notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatjuk milyen emlékeket idéz majd elő a koronavírus okozta változások a gyerekekben, milyen hatással lehet rájuk hosszútávon és mennyire befolyásolja őket

hirdetes

Mennyire hagy majd mély nyomot ez az időszak a gyerekeinkben?

helloladies.hu

Sokan bizony kemény napokat élnek át, mivel a gyerekek otthon vannak állandóan, viszont attól még dolgozni kell, de van egy fontos dolog, amiről nem szabad megfeledkezni. A gyerekeink nem fognak emlékezni bizonyos leckékre, amit tanítottunk nekik, vagy bizonyos veszekedésekre, ami ezen időszak alatt történt, arra viszont kétségtelenül emlékezni fognak, hogyan érezték magukat, ebben pedig a szülőknek nagy szerepük van.

Mennyire hagy mély nyomot ez az időszak a gyerekeinkben?

Ezt nagyon fontos tudni azoknak, akik a szülőség és a munka között próbálnak egyensúlyozni. Mennyire fognak emlékezni a gyerekeink a COVID-19 okozta életből? És ezek az emlékek mennyire változtatják meg őket?


A kor és a személyiség nagyban befolyásolja


Senki sem tudja pontosan, hogy a gyerekek mikor kezdenek igazán hosszútávú emlékeket formálni, néhány tudós szerint 3-4 éves kor körül, tehát az idősebb gyerekek valószínűleg emlékezni fognak a mostani helyzetre, a fiatalabbak pedig elfeledkeznek róla. Az alsósok például feltehetően nem fogják elfelejteni, hogy hosszabb ideig nem volt iskola és hogy az emberek maszkban járnak, míg az idősebbek sokkal inkább tudatában vannak, mi is történik most, de valójában a gyerek személyisége is nagy szerepet játszik.

hirdetes


Nagyobb valószínűséggel emlékeznek az érzésekre


Inkább a járvány életükre közvetlenül gyakorolt hatásaira fognak emlékezni, ha például egy ismerősük megbetegszik, az fájdalmas, tartós emléket idézhet elő, de ha nagyon tartanak a betegségtől vagy elszomorítják őket a változások az is nagy hatással lehet rájuk, ezért a szülőknek nagyon figyelniük kell, mit osztanak meg a gyerekeikkel. Ha képes vagy a tényeket külön választani az érzésektől, az is sokat segíthet nekik.

hirdetes


Milyen kihívásokkal néztek szembe? Meghalt egy családtag? Az egyik szülő orvos vagy ápoló? Az egyik testvér megfertőződött? Az egyik szülő elveszítette a munkáját? A családi vállalkozás csődbe ment? Ez mind nagy befolyással van arra hogyan élik meg a helyzetet, amik felett a szülőknek nincs irányításuk, de segíthet, ha tudatod a gyerekkel, hogy szereted és biztonságban van. Amennyire lehet, próbáljunk pozitív érzéseket kelteni bennük, szórakoztatóvá tenni a hétköznapokat, hogy inkább a jóra, mintsem a rosszra emlékezzenek!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Anya Anyaság Apa Betegség gyerek Gyermeklélektan