notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Karácsonyi csirkemell Wellington módra

hirdetes

Receptek


Karácsonyi csirkemell Wellington módra

Karácsonyi csirkemell Wellington módra

Hozzávalók:

1 evőkanál olaj
1 db apróra darabolt hagyma
5 db csirkemell
400g kolbászhús
Téli fűszerek (pl. rozmaring, kakukkfű és zsálya), apróra vágva
100g friss zsemlemorzsa
10 szelet pármai sonka
250g tőzegáfonyaszósz
2 x 500g vajas leveles tészta
Sima liszt
1 db tojás + 1 db tojássárgája

Elkészítés:

Köret gyanánt ízlés szerint készíthetsz párolt zöldséget, héjában sült burgonyát, és mártást is.

Elkészítés
A 4. lépés összetettebb volt, ezért szétszedtem, ezért van több itt:
1. Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben. Add hozzá a hagymát, és süsd puhára (kb. 8-10
percig). Öntsd ki őket egy tálba és hagyd hűlni.
2. Teríts le egy réteg celofánt egy vágódeszkára, majd helyezz rá egy csirkemellet, arra egy
újabb réteg celofánt, majd egy sodrófával finoman paskold le a hús vastagabb részét, amíg az
egész egyenletes vastagságúvá nem válik (nagyjából 1/2 cm-esre). Készítsd elő az összes
csirkemellet.

3. Keverd össze a kolbászhúst, a zsemlemorzsát, és a fűszereket a sült hagymával. Teríts le két
rétegnyi celofánt a munkalapodra, nagyjából 30 x 40cm területtel. Helyezd a sonkadarabokat
a celofánra úgy, hogy a legnagyobb felületet eltakarják abból. Ez után helyezd rájuk a
kilapított csirkemelleket, úgy, hogy azok a sonkák lehető legnagyobb részét takarják le.
Szükség szerint kisebbre is vághatod őket, a lényeg, hogy teljesen eltakarják a sonkákat (amik
pedig lehetőleg teljesen eltakarják a celofánt). A csirkemellet ez után ízlés szerint fűszerezd
meg.
4. Vidd fel a csirkemellekre a kolbászhúsos keveréket, ügyelve rá, hogy egészen szélükig
bevonja őket, egyenletesen. Kavargasd meg a tőzegáfonyaszószt, hogy hígabb legyen, majd
öntsd rá azt is, szintén egyenletesen elosztva.
5. Göngyöld fel a csirkét szorosan az egyik hosszabb oldaltól kezdve – a celofán segíthet ebben,
de ügyelj rá, hogy ne tekerd be a csirkehús közé – a sonka maradjon a legkülső réteg! A
töltelék így spirálszerűen helyezkedik majd el (mintha csak mákos bejglit tekernél). Az így
göngyölt „roládot” csomagold bele egy tiszta celofánba, aminek a két végét alaposan csavard
össze (akár össze is gumizhatod), hogy biztosan le legyenek zárva. Ez után fagyaszd le az
egészet 30 percre.
6. Egy lisztezett felületen lapíts kb. 3mm vastagra egy göngyölegnyi tésztát, majd helyezd egy
sütőpapírral bélelt tepsibe. Csomagold ki a celofánból a csirkés roládot, majd helyezd a
tésztára a tepsiben. Ez után vágd a tésztát szögletesre a rolád körül, de hagyj 2-3 cm-nyi
széleket neki. A levágott tésztadarabokat tedd félre dekorációnak.
7. Fogd a másik tésztagöngyöleget, és sodord olyan laposra, mint az előzőt (3mm). Egy
habverővel keverd össze a tojást és egy másik tojás sárgáját, majd egy ecsettel kend végig
annak a tésztának a széleit, ami a húsos rolád alatt van. Miután ez kész, fogd a nagyobb
tésztát és óvatosan takard le vele a roládot. Ügyelj rá, hogy minden oldalról teljesen
körbevedd vele, és nyomkodd ki a levegőbuborékokat is, hogy a tészta tökéletesen bevonja a
húst. Vád le a maradék tészta szélét, de ügyelj rá, hogy hagyj meg belőle legalább 2 cm-t a
hús körül.
8. Az ujjaiddal nyomkodd hullámosra a tészta szélét, vagy használj egy villát, amivel hasonlóan
mintás széleket nyomkodhatsz a tésztára. Ha a villa hozzáragad a tésztához, enyhén lisztezd
meg. A már szinte kész Wellingtont kend be mindenütt a tojáskeverékkel. A korábban
félretett, levágott tésztadarabokat felhasználhatod dekorációként.
9. Hűtsd le az egészet legalább 1 órára, legfeljebb 48 órára. Ha tovább szeretnéd tárolni, akkor a
fagyasztóban legfeljebb 2 hónapig maradhat – sütés előtt a hűtőben olvaszd ki.
10. Ha maradt még tojáskeveréked, akkor még egy keveset vigyél fel a Wellingtonra, mielőtt
megsütnéd. Sima sütőben 200 fokon, ventillátoros sütőben 180 fokon, gázsütőben pedig 6-os
fokozaton süsd 75 percig, vagy amíg a tészta aranybarnává nem válik. Ha a Wellingtont sütés
előtt lefagyasztottad, akkor ellenőrizned kell, hogy megfelelően átsült-e. Ezt úgy teheted
meg, hogy egy éles kést beleszúrsz a közepébe, majd kihúzod, és megnézed, hogy forró-e a
hegye. Ha nem, akkor süsd tovább, amíg át nem megy a „teszten”.

