notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatjuk milyen okok vezettek oda hogy a koalák a kihalás szélére kerültek, A koalákat a kihalás fenyegeti, Miért vannak veszélyben a koalák

hirdetes

Önkéntesek azért harcolnak, hogy megmentsék a koalákat a kihalástól

helloladies.hu

Az Ausztráliában tomboló tüzek miatt, egyre több a koalákról szóló írás jelenik meg, mivel a tűz jelentős hatással van az egyébként is csökkenő populációra, és a kihalás veszélye nagyon is valóssá vált.

Kihalás szélére kerültek a koalák

Az elmúlt években hirtelen nagy számban csökkent a populációjuk és sokan állítják, hogy a kihalás szélére kerültek, habár a pontos számukat nehéz megbecsülni. Ausztrália egyik ikonikus állata, de mi is sodorta őket a kihalás szélére?


A csökkenő koala populáció okai


Élőhelyük pusztulása


Az elmúlt éveket leginkább a nagyobb szárazságok, tüzek és erdőirtás jellemezte. A koalák ehhez nem tudnak alkalmazkodni, azonban a számuk csökkenéséhez rengeteg ok hozzájárul. Élőhelyeik folyamatosan pusztulnak a klímaváltozás és természeti katasztrófák, valamint a fák kiirtása miatt. Mivel az otthonuk tönkre ment, sokukat autók ütik el, ahogy új élőhelyük keresésére indulnak.


Környezeti és klímaváltozás

hirdetes


A legjelentősebb tényező, ami fontos szerepet játszik számuk folyamatos csökkenésében, a környezet pusztulása mind természetes, mind emberhez kapcsolódó okok miatt. Ezek az állatok legtöbb idejüket a fákon töltik és eukaliptusz leveleket esznek, ami a többi élőlény számára mérgező lenne, ami azt jelenti, hogy az ételt tekintően nincs nagyon versenytársuk. Tápanyagszegény étrendjük miatt, viszont akár 22 órát is aludhatnak egy nap. Elszigetelt populációkban élnek, ahol sok étel van, itt viszont nehezen találják meg maguknak a megfelelő társat, illetve egy-egy területen belül túlságosan elszaporodhatnak.


Mivel arra kényszerülnek, hogy új lakóhelyet találjanak maguknak, több időt töltenek a talajon annak érdekében, hogy új fákat keressenek, ez pedig olyan veszélyeknek teszi ki őket, amikkel normális esetben nem kellene számolniuk – mint az autók és kutyatámadások. Emiatt megnő a stressz szintjük, és különösen fogékonyak a különböző megbetegedésekre is, ami még nehezebbé teszi számukra a túlélést.

hirdetes


A Chlamydia terjedése


Ez a fertőzés komoly hatással van az egészségükre, az anyáról pedig könnyen átragad a fiatal állatokra, vannak olyan populációk is, amikben minden tag fertőzött. Az állatorvosok évek óta küzdenek azzal, hogy megfelelő kezelést találjanak nekik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

2024-02-20

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

A szülés egy csodálatos és felemelő élmény lehet, de a testünknek és az intim területeinknek is meg kell küzdeniük az új kihívásokkal és változásokkal.

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

2024-02-20

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

A gyerekbántalmazás egy súlyos és elhanyagolt probléma, amely sok gyermeket érint világszerte. Azonban sokszor nehéz felismerni a jeleket. Ezek lehetnek azok:

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

2024-02-12

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

A cisztás akné egy súlyos és gyakran fájdalmas bőrprobléma, melyet a mélyen fekvő, gyulladt pattanások jelentenek, és amelynek kezelése kihívást jelenthet az érintettek számára.

 Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

2024-02-05

Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

A várandósság alatti pajzsmirigyproblémák kezelése és a megfelelő vitaminválasztás kiemelten fontos, mivel a nem megfelelő döntések súlyos következményekkel járhatnak.

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

2024-02-01

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

A Balenciaga Divatház története olyan pályát járt be, amely tele van mély érzelmekkel, forradalmi tervezéssel és az örök elégedetlenség által ihletett kreativitással. Ismerjük meg a divatház felemelkedését és azon tervezőjét, aki sosem nyugodott bele a tökéletességbe: Cristóbal Balenciagát.