Így kell a kisbabákat fejleszteni 1-3 hónapos kor között

Kisbabák fejlesztése 1 és 3 hónapos kor között

helloladies.hu

Az első hónapok után, amikor minden az új élethelyzetről, az összeszokásról szól, megkezdődik egy még csodálatosabb közös élet utazás a babával. Ekkorra már elmondhatjuk, hogy a kicsik kifejezetten kommunikatív lényekké válnak, egyre érdeklődőbben figyelik az őket körülvevő világot az ébrenléti időszakokban. Erősen ajánlott tehát kihasználni maximálisan ezeket az pillanatokat arra, hogy több területen is ügyesebben fejlődhessenek.

Már az 1-3 hónapos kisbabáknál érdemes elkezdeni a fejlesztést

Több éves védőnői tapasztal alapján az alábbiakban olyan „feladatokat” mutatok be, melyek kifejezetten jótékony hatással lehetnek a babákra. Érdemes odafigyelni arra, hogy ne csak egy területen történjen meg a gyakorlás, hanem az összesen. Az 1-3. hónapos kisbabák már kevesebbet alszanak, sőt 1-2 etetés során nem feltétlenül alszanak el rögtön, hanem nyitottak már és igénylik is a figyelmet, játékosságot.

 

Az alábbiakban három területet emelek ki: az érzelmek, a látás és a testérzés fejlesztését, mert ebben a korban ezek a legfontosabb mérföldkövek.

 

Az érzelmek fejlesztésében, nem is gondolnánk, de borzasztóan nagy szerepe van annak, hogy a babával egyre többet legyünk a szabadban. Nagyon oda kell rá figyelni, hogy ebben az időszakban semmivel ne kapkodjunk. Tudom, ez nem könnyű. Főleg 1 hónap „nem alvás” után. Ám a türelmes gondoskodás, ebben a szakaszban olyan mértékben megugrasztja az érzelmi fejlődést, hogy később áldani fogjuk a pillanatot, hogy odafigyeltünk rá.

 

Az 1-3 hónapos babáknál elsődlegesen fontos az érzelmi fejlődésben, hogy sokat mosolyogjunk rájuk és utánozzuk gügyögését, hangutánzó hangokat adjunk ki nekik. A becézgetés, a vigasztalás szintén fontosak: nem érdemes hagyni, ha a baba sír, mert azt könnyen úgy értékelheti, hogy magára hagytuk, ami nyomasztó, szorongó érzéseket válthat ki belőle.

 

Gyermekünk fejlesztésében segítséget is kérhetünk szakemberektől, akik a legjobb módszereket ismerik. 

 


 

A látás fejlesztése

 

Ha a babák szem és kéz koordinációja már fejlettebb, akkor bele lehet kezdeni a tárgyakkal való tevékenységekbe is. Egészen addig, amíg ez nem alakul ki, arra kell koncentrálni, hogy felgyorsítsuk a két érzékszerv kommunikációját. Az alábbi feladat pontosan erre valók és bármilyen sorrendben gyakorolhatjuk őket. Nem feltétel, hogy mindegyiket, mindennap elvégezzük, elég, ha rendszeresen beiktatjuk őket bizonyos időközönként, ám rendszeresen a hétköznapok rutinjába.

 

 

  • fektessük többször a kisbabát hasra, hogy minden irányba szabadon láthasson

 

  • kezdjük el a mintásabb, színesebb ágyneműk és kiságy dekorációk használatát

 

  • tegyük össze a baba két kezét a szeme előtt, majd nyissuk szét

 

  • sétáljunk vele kézben sokat otthon: vigyük őt világosabb, sötétebb lakásrészekbe, álldogáljunk a tükör vagy az ablak előtt

 

  • ebben az időszakban már érdemes a kiságy fölé kötni valami színes lógó puha tárgyat (ügyeljünk a biztonságos rögzítésre, mert a babára esve balesetet okozhat)

 

  • színes játékokat vigyünk a látóterébe, mozgassuk azokat, hogy követni tudja a szemével.

 

 

Testérzet fejlesztő feladatok kisbabáknak

 

A testérzés fejlesztése fontos, bármikor végezhető feladatokat takar. Ha van rá lehetőség, akkor a tornáztatós, masszírozós gyakorlatokat végezzük úgy, hogy a baba meztelen. Erre, általában a fürdés előtti vagy utáni időszakot szoktuk javasolni. A feladatokat először maximum 3szor ismételjük, majd a későbbiekben lehet emelni ezt a számot 4-5-re.

 

 

  • Masszírozzuk továbbra is rendszeresen a babánkat, amit akár kis, finom tornáztatással is kiegészíthetünk.

 

  • Ismerjük ki, mit szeret a baba: simogassuk a fejét, orrocskáját, fülét, szemöldökét. Ezek a legmegnyugtatóbb pontok a kicsiken. Minden kismamának hasznára válik, ha tud ilyen trükköket. Mindenkinél más válik be, ezért ne essünk kétségbe, ha a sajátunk éppen jobban sír a fülecskéi simogatásától.

 

  • A baba karját nyújtsuk a feje fölé, mellé majd húzzuk vissza oldalra, a teste mellé. Ismételjük a feladatot többször, finoman.

 

  • Ha a kicsi a hátán fekszik, akkor a lábacskáit is meg tudjuk dolgoztatni: hajlítsuk be a térdét és toljuk finoman a hasa irányába, majd vissza.

 

Mint minden esetben, itt is nagyon fontos a fokozatosság és az, hogy figyeljük a kisbabánk reakcióit. Ha nem élvezik a gyakorlatokat vagy nincs hozzá épp kedvük, semmiképpen ne erőltessük.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Anya Anyaság Baba Család Fejlesztő Kisbaba