notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mesterséges csirkehúst állítanak elő Szingapúrban.

hirdetes

Laboratóriumi körülmények között előállított csirkehús értékesít Szingapúr

Bettina

Mesterséges csirkehúst állítanak elő laboratóriumban, és engedélyezték ezeknek a termékeknek az értékesítését. Miben előny és miben hátrány a mesterséges csirkehús előállítása?

mesterséges csirkehús

A Szingapúri Élelmiszerbiztonsági Hivatal (SFA)  engedélyezte a Eat Just nevű San Franciscó-i startup számára a legújabb helyi fejlesztést, amit már véghez is vittek. Megkezdheti a "tiszta" azaz az élő állat levágásától mentes húsok előállítását és értékesítését.

Ezekből a mesterséges húsokból előszőr “csirkehús falatkákat” fognak előállítani, viszont azt, hogy ez a termék mikor lesz elérhető a boltok polcain még nem árulta el a vállalat.

Az SFA szerint egy szakértői munkacsoport vizsgálta meg az Eat Just gyártásellenőrzési és teszteléseit és az adatok között mindent teljesen rendben találtak. Ezt írta az SFA hivatal: "A tervezett felhasználási mennyiség az emberi fogyasztás szempontjából biztonságos, ezért Szingapúrban értékesíthető a termék az Eat Just csirkefalatkáinak összetevőjeként."

A hagyományos húsfélék iránti kereslet az elmúlt években nagyon megváltozott, és egyre jobban növekszik az élelmiszeripar azon területe, ami a legkevesebb mesterséges anyagot tartalmazza, illetve védi az állatok jólétét és a környezetet is.  Az alternatív húsok piaca akár 140 milliárd dolláros (41 ezer milliár forint) is lehet a következő évtizedben. Ez globális húsipar nagyjából 10 százalékát jelenti. Ma már számos élelmiszeráruház és étterem kínálatában megtalálhatóak a növényi alapú húshelyettesítők.

hirdetes

Az Eat Just “csirkehús falatkái” viszont nem növényi alapúak. Állati izomsejtekből állítják elő őket laboratóriumi körülmények között, és az eljárás során nem használnak antibiotikumokat. Ez a legtöbb ember számára nagyon megnyugtató, mert egyre többet hallunk és olvasunk arról, hogy az állati eredetű húsok tele vannak antibiotikumokkal, és ismerjük a mondást: “ az vagy amit megeszel”, tehát a szervezetünk tele van ezekből a húsokból nyert antibiotikumokkal. 

hirdetes

A mesterséges hússal foglalkozó cégek legnagyobbjai, az izraeli székhelyű Future Meat Technologies és a Bill Gates támogatását élvező Memphis Meats. Ezek a cégek hatalmas gőzerővel dolgoznak azon, hogy sikerüljön belépni a piacra megfizethető és ízletes termékeikkel.

A szingapúri Shiok Meats laboratóriumi körülmények között próbál húst előállítani jelenleg. Ezek a cégek akik mesterséges húsokat állítanak elő, nagyban hangsúlyozzák a környezeti előnyöket, bár ebben a témában is akad olyan személy aki teljesen máshonnan közelíti meg. Néhány kutató állítási szerint a mesterséges hús előállítása, akár jobban veszélyeztetheti környezetünket, és ártalmasabb lehet klímaváltozás szempontjából. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes