Koszmó a baba fejbőrén. Ártalmatlan, de kellemetlen. Hogyan kezeljük?

Koszmó a baba fejbőrén

helloladies.hu

Sok kisbabának a hajas fejbőrén vastag, sárgás lepedék jelenik meg.  Ezt koszmónak hívják.  Ártalmatlan, de kellemetlen.

Több dologgal is meggyorsíthatod a folyamatot, hogy minél előbb megszabaduljatok a koszmótól.

Koszmó a baba fejbőrén.  Ártalmatlan, de kellemetlen felrakódás a hajas bőrön.

Mi az a koszmó? 


Először is le kell hogy szögzzük, a koszmónak nincs köze a koszhoz!

 

Gyermekek fejbőrén megjelenő egyfajta seborrhoea (a faggyúmirigyek túlműködésével járó jelenség). Zsíros, sárgás-barnás lepedék hajas fejbőrön. Elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából áll.

 

A kisbabák szinte mindegyikének - általában az első hónap végére - koszmóssá válik a fejbőre.

 

A dermatitis seborrhoides (seborrhoeás bőrgyulladás) leggyakoribb megnyilvánulása a koszmó, mely a babáknál általában a 3. hónap környékén jelentkezik, és 5-6, de akár 10-12 hónapos korig is jelen van.

 

Persze, ha nagyon csúnyának látod, vagy kezelhetetlennek érzed, mutasd meg a gyermekorvosnak. De nem kell tőle megijedni!

 

 

Ha megjelent a lerakódás, a sebes területet nem szabad felpiszkálni, dörzsölni, hiszen ez fájdalmat, vérzést, sőt akár a fejbőr elfertőződését is okozhatja. Ma már kapható koszmó elleni olaj, sampon, s egyéb ápoló szerek.  De egyesek az Oliva olajra esküsznek.

 

Tudtad?


A koszmó megjelenése nincs összefüggésben sem higiéniai tényezőkkel, sem azzal, hogy a baba milyen hajjal jött a világra, vagy mikor hagyja el babahaját és azt követően mennyi idő alatt nő ki az új haj. Mindezeknek azonban meghatározó szerepük van a tünetek kezelésekor.

 

A koszmó tünetei, gyakrabban fordulnak elő hideg, száraz időben. Pedig az lenne a jó, ha a baba haja levegővel érintkezne, mert úgy könnyebben elmúlik a koszmó. Ezért is ajánlják, hogy amikor csak lehetőség van rá, a babáról vegyük le a sapkát.  (Persze vigyázzunk, nehogy megfázzon!)

 

A tünetek általában önállóan jelentkeznek, de felléphetnek például bizonyos hiányállapotok - elsősorban cink- és/vagy a B-vitamin- illetve a szervezetvédekező rendszerét gyengítő betegségek esetén is.

 

A külső kezelés mellett a helyes táplálkozásnak fontos szerepe van a megelőzésben illetve a már kialakult tünetek enyhítésében.

 

 

Mire figyeljünk koszmó esetén?


- Mindig gyengéden (például egy puha kefével) végezzük a felrakódás eltávolítását, mert a dörzsölés fájdalmas lehet a baba számára, illetve vérzést is okozhat és elfertőződéshez vezethet.

 

- Ne takarjuk el esztétikai megfontolásból a koszmós fejbőrt sapkával, mert az tovább fokozza a tünetek képződését. Csakis pamut sapkát használjunk!

 

- A haj levágása nem jelent segítséget a tünetek csökkentésében.

 

- Segíthet a jelenség visszaszorításában, ha az anya a szoptatási időszak idején tartózkodik az allergén ételek és a telített zsírok fogyasztásától, illetve nem ad a babának tehéntejet vagy annak származékait.

Forrás: Jo Frost, www.koszmo.hu,

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Anya Anyaság Baba Család gyerek Kisbaba Tanács