notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Szülő-gyerek konfliktus kezelés Gordon féle kommunikációval

hirdetes

Konfliktuskezelés - Gordon féle kommunikáció

helloladies.hu

Thomas Gordon (1918 – 2002) pszichológus az empátiára, a szeretetre, valamint a gondolat és a közlés közötti összhangra építve alakította ki a Gordon-módszerként ismert, a mindennapi helyzetekben jól használható technikákat. Az egyik legismertebb kommunikációs technika, amely - többek között - a felnőtt (szülő)-gyerek kapcsolatban felmerülő problémák felismerésére illetve a konfliktus eredményes kezelésére szolgál.

szülő-gyerek konfliktus

A Gordon féle filozófia szerint 3 alaphelyzet lehetséges:


1./ Problémám van

2./ A másik személynek van gondja

3./ Gondtalan időszakot élünk


Hagyományos megoldásaink problémahelyzetekben általában a probléma elmélyítése felé sodornak. Tanácsokat osztogatunk, kritizálunk, s ezzel elvesszük a lehetőségét annak, hogy az a személy találja meg a megoldást, akinek nehézsége akadt. Ha nekünk van problémánk, akkor pedig általában a másik hibáztatásával kezdjük, vagy őt utasítgatjuk. Gordon szerint épp fordítva működne jól. A másik problémájában éppen akkor segíthetek jól, ha nem a saját gondolataimmal próbálom befolyásolni. Azzal, hogy meghallgatom, segítek neki, hogy szembenézzen a nehézségeivel, s a megoldáson dolgozzon. Ha nekem van problémám, úgy nyerhetem meg a legkönnyebben a másik fél együttműködését, ha ítélkezés nélkül elmondom, miért rossz számomra az, amit csinál. Fontos, hogy tudjak beszélni az érzéseimről, és arról hogy milyen következményei lehetnek számomra a cselekedetének.


ÉN-ÜZENETEK

Nagyon fontos felismerni saját érzéseinket, határainkat. Ha ez megvan, akkor használjuk is tudatosan!  Gordon szerint képesek vagyunk „én üzenetek” küldésére. Ez úgy tanítható a gyerekeknek, hogy sokat beszélek magamról, cselekedeteim okáról. Pl: „sajnálom, hogy nem tudtam befejezni a mesét a zaj miatt” vagy „szomorú vagyok, mert tönkretették ezt a játékot”, „rosszul esett, hogy ilyet csináltál”… Ilyenkor érzésekről beszélek a gyerekeknek, kiszámíthatóvá válik számukra a világ, bensőséges, őszinte kapcsolat alakul ki köztünk. Ha hiteles vagyok, nem mondok mást, mint amit érzek, ők is ezt sajátítják el. Fontos, hogy minden helyzetben felismerjük, hogy kié a probléma. Ha a felnőttnek nem elfogadható a gyerek viselkedése, övé a probléma. Ha a gyereknek van problémája, akkor őt kell segítenünk a megoldáshoz. A gyerekek meglepően könnyen elfogadják és tiszteletben tartják a felnőttek igényeit, ha a felnőtt nem prédikál, hibáztat, kritizál, hanem érthetően közli, hogy mit szeretne.

hirdetes


A szülőknek gyakran okoz problémát, hogy amíg a gyermek megköveteli önmaga számára a figyelmet, és hogy a kívánságai teljesüljenek, addig megfeledkezik róla, hogy a felnőttnek is lehetnek igényei.  Általában paranccsal, figyelmeztetéssel, „prédikálással” próbáljuk megoldani a helyzetet. „Te-üzeneteket” küldünk, „ne csináld!” „hagyd abba!” „szégyelld magadat!”  De ezek csak fokozzák a gyermek ellenállását, rombolják az „én képét”.


A gyerekeknek néha fogalmuk sincs (sőt gyakran a felnőtteknek sem), hogyan érinti a másik felet a viselkedésük, nem tudják, hogy a másik fél számára milyen következményekkel jár cselekedetük.  De ha ezt számukra érthetően elmondjuk, akkor ők is igyekezni fognak tekintettel lenni a másik kérésére. Ez az „én-üzenet”. Például közölhetem így is a tényeket: „Sajnálom, hogy összeverekedtetek a testvéretekkel. Azt gondoltam, hogy már olyan nagyok vagytok, s meg tudjátok beszélni egymással, ha valami gond van.”   Vagy „Örülök, hogy észrevetted, hogy a tesódnak segítségre van szüksége.  Jó érzés tudni, hogy számíthatok rád!” vagy  „Fáradt vagyok, s ebben a zajban nem tudok pihenni, megtennéd, hogy most csendesen elfoglalod magad?”


Ezekben az esetekben elmondtam az érzéseimet, anélkül, hogy utasított, tanácsoltam, vagy kritizáltam volna bármit is.

