Receptek
Karácsonyi csirkemell Wellington módra
Hozzávalók:
1 evőkanál olaj
1 db apróra darabolt hagyma
5 db csirkemell
400g kolbászhús
Téli fűszerek (pl. rozmaring, kakukkfű és zsálya), apróra vágva
100g friss zsemlemorzsa
10 szelet pármai sonka
250g tőzegáfonyaszósz
2 x 500g vajas leveles tészta
Sima liszt
1 db tojás + 1 db tojássárgája
Elkészítés:
Köret gyanánt ízlés szerint készíthetsz párolt zöldséget, héjában sült burgonyát, és mártást is.
Elkészítés
A 4. lépés összetettebb volt, ezért szétszedtem, ezért van több itt:
1. Melegítsd fel az olajat egy serpenyőben. Add hozzá a hagymát, és süsd puhára (kb. 8-10
percig). Öntsd ki őket egy tálba és hagyd hűlni.
2. Teríts le egy réteg celofánt egy vágódeszkára, majd helyezz rá egy csirkemellet, arra egy
újabb réteg celofánt, majd egy sodrófával finoman paskold le a hús vastagabb részét, amíg az
egész egyenletes vastagságúvá nem válik (nagyjából 1/2 cm-esre). Készítsd elő az összes
csirkemellet.
3. Keverd össze a kolbászhúst, a zsemlemorzsát, és a fűszereket a sült hagymával. Teríts le két
rétegnyi celofánt a munkalapodra, nagyjából 30 x 40cm területtel. Helyezd a sonkadarabokat
a celofánra úgy, hogy a legnagyobb felületet eltakarják abból. Ez után helyezd rájuk a
kilapított csirkemelleket, úgy, hogy azok a sonkák lehető legnagyobb részét takarják le.
Szükség szerint kisebbre is vághatod őket, a lényeg, hogy teljesen eltakarják a sonkákat (amik
pedig lehetőleg teljesen eltakarják a celofánt). A csirkemellet ez után ízlés szerint fűszerezd
meg.
4. Vidd fel a csirkemellekre a kolbászhúsos keveréket, ügyelve rá, hogy egészen szélükig
bevonja őket, egyenletesen. Kavargasd meg a tőzegáfonyaszószt, hogy hígabb legyen, majd
öntsd rá azt is, szintén egyenletesen elosztva.
5. Göngyöld fel a csirkét szorosan az egyik hosszabb oldaltól kezdve – a celofán segíthet ebben,
de ügyelj rá, hogy ne tekerd be a csirkehús közé – a sonka maradjon a legkülső réteg! A
töltelék így spirálszerűen helyezkedik majd el (mintha csak mákos bejglit tekernél). Az így
göngyölt „roládot” csomagold bele egy tiszta celofánba, aminek a két végét alaposan csavard
össze (akár össze is gumizhatod), hogy biztosan le legyenek zárva. Ez után fagyaszd le az
egészet 30 percre.
6. Egy lisztezett felületen lapíts kb. 3mm vastagra egy göngyölegnyi tésztát, majd helyezd egy
sütőpapírral bélelt tepsibe. Csomagold ki a celofánból a csirkés roládot, majd helyezd a
tésztára a tepsiben. Ez után vágd a tésztát szögletesre a rolád körül, de hagyj 2-3 cm-nyi
széleket neki. A levágott tésztadarabokat tedd félre dekorációnak.
7. Fogd a másik tésztagöngyöleget, és sodord olyan laposra, mint az előzőt (3mm). Egy
habverővel keverd össze a tojást és egy másik tojás sárgáját, majd egy ecsettel kend végig
annak a tésztának a széleit, ami a húsos rolád alatt van. Miután ez kész, fogd a nagyobb
tésztát és óvatosan takard le vele a roládot. Ügyelj rá, hogy minden oldalról teljesen
körbevedd vele, és nyomkodd ki a levegőbuborékokat is, hogy a tészta tökéletesen bevonja a
húst. Vád le a maradék tészta szélét, de ügyelj rá, hogy hagyj meg belőle legalább 2 cm-t a
hús körül.
8. Az ujjaiddal nyomkodd hullámosra a tészta szélét, vagy használj egy villát, amivel hasonlóan
mintás széleket nyomkodhatsz a tésztára. Ha a villa hozzáragad a tésztához, enyhén lisztezd
meg. A már szinte kész Wellingtont kend be mindenütt a tojáskeverékkel. A korábban
félretett, levágott tésztadarabokat felhasználhatod dekorációként.