A Wellingtont burgonyapürével, héjában sült burgonyával, zöldségekkel, és szafttal is tálalhatod –
természetesen ez a rész már ízlés kérdése. Érdemes törlőpapírt készíteni a közelbe, amikor felvágod a
kész ételt, mert a csirkehús nagyon lédús!

hirdetes

hirdetes

címkék:

Küldje el ismerősének!


Kapcsolódó cikkek
Illemszabályok, amiket a legkisebb gyerekeknek is tudniuk kell

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

Az etikett nagyon fontos, nem számít hány éves valaki. Szülőként a te felelősséged, hogy megtanítsd a gyerekedet a megfelelő viselkedésre. Így nem csak te kímélheted meg magad...

Milyen hatással van a testre a túl sok stressz?

Milyen hatással van a stressz a testre?

Számtalan dolog van, ami miatt stresszesek lehetünk, aminek még ha nem is vagyunk tudatában, de a testünk jelez nekünk. Valószínűleg senkit sem ér meglepetésként, hogy ennek...

Így lehet tiszta a fürdőszobád 15 perc alatt

Így takarítsd ki a fürdőszobát 15 perc alatt

A fürdőszobát gyakran kell takarítani, de ez a 15 perces fürdőszoba takarító rutin segít megőrizni a tisztaságot anélkül, hogy órákat kellene súrolnod és fertőtlenítened.

Előzd meg a striák kialakulását

5 természetes módszer, hogy megelőzd a striák kialakulását

A striák olyan csíkok a bőrön, amik általában egy intenzív növekedési szakasz után alakulnak ki, mint a terhesség, kamaszkor, hízás vagy fogyás. Habár fizikailag nem ártalmas...

Szakítás után

Ezeket a dolgokat magad mögött kell hagynod szakítás után!

Lehet, hogy azt hiszed, már túl tetted magad egy szakításon, de vannak dolgok, amikhez még mindig ragaszkodsz és megakadályozzák, hogy valóban tovább lépj? Itt van 7 dolog, amit...

Dolgok a lakásban, amik betegséget okozhatnak

Dolgok az otthonodban, amik megbetegíthetnek!

Az otthonunknak egy biztonságos helynek kellene lennie, azonban vannak sajnos olyan veszélyes anyagok, amiket még ha nem is látunk, megbetegíthetnek. Ha sokszor fáj a fejed, légzési...

Rosszban vagy a családoddal?

Elmondom, miért nem baj, hogy nem beszélek a családom felével

A családi kapcsolatok nagyon is bonyolultak. Mindig vannak emberek az életemben, akik ellöknek maguktól és bűntudatot keltenek bennem a döntéseim miatt, még akkor is, ha az a...

Hová tűnnek el a zoknik - a megoldás?

Itt a megoldás az eltűnő félpár zoknik ellen!

Nálatok is van egy rejtélyes zokniszörny, aki állandóan ellopja a zoknikat? Próbáld ki ezt az egyszerű trükköt és űzd el örökre!

A kutyák és a karantén miatt kialakult szeparációs szorongás

A kutyáknál a karantén miatt kialakulhat szeparációs szorongás!

Ha a koronavírus miatt hirtelen te is home office-ban találtad magad, lehet, hogy te nem élvezed, de a kutyád valószínűleg annál inkább! A kutyák hozzászoktak, hogy állandóan...

 Ezeket a hibákat ne kövesd el, mikor az otthonodat dekorálod

Ha ezeket a hibákat elköveted, az otthonod nem olyan hangulatos, mint lehetne!

Akár új otthonba költözünk, akár csak szeretnénk újra dekorálni a meglévőt, biztos, hogy a célunk, hogy minél jobban kihasználjuk a teret, valamint esztétikus legyen. Nem...

Ezeket a dolgokat felejtsd el, ha nem akarsz beteg lenni

Szokások, amikről érdemes leszokni, ha nem akarsz beteg lenni!

A baktériumos és vírusos megbetegedések sajnos elég népszerű témának számítanak manapság. Szeretnénk biztonságban tudni saját magunkat és a családunkat is, de mit tehetünk...

Ezeket az ételeket edd 40 felett

A 10 legegészségesebb étel a 40 év felettieknek!

Azok a napok, amikor azt ettél, amit akartál, akár a legegészségesebb, akár a legegészségtelenebb ételek voltak ezek, mégis úgy néztél ki mint egy szupermodell, elmúltak. Ahogy...