Figyelem

Elfogadásunkat kifejezhetjük oly módon is, ha nem avatkozunk bele a gyermek által végzett tevékenységbe, hanem hagyjuk, hogy megélje a hibázás lehetőségét, vagy az önálló alkotás örömét. Támogathatjuk passzív figyelemmel hallgatva őt, és természetesen szavakkal is megerősíthetjük, hogy kíváncsiak vagyunk arra, amit mond. Gordon „hívogatóknak” nevezi ezeket a szavakat, mondatokat, amelyek közlésre serkentik a gyermeket: pl.: „Értem.”, „Tényleg?”, „Ne mondd!”. Ha a gyermeknek van problémája, akkor az aktív, értő figyelem alkalmazása a megfelelő segítség. Meg kell hallgatni, s kell fogadni a gyerek érzését olyannak, amilyen. Az elfogadást pedig tudatni kell vele!  Így érzi magát biztonságban, hiszen tudja, hogy megértik őt.

hirdetes


Ez azt kívánja tőlünk, hogy próbáljunk meg belehelyezkedni gyermekünk helyzetébe, hogy pontosan megértsük, mit érez és gondol. Nem adunk tanácsokat problémái megoldására, nem akarjuk valami felé terelni, nem vesszük magunkra a gondjait, csak értő figyelemmel segítjük, hogy problémáira saját megoldást találjon. Ennek érdekében közléseit dekódoljuk, szinte megfogalmazva a mögötte megjelenő érzelmeket. „Ma felhívott a mama, furcsa volt a hangja, nem ilyen szokott lenni.” – „Úgy érzed, valami történt, nem?”

 

TÖREKVÉS A MEGEGYEZÉSRE

A szülő és a gyermek igényeinek ütközése a „vereségmentes” módszer segítségével oldható fel. A gyakorlatban hat lépésben valósítható meg a konfliktuskezelésnek ez a módja.


1./  A probléma feltárása és megfogalmazása


2./  Ötletek, javaslatok gyűjtése melyek elvezetnek a megoldáshoz


3./  Javaslatok közös mérlegelése


4./  Döntés hozatal a mindenki számára leginkább elfogadható javaslat mellett


5./  Előkészületek a gyakorlati megvalósításra, a részletek kidolgozása, a feladatok tisztázása


6./  Utólagos kiértékelés, hogy sikerült a megvalósítás, helyes volt-e a döntés

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

2020-06-25

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Az olvasás remek időtöltés, akár magától olvas valaki, akár felolvasnak neki. Ebben a cikkben gyerekeknek való könyveket gyűjtöttem össze, több korosztályban!

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen felnőttként!

2020-06-10

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen...

Mi az a pénzügyi tudatosság? Egy fenntartható módja, ahogy a pénzünkkel bánunk. Ha azt akarod, hogy a gyereked sikeres legyen felnőttként, akkor érdemes már korán megtanítani erre, hozzászoktatni néhány dologhoz a pénzzel kapcsolatban. Ebben a cikkben megmutatjuk, mik azok a fontos módszerek, elvek, amikre mindenképp tanítsd meg a gyerekedet!

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz gyereket

2020-07-01

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz...

Egyre több az olyan nő, aki nem vállal gyereket. Ez lehet, hogy meglep néhány újdonsült anyukát, aki épp egy izgő-mozgó babáról gondoskodik, de a valóság az, hogy tudományos szempontból ha valaki úgy dönt, hogy nem lesz gyereke, igazából jó ötlet. Ha ezt az oldalát megértetted és áttérünk a személyes szempontra, még több értelme lesz.

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

2020-05-28

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

Az etikett nagyon fontos, nem számít hány éves valaki. Szülőként a te felelősséged, hogy megtanítsd a gyerekedet a megfelelő viselkedésre. Így nem csak te kímélheted meg magad kellemetlen helyzetektől, de a gyereknek is csak előnye származik belőle. De mik azok a szabályok, amiket minden szülőnek meg kellene tanítania?

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

2020-06-10

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

A szülés utáni depresszió az újdonsült anyákat sokkal nagyobb számban érinti, mint gondolnánk. Teljesen normális, ha szülés után te is rossz kedvű vagy, azonban ha ez hetekig elhúzódik, muszáj tenned valamit ellene. Ha gyógyszerek nélkül szeretnéd átvészelni ezt az időszakot, fordulhatsz természetes megoldásokhoz is!

8 program gyerekeknek a nyárra

2020-06-24

8 program gyerekeknek a nyárra

Ebben a cikkben olyan elfoglaltságokat gyűjtöttem össze, amelyekkel le lehet foglalni a gyerekeket, miközben nem csak szórakoztatja, fejleszti is őket.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
65 899
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 532 823
Anyaság Apa Család Fejlesztő gyerek Gyereknevelés Tanács