9. Hűtsd le az egészet legalább 1 órára, legfeljebb 48 órára. Ha tovább szeretnéd tárolni, akkor a
fagyasztóban legfeljebb 2 hónapig maradhat – sütés előtt a hűtőben olvaszd ki.
10. Ha maradt még tojáskeveréked, akkor még egy keveset vigyél fel a Wellingtonra, mielőtt
megsütnéd. Sima sütőben 200 fokon, ventillátoros sütőben 180 fokon, gázsütőben pedig 6-os
fokozaton süsd 75 percig, vagy amíg a tészta aranybarnává nem válik. Ha a Wellingtont sütés
előtt lefagyasztottad, akkor ellenőrizned kell, hogy megfelelően átsült-e. Ezt úgy teheted
meg, hogy egy éles kést beleszúrsz a közepébe, majd kihúzod, és megnézed, hogy forró-e a
hegye. Ha nem, akkor süsd tovább, amíg át nem megy a „teszten”.
A Wellingtont burgonyapürével, héjában sült burgonyával, zöldségekkel, és szafttal is tálalhatod –
természetesen ez a rész már ízlés kérdése. Érdemes törlőpapírt készíteni a közelbe, amikor felvágod a
kész ételt, mert a csirkehús nagyon lédús!
Küldje el ismerősének!
5+1 érv a svédpadló mellett
A svédpadló az utóbbi évek egyik legnépszerűbb burkolattípusává vált, és nem véletlenül. Természetes megjelenése, tartóssága és az otthon melegségét meghatározó...
Téli női stílusok: fedezd fel egyedi megjelenésed a fagyos hónapokra
A tél nemcsak a hőmérséklettel tud meglepni, hanem azzal is, ahogyan megváltoztatja mindennapi divatválasztásainkat. Amikor a fagyos reggelek hűvös levegővel köszöntenek, a hó...
Kerek tükör LED világítással – a belső terek tökéletes kiegészítői
A led világítású tükrök ötvözik a funkcionalitást és a dekorativitást, így szinte bármilyen enteriőr tökéletes kiegészítői lehetnek. Díszítik a falakat és a bútorokat....
Szemceruza: a tekintet művészete – így válassz profin, ha tartós és látványos eredményre vágysz
A szemceruza az egyik legősibb és legidőtállóbb sminkeszköz, amely évtizedek óta a női neszesszer alapdarabja. Bár apró és egyszerűnek tűnik, valójában rendkívül sokat...
Mire figyeljünk 2026-ban honlapkészítésnél?
A honlapkészítés világa soha nem áll meg. Ami néhány éve még korszerűnek számított, ma már gyakran elavult, 2026-ra pedig még inkább átalakul a digitális tér logikája. A...
Kulturális séta Pesten – ahol a város története életre kel
A pesti oldalon tett kulturális séta különleges szemszögből mutatja meg a város történetét: az Andrássy út történelmi épületei, galériái és gasztronómiai megállói...
A legszebb téli séták Budapesten – ötletlista hideg napokra
A tél Budapesten egyszerre nosztalgikus, romantikus és meglepően energizáló. A hideg levegő, a sárgás fények, a forró italok csábítása és a kicsit lassabb tempó olyan...
Ezeket ellenőrizd, mielőtt fűtésre váltasz a klímával
Ahogy beköszönt az ősz, egyre többen váltanak fűtésre klímával. Kényelmes és gyors megoldás, de ha a készüléket a nyár eleje óta nem takarítottad, az nemcsak a...
A leguniverzálisabb női kézitáskák – melyeket érdemes beszerezni a ruhatáradba?
A női táskák a mindennapok nélkülözhetetlen kiegészítői: nemcsak praktikus funkciót látnak el, hanem meghatározó stíluselemek is. Egy jól megválasztott darab éveken át hű...
Milyen gyakran kell fogkőeltávolítást csináltatni?
„Majd jövő hónapban elmegyek” – ismerős mondat, igaz? A fogkőeltávolítás az a kezeléstípus, amit a legtöbben halogatnak. Pedig ha kihagyod, a következmények...
Esküvői mosoly villámgyorsan: így segítenek a porcelán héjak
Az esküvő legszebb kiegészítője a mosolyod. A porcelán héjak rövid idő alatt varázsolnak természetes, ragyogó fogsort a nagy napodra.
Nem minden arany, ami csillog: így ismerd fel a jó influencert
Túl sok az influencer? Tudd meg, hogyan válaszd ki a hiteles partnereket! Tippek, hogy az influencer marketing hotelek számára valóban működjön.