűszerek (pl. rozmaring, kakukkfű és zsálya), apróra vágva
100g friss zsemlemorzsa
10 szelet pármai sonka
250g tőzegáfonyaszósz
2 x 500g vajas leveles tészta
Sima liszt
1 db tojás + 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Köret gyanánt ízlés szerint készíthetsz párolt zöldséget, héjában sült burgonyát, és mártást is.

Elkészítés
A 4. lépés összetettebb volt, ezért szétszedtem, ezért van több itt:
1. Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben. Add hozzá a hagymát, és süsd puhára (kb. 8-10
percig). Öntsd ki őket egy tálba és hagyd hűlni.
2. Teríts le egy réteg celofánt egy vágódeszkára, majd helyezz rá egy csirkemellet, arra egy
újabb réteg celofánt, majd egy sodrófával finoman paskold le a hús vastagabb részét, amíg az
egész egyenletes vastagságúvá nem válik (nagyjából 1/2 cm-esre). Készítsd elő az összes
csirkemellet.

3. Keverd össze a kolbászhúst, a zsemlemorzsát, és a fűszereket a sült hagymával. Teríts le két
rétegnyi celofánt a munkalapodra, nagyjából 30 x 40cm területtel. Helyezd a sonkadarabokat
a celofánra úgy, hogy a legnagyobb felületet eltakarják abból. Ez után helyezd rájuk a
kilapított csirkemelleket, úgy, hogy azok a sonkák lehető legnagyobb részét takarják le.
Szükség szerint kisebbre is vághatod őket, a lényeg, hogy teljesen eltakarják a sonkákat (amik
pedig lehetőleg teljesen eltakarják a celofánt). A csirkemellet ez után ízlés szerint fűszerezd
meg.
4. Vidd fel a csirkemellekre a kolbászhúsos keveréket, ügyelve rá, hogy egészen szélükig
bevonja őket, egyenletesen. Kavargasd meg a tőzegáfonyaszószt, hogy hígabb legyen, majd
öntsd rá azt is, szintén egyenletesen elosztva.
5. Göngyöld fel a csirkét szorosan az egyik hosszabb oldaltól kezdve – a celofán segíthet ebben,
de ügyelj rá, hogy ne tekerd be a csirkehús közé – a sonka maradjon a legkülső réteg! A
töltelék így spirálszerűen helyezkedik majd el (mintha csak mákos bejglit tekernél). Az így
göngyölt „roládot” csomagold bele egy tiszta celofánba, aminek a két végét alaposan csavard
össze (akár össze is gumizhatod), hogy biztosan le legyenek zárva. Ez után fagyaszd le az
egészet 30 percre.
6. Egy lisztezett felületen lapíts kb. 3mm vastagra egy göngyölegnyi tésztát, majd helyezd egy
sütőpapírral bélelt tepsibe. Csomagold ki a celofánból a csirkés roládot, majd helyezd a
tésztára a tepsiben. Ez után vágd a tésztát szögletesre a rolád körül, de hagyj 2-3 cm-nyi
széleket neki. A levágott tésztadarabokat tedd félre dekorációnak.
7. Fogd a másik tésztagöngyöleget, és sodord olyan laposra, mint az előzőt (3mm). Egy
habverővel keverd össze a tojást és egy másik tojás sárgáját, majd egy ecsettel kend végig
annak a tésztának a széleit, ami a húsos rolád alatt van. Miután ez kész, fogd a nagyobb
tésztát és óvatosan takard le vele a roládot. Ügyelj rá, hogy minden oldalról teljesen
körbevedd vele, és nyomkodd ki a levegőbuborékokat is, hogy a tészta tökéletesen bevonja a
húst. Vád le a maradék tészta szélét, de ügyelj rá, hogy hagyj meg belőle legalább 2 cm-t a
hús körül.
8. Az ujjaiddal nyomkodd hullámosra a tészta szélét, vagy használj egy villát, amivel hasonlóan
mintás széleket nyomkodhatsz a tésztára. Ha a villa hozzáragad a tésztához, enyhén lisztezd
meg. A már szinte kész Wellingtont kend be mindenütt a tojáskeverékkel. A korábban
félretett, levágott tésztadarabokat felhasználhatod dekorációként.
9. Hűtsd le az egészet legalább 1 órára, legfeljebb 48 órára. Ha tovább szeretnéd tárolni, akkor a
fagyasztóban legfeljebb 2 hónapig maradhat – sütés előtt a hűtőben olvaszd ki.
10. Ha maradt még tojáskeveréked, akkor még egy keveset vigyél fel a Wellingtonra, mielőtt
megsütnéd. Sima sütőben 200 fokon, ventillátoros sütőben 180 fokon, gázsütőben pedig 6-os
fokozaton süsd 75 percig, vagy amíg a tészta aranybarnává nem válik. Ha a Wellingtont sütés
előtt lefagyasztottad, akkor ellenőrizned kell, hogy megfelelően átsült-e. Ezt úgy teheted
meg, hogy egy éles kést beleszúrsz a közepébe, majd kihúzod, és megnézed, hogy forró-e a
hegye. Ha nem, akkor süsd tovább, amíg át nem megy a „teszten”.

A Wellingtont burgonyapürével, héjában sült burgonyával, zöldségekkel, és szafttal is tálalhatod –
természetesen ez a rész már ízlés kérdése. Érdemes törlőpapírt készíteni a közelbe, amikor felvágod a
kész ételt, mert a csirkehús nagyon lédús!


címkék:

Küldje el ismerősének!


Kapcsolódó cikkek
Takarítás gyorsan

Tippek, hogy a vendégeid azt higgyék tisztaság van nálad

Ha egy barát váratlanul úgy dönt, hogy meglátogat és próbálsz gyorsan mindent megtenni, hogy az otthonod elfogadható legyen, mielőtt a csengő megszólalna, ezek a gyors...

A legfőbb karácsonyi bakik

Kerüld el ezeket a tipikus hibákat!

Az ünnepi időszak olyan rohanással telik, hogy könnyű átsiklani néhány dolog fölött, és olyan hibákat elkövetni, amit tipikusan nem tennél az év más részében. Amikor a...

Mit tehetsz, ha nem jössz ki a párod szüleivel?

Így kezeld az anyósodékat, ha nem jöttök ki egymással

Amint elhatároztad, hogy megházasodsz, csodálatos családi eseményeket képzelsz el, hogy új szülőket kapsz, akik megosztják veled bölcsességüket, tapasztalataikat és néhány...

Karácsonyi nagytakarítás

Kezdd el időben a karácsonyi takarítást, hogy ne legyen rohanás!

Tudjuk, nekünk is nehéz elhinni, de megint eltelt egy év és ismét itt vagyunk csupán néhány hétre a karácsonytól – és mégis mennyi teendő vár még ránk…...

Ezt kell tenned az egészséges kapcsolatért

8 titok az egészséges párkapcsolatért!

Vannak párok, akik boldogabbak másoknál? Bizonyára. De a legtöbb esetben ennek semmi köze ahhoz, hogy jobban szeretnék egymást, csupán megtesznek olyan dolgokat is, amit a legtöbben nem.

Szép lakás olcsón

Itt spórolj pénzt a lakás dekorálása során

Egy lakás dekorálása, csinosítgatása drága tud lenni – nagyon drága. Úgyhogy miért költenénk arra sokat, amire nem kell? Vannak olyan jó minőségű, drága dolgok, amiken...

Karácsonyi pekándió süti

Hógolyó süti Karácsonyra

A Hógolyó sütinek mindenképp érdemes egy kis helyet szorítani az ünnepi asztalon, vagy a karácsonyfa alatt, mert nagyon könnyű elkészíteni és szó szerint elolvad a szádban! Ez...

A nyilas csillagjegy jellemzői

Ezek a dolgok hozzák ki a Nyilast a sodrából

Habár nem nevezhetjük a legmakacsabb, legérzelmesebb, vagy legbosszúállóbb csillagjegynek, a Nyilas az, aki a legtöbb kategóriába besorolható. Ha bármilyen kapcsolatot szeretnél...

A túlzott sófogyasztás hatása

Nagyon káros az egészségre a túl sok só!

A sótól minden finomabb lesz, de ha túl sokat eszünk belőle, annak súlyos következményei lehetnek az egészségünkre nézve. Az élelmiszeripari vállalatok rengeteget költenek,...

Megcsal a párod?

Jelek, hogy megcsalnak...

Azt gyanítod, hogy a párod megcsal? Sajnos időként szinte minden kapcsolatban vannak helyzetek, amikor az egyik fél aggódik a másik hűtlensége miatt. Végül is biztonságban...

Hosszú, és erős körmök

Így növeszd meg a körmöd!

Rengeteg dolog állhat annak a hátterében, ha nem nő meg a körmöd, általában ennek nagyon egyszerű okai vannak.  Ha tovább olvasol megtudhatod,  milyen egyszerű...

Készíts matt ajkakat

Így lehet tökéletesen matt az ajkad!

A matt ajkak lélegzetelállítóan jól tudnak kinézni, de csak ha jól csinálják. Ellenkező esetben inkább repedezettnek fog tűnni, mintha ki lenne száradva. Cikkünkben eláruljuk,...