notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kék nünüke, a halálos bogár

hirdetes

Kék nünüke – a halálos törpe

helloladies.hu

Sok olyan apró élőlény van bolygónkon, mely a legtöbb ember számára csak egy a sok közül. Nem csak tavasszal, de ha az ősz enyhébb, akkor is sok színpompás bogár kezdi rövidebb-hosszabb életét, ám a Kék nünüke nem az a fajta, amiről az Egy bogár élete című mesét mintázták – és nem csak azért, mert nem hangya…

Kék nünüke

Ha az ősz enyhébb, bizony nem tűnnek el a bogarak sem. Az emberekre fittyet sem hányva élik ősidők óta megszokott életüket. Nem feltétlenül kell, hogy problémánk legyen velük vagy nekik velünk, hiszen jól megférünk egymás mellett. Gond csupán akkor adódhat, ha a csemete – akinek érthető kódon még jóval kevesebb az élettapasztalata, mint a felnőtteknek – úgy gondolja, hogy akkor őt most elkezdik érdekelni ezek az apró kis élőlények, és csúnyán közelről megnézi őket.

Ugyanis sokan közülük mérgezőek. Már a bogarak. És ilyenkor aztán jöhet az eső után köpönyeg, hogy nem mondtuk a gyereknek, hogy ne piszkálja nünükét (szó szerint), mert nem annyira lesz érte hálás, mint hinné a lurkó… Vagy nem csak, hogy nem mondtuk, de mi magunk sem voltunk vele tisztában, hogy az adott soklábú veszélyes lehet bárkire nézve – hiába kicsi.

Ritka eset történt Prágában: egy kisfiút kórházba kellett szállítani, mert megmérgezte egy Kék nünüke!

hirdetes


Ha veszélyt érez, halottnak tetteti magát, miközben testén sárgás váladékcseppek jelennek meg. Ez egy folyékony méreganyag, ami duzzanatokat és hólyagosodást okoz a bőrön. A méreg azonban akár fel is szívódhat a bőrön keresztül, és bejuthat a szervezetbe. Ezek a cseppek katadrin tartalmuk miatt erősen mérgezőek. A halálos ítéletek végrehajtásánál alkalmazott ürömkehely egyik alkotórésze volt az ókori Görögországban.

Lárváinak fejlődése igazán különleges utat jár be. A nőstény a talajba rejti el a petéit. A petéből kikelt lárvák felmásznak egy közelben lévő növényre. Nem az édes nektár utáni vágyakozás hajtja őket a magasba, hanem egy ígéretes stopban reménykednek. Ha összejön a stop, azaz sikerül megkapaszkodni egy gyűjtögető vadméhen, akkor hordozójába kapaszkodva eljuthat a méh fészekbe, ahol a lépsejtben tovább tud fejlődni. Tehát az előttünk színészkedő nünüke igencsak változatos életutat tudhat maga mögött.

hirdetes

A mérgezés ritka, ha egy bogárról van szó, ám gyermekek esetében mégis érdemes vele vigyázni, ugyanis egy cseh kisfiú épp csak pár percet játszott a bogárral, és nyilván nem is érezte veszélyesnek. Majd miután egyre rosszabbul lett, a szülei gyorsan orvoshoz szaladtak vele.

“Amikor azt láttuk, hogy bőrszíne szinte zölddé változik, és kezdi elveszíteni az eszméletét, azonnal orvoshoz vittük” – mondta a kisfiú édesanyja.

A kisfiú végül annyira rosszul lett, hogy intenzív osztályra került, de két napos gondos odafigyelés és kezelés után szerencsésen végződött a történet, és hazavihették a szülei.

Ez az eset intő jel lehet a szülők számára, hiszen sajnos nem lehetünk minden pillanatban a gyermekünk mellett, de veszélyek ettől még leselkednek rájuk.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes