A dehidratáció komoly veszély a kisbabákra nézve

Kisbabák és a dehidratáció

helloladies.hu

Ha kisbabád dehidratált, akkor ez azt jelenti, hogy túl sok folyadékot veszít szervezetéből, és/vagy nem kap elegendő utánpótlást belőle. A kisbabáknál (kis termetük miatt) viszonylag gyakori a kiszáradás, ezért fokozottan érdemes odafigyelni a megfelelő folyadékmennyiség biztosítására. Ha a dehidratációt nem kezelik időben, akkor nagyon súlyos következményei lehetnek!

A dehidratáció elkerülhető

Mik a kiszáradás jelei egy kisbabánál?


A dehidratációnak számos tünete lehet egy babánál. Ezek például a következők:

 

 

 •     Száraz bőr vagy ajkak
 •     Beesett kutacs (a kisbabák feje tetején található puha rész)
 •     A szokásosnál kevesebb nedves pelenka
 •     Sírás könnyek nélkül
 •     Sötétsárga vizelet
 •     Rossz hangulat, levertség, és kábultság
 •     Gyors levegővétel
 •     Hideg és foltos kéz- és lábfejek


Amennyiben azt gyanítod, hogy kisbabád szervezete kiszáradt, azonnal kezd meg a fokozatos folyadékpótlást és vidd orvoshoz!


Mik okozhatnak kiszáradást egy kisbaba szervezetében?


A kiszáradásnak több oka is lehet egy kisbabánál. Nézzük meg ezek közül a leggyakoribbakat!


Láz


A láz, a kiszáradás egyik leggyakoribb oka. Amikor babád lázas, általában sokat izzad, ami vízveszteséget okoz, hiszen az izzadtság idővel elpárolog a bőrfelületéről (így próbálja lehűteni magát). Mivel ilyen esetekben a kicsi gyorsabban is veheti a levegőt, kiteszi magát a további nedvesség veszteségnek a kilégzések miatt, így extrém módon felgyorsulhat a kiszáradás folyamata.

 

 

Túlmelegedés


Egy kisbaba könnyedén dehidratálttá válhat akkor is, ha túl sok időt tölt a napon, vagy túl sokat mozog meleg időben. A meleg izzadtsághoz is vezethet, ami vízveszteséget okoz. Ügyelj rá, hogy ne viseljen túl sok réteg ruhát egy egyébként is meleg szobában!


Hasmenés és hányás


Ha kisbabád megbetegszik, és a betegség hányással és/vagy hasmenéssel is jár, akkor rengeteg folyadékot veszíthet rövid idő alatt, mert ilyenkor a folyadékoknak nincs idejük felszívódni a gyomrában.


Nem hajlandó inni


Kisbabád többféle okból is visszautasíthatja az ivást (akár cumisüvegből, akár az emlőkből). Általában akkor tagadják meg a táplálkozást, ha fáj a torkuk vagy a szájuk. A bedugult orr is nagyon kényelmetlenné teheti az ivást a kicsik számára.


Mit tehetsz, ha babád a kiszáradás jeleit mutatja?


Először is kezdd meg a fokozatos folyadékpótlást és azonnal fordulj gyermekorvosodhoz, kövesd az ő utasításait, melyek valószínűleg a következők lesznek:

 

 •     Győződj meg róla, hogy a baba elegendő folyadékot kapjon akár anyatej, akár babatáp formájában. Mind a táppal, mind a keményebb ételekkel etetett babáknak is jól jön ilyenkor az extra vízmennyiség. A folyadékot tehát ne a táp hígításával pótold, hanem kifejezetten vízzel (babavíz vagy forralt víz kihűtve!).  Ne adj gyermekednek gyümölcsleveket és szénhidrátot tartalmazó italokat, ha ki van száradva!
 •     Adj rendszeresen egy kevés rehidratációs oldatot (ORS) a szokásos anyatej-adagja, vagy tápja mellé. Ezek az oldatok segítenek helyettesíteni azokat a folyadékokat, sókat, cukrokat, amelyeket kisbabád elveszített szervezetéből. Ilyen készítmények alkalmazása előtt mindig egyeztess gyermekorvosoddal.
 •     Ha kisbabád azért nem iszik, mert nehezen nyel, adj neki kisbabáknak szánt paracetamolt vagy újszülött ibuprofént. Ezek segíthetnek enyhíteni a kellemetlenségeit. A paracetamolt akkor adhatod babádnak, ha legalább 2 hónapos, 37 hét után született, és legalább 4 kilós. Ha három hónapnál idősebb, és legalább 5 kilót nyom, akkor már ibuprofént is kaphat. Ezek alkalmazása előtt mindenképpen kérj tanácsot gyermekorvosodtól.
 •     Forró időben igyekezz kevésbé meleg helyen tartani a babát, lehetőleg ne közvetlen napfényben. Itasd rendszeresen – ha anyatejjel táplálod, akkor nem lesz szüksége extra vízre még forróbb napokon sem. Ha azonban babatápot kap a tej helyett, akkor érdemes plusz vizet vagy ORS oldatot adni neki.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Anyaság Baba gyerek Tanács