notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ismerd meg a világ legegészségesebb ételét

hirdetes

Íme, a világ legegészségesebb étele!

helloladies.hu

Egy olyan ételt mutatok most be nektek, ami eléggé megosztja az embereket…Ezt az ételt vagy szereti valaki, vagy ki nem állhatja. Egy viszont fontos: mindenképp fogyasztani kellene neked is, mivel ez a világ legegészségesebb étele!

Egészséges étel, fogyaszd te is sokszor

Mennyire táplálkozol tudatosan? Odafigyelsz arra, hogy az egészségesebb élelmiszereket tedd a kosaradba, vagy gondolkozás nélkül megveszed, amit megkívánsz? A világ egyik legegészségesebb élelmiszerét, a spenótot milyen gyakran fogyasztod?

Röviden a spenótról


A spenót vagy paraj (Spinacia oleracea) a disznóparéjfélék (Amaranthaceae) (korábban: libatopfélék) családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos. Ismert nevei még: spinót, spenát, spinát, spinác, barátparéj. Valószínűleg Perzsiából származik, innen vitték a mórok Spanyolországba. Franciaországban a 16. században, Medici Katalin udvarában vált népszerűvé. Magyarországra korán eljutott, Szikszai Fabricius Balázs Nomenclaturájában (1590) már említi a spinácz nevű levélzöldséget. A parajszövőmoly fő gazdanövénye, de az nem okoz érdemleges kárt kultúráiban – annál inkább a levéltetvek és a spenótperenoszpóra (Peronospora spinaciae).

Egyéves, néha kétéves növény, a mérsékelt égöv alatt képes áttelelni. Mintegy 30 cm magasra megnövő, szára egyenes, levelei változatos méretűek (2–30 cm hosszúak, 1–15 cm szélesek, a nagyobb levelek alul, a kisebbek a növény teteje felé haladva találhatók), váltakozó állásúak, hosszúkás-oválisak vagy háromszögletű-nyíl formájúak, szélük ép vagy öblös, végük hegyes. A tőlevelek állománya húsos, a magszáron növő szárlevelek hosszúkásak, rostosak. Kétlakinövény, a nővirágos egyedek hosszabb élettartamúak, a hímvirágúak az elvirágzás után elszáradnak. A sárgászöld, 3–4 mm átmérőjű, nőivarú virágok a levélhónaljakban nőnek, a hímivarúak gomolyvirágzatot (rövid kocsányú álernyős virágzat) alkotnak/álfüzérben állnak.

hirdetes

Hosszúnappalos növény, napi 12 óránál rövidebb megvilágítás esetén nem képes a jarovizációra. Termése gyakran tüskés felületű, 5–10 mm-es makkocska, melyben számