notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg a világ legegészségesebb ételét

hirdetes

Íme, a világ legegészségesebb étele!

helloladies.hu

Egy olyan ételt mutatok most be nektek, ami eléggé megosztja az embereket…Ezt az ételt vagy szereti valaki, vagy ki nem állhatja. Egy viszont fontos: mindenképp fogyasztani kellene neked is, mivel ez a világ legegészségesebb étele!

Egészséges étel, fogyaszd te is sokszor

Mennyire táplálkozol tudatosan? Odafigyelsz arra, hogy az egészségesebb élelmiszereket tedd a kosaradba, vagy gondolkozás nélkül megveszed, amit megkívánsz? A világ egyik legegészségesebb élelmiszerét, a spenótot milyen gyakran fogyasztod?

Röviden a spenótról


A spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) (korábban: libatopfélék) családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj. Valószínűleg Perzsiából származik, innen vitték a mórok Spanyolországba. Franciaországban a 16. században, Medici Katalin udvarában vált népszerűvé. Magyarországra korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs Nomenclaturájában (1590) már említi a spinácz nevű levélzöldséget. A parajszövőmoly fő gazdanövénye, de az nem okoz érdemleges kárt kultúráiban – annál inkább a levéltetvek és a spenótperenoszpóra (Peronospora spinaciae).

Egyéves, néha kétéves növény, a mérsékelt égöv alatt képes áttelelni. Mintegy 30 cm magasra megnövő, szára egyenes, levelei változatos méretűek (2–30 cm hosszúak, 1–15 cm szélesek, a nagyobb levelek alul, a kisebbek a növény teteje felé haladva találhatók), váltakozó állásúak, hosszúkás-oválisak vagy háromszögletű-nyíl formájúak, szélük ép vagy öblös, végük hegyes. A tőlevelek állománya húsos, a magszáron növő szárlevelek hosszúkásak, rostosak. Kétlakinövény, a nővirágos egyedek hosszabb élettartamúak, a hímvirágúak az elvirágzás után elszáradnak. A sárgászöld, 3–4 mm átmérőjű, nőivarú virágok a levélhónaljakban nőnek, a hímivarúak gomolyvirágzatot (rövid kocsányú álernyős virágzat) alkotnak/álfüzérben állnak.

hirdetes

Hosszúnappalos növény, napi 12 óránál rövidebb megvilágítás esetén nem képes a jarovizációra. Termése gyakran tüskés felületű, 5–10 mm-es makkocska, melyben számos mag található. A magok tömege 8-10 milligramm, csírázóképességüket 4-5 évig megőrzik. És hogy miért olyan szuper egészséges a spenót?

Miért egészséges a spenót?


Segítségével csökkenthetjük a rákos betegségek kialakulását, szív-, és érrendszervédő hatása van, serkenti az immunrendszert, megszabadít az emésztési problémáktól, erősíti a csontokat, és csökkenti a vérszegénység tüneteit, gondoskodik a szem egészségéről, segítségével megszabadulhatunk a plusz kilóktól, ajánlott különböző bőrbetegségek esetén is. A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók.

hirdetes

Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre a hasnyálmirigy működésére jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas (0,97) oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.

Spenót krémleves


Hozzávalók


300 gramm spenót, egy evőkanál liszt, 50 gramm vaj, só, bors, víz.

Elkészítés


Mossuk meg alaposan a spenótot, főzzük meg a vízben. A felolvasztott vajban, pirítsuk meg a lisztet, közben állandóan kavargassuk, hogy csomómentes legyen, majd adjuk hozzá a meg leszűr spenóthoz. A levet őrizzük meg, és a végén annyit öntsük vissza a spenót püréhez, hogy sűrű krémleves állaga legyen. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Spenót lé


Napi rendszerességgel ajánlott fogyasztani, hiszen nagyon egészséges. Egy pár spenótlevelet turmixoljunk össze egy banánnal, és öntsük fel annyi tiszta vízzel, hogy iható állaga legyen.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

2024-02-20

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

A szülés egy csodálatos és felemelő élmény lehet, de a testünknek és az intim területeinknek is meg kell küzdeniük az új kihívásokkal és változásokkal.

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

2024-02-20

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

A gyerekbántalmazás egy súlyos és elhanyagolt probléma, amely sok gyermeket érint világszerte. Azonban sokszor nehéz felismerni a jeleket. Ezek lehetnek azok:

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

2024-02-12

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

A cisztás akné egy súlyos és gyakran fájdalmas bőrprobléma, melyet a mélyen fekvő, gyulladt pattanások jelentenek, és amelynek kezelése kihívást jelenthet az érintettek számára.

 Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

2024-02-05

Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

A várandósság alatti pajzsmirigyproblémák kezelése és a megfelelő vitaminválasztás kiemelten fontos, mivel a nem megfelelő döntések súlyos következményekkel járhatnak.

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

2024-02-01

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

A Balenciaga Divatház története olyan pályát járt be, amely tele van mély érzelmekkel, forradalmi tervezéssel és az örök elégedetlenség által ihletett kreativitással. Ismerjük meg a divatház felemelkedését és azon tervezőjét, aki sosem nyugodott bele a tökéletességbe: Cristóbal Balenciagát.