notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg a világ legegészségesebb ételét

Íme, a világ legegészségesebb étele!

helloladies.hu
hirdetes

Egy olyan ételt mutatok most be nektek, ami eléggé megosztja az embereket…Ezt az ételt vagy szereti valaki, vagy ki nem állhatja. Egy viszont fontos: mindenképp fogyasztani kellene neked is, mivel ez a világ legegészségesebb étele!

Egészséges étel, fogyaszd te is sokszor

Mennyire táplálkozol tudatosan? Odafigyelsz arra, hogy az egészségesebb élelmiszereket tedd a kosaradba, vagy gondolkozás nélkül megveszed, amit megkívánsz? A világ egyik legegészségesebb élelmiszerét, a spenótot milyen gyakran fogyasztod?

 

Röviden a spenótról


A spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) (korábban: libatopfélék) családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj. Valószínűleg Perzsiából származik, innen vitték a mórok Spanyolországba. Franciaországban a 16. században, Medici Katalin udvarában vált népszerűvé. Magyarországra korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs Nomenclaturájában (1590) már említi a spinácz nevű levélzöldséget. A parajszövőmoly fő gazdanövénye, de az nem okoz érdemleges kárt kultúráiban – annál inkább a levéltetvek és a spenótperenoszpóra (Peronospora spinaciae).

 

Egyéves, néha kétéves növény, a mérsékelt égöv alatt képes áttelelni. Mintegy 30 cm magasra megnövő, szára egyenes, levelei változatos méretűek (2–30 cm hosszúak, 1–15 cm szélesek, a nagyobb levelek alul, a kisebbek a növény teteje felé haladva találhatók), váltakozó állásúak, hosszúkás-oválisak vagy háromszögletű-nyíl formájúak, szélük ép vagy öblös, végük hegyes. A tőlevelek állománya húsos, a magszáron növő szárlevelek hosszúkásak, rostosak. Kétlakinövény, a nővirágos egyedek hosszabb élettartamúak, a hímvirágúak az elvirágzás után elszáradnak. A sárgászöld, 3–4 mm átmérőjű, nőivarú virágok a levélhónaljakban nőnek, a hímivarúak gomolyvirágzatot (rövid kocsányú álernyős virágzat) alkotnak/álfüzérben állnak.

hirdetes

 

Hosszúnappalos növény, napi 12 óránál rövidebb megvilágítás esetén nem képes a jarovizációra. Termése gyakran tüskés felületű, 5–10 mm-es makkocska, melyben számos mag található. A magok tömege 8-10 milligramm, csírázóképességüket 4-5 évig megőrzik. És hogy miért olyan szuper egészséges a spenót?

 

 

Miért egészséges a spenót?


Segítségével csökkenthetjük a rákos betegségek kialakulását, szív-, és érrendszervédő hatása van, serkenti az immunrendszert, megszabadít az emésztési problémáktól, erősíti a csontokat, és csökkenti a vérszegénység tüneteit, gondoskodik a szem egészségéről, segítségével megszabadulhatunk a plusz kilóktól, ajánlott különböző bőrbetegségek esetén is. A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók.

hirdetes

 

Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre a hasnyálmirigy működésére jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas (0,97) oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.

 

Spenót krémleves


Hozzávalók


300 gramm spenót, egy evőkanál liszt, 50 gramm vaj, só, bors, víz.

 

Elkészítés


Mossuk meg alaposan a spenótot, főzzük meg a vízben. A felolvasztott vajban, pirítsuk meg a lisztet, közben állandóan kavargassuk, hogy csomómentes legyen, majd adjuk hozzá a meg leszűr spenóthoz. A levet őrizzük meg, és a végén annyit öntsük vissza a spenót püréhez, hogy sűrű krémleves állaga legyen. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

 

Spenót lé


Napi rendszerességgel ajánlott fogyasztani, hiszen nagyon egészséges. Egy pár spenótlevelet turmixoljunk össze egy banánnal, és öntsük fel annyi tiszta vízzel, hogy iható állaga legyen.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Nagyon káros az egészségre a túl sok só!

2019-11-18

Nagyon káros az egészségre a túl sok só!

A sótól minden finomabb lesz, de ha túl sokat eszünk belőle, annak súlyos következményei lehetnek az egészségünkre nézve. Az élelmiszeripari vállalatok rengeteget költenek, hogy rájöjjenek, mi az, amitől visszatérő vásárlóik leszünk, és sajnos rájöttek, hogy a só növeli az eladásaikat, mert egyfajta függőséget okoz, de emellett egészségtelen is.

A teafogyasztás egészségre gyakorolt hatásai

2019-09-02

A teafogyasztás egészségre gyakorolt hatásai

Ha elszürcsölgetsz egy csésze teát, miközben ezt a cikket olvasod, szinte minden szervnek jót teszel a testedben! A cukrozatlan, édesítés nélküli tea gazdag antioxidánsban, ami segít megelőzni a krónikus betegségeket, és segít megújulni a testben lévő sejteknek. Megsemmisíti a testben található szabadgyököket és csökkenti a gyulladást is. Úgyhogy k

A csodálatos méz sokoldalú felhasználása

2019-08-30

A csodálatos méz sokoldalú felhasználása

A méz már hosszú idők óta ismert csodaszer. Régóta tudjuk, hogy nagyon jó hatással van az emberi szervezetre. Ha kíváncsi vagy mi mindenre lehet felhasználni, olvasd el az alábbi cikket.

Gyümölcsök és zöldségek, amiket minden nap fogyasztanunk kellene

2019-08-29

Gyümölcsök és zöldségek, amiket minden nap fogyasztanunk kellene

„Egy alma az orvost távol tartja” – mindenki ismeri a mondást, és nagyon jó tanács, mivel az alma valóban nagyon jó hatással van az egészségre, arra viszont már nem tér ki, hogy ezenkívül mi mást is kellene még ennünk. Lássuk, miért kellene minden nap gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztanunk, és miből mennyi az ajánlott mennyiség.

Ilyen tünetei vannak, ha kevés a testedben a C-vitamin

2019-08-15

Ilyen tünetei vannak, ha kevés a testedben a C-vitamin

Mint alapvető és nagyon fontos tápanyag, a C-vitamin védi a testet és az immunrendszert a különböző betegségektől. A testnek szüksége van a rendszeres, megfelelő adag C-vitaminra ahhoz, hogy megelőzze a betegségek kialakulását. Ha a test nem jut elegendő C-vitaminhoz, a tünetek rengeteg formában megmutatkozhatnak. Nézd meg, milyen jelei vannak anna

Cukor detox: Szokj le a cukorról 10 nap alatt

2019-08-08

Cukor detox: Szokj le a cukorról 10 nap alatt

A cukor határozottan az egyik legnagyobb függőséget okozó anyag – nyolcszor nagyobb függőséget képes kialakítani, mint a kokain, annyi különbséggel, hogy a cukor nem „érzelmi szenvedély, hanem biológiai. Azok, akik aránytalanul sokat fogyasztanak belőle, jelentősen megváltoztatják az agy mechanizmusait az öröm, élvezet és jutalmazás terén. Lényegéb

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
339 468
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 091 623
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 242

Átlagos értékelés: 5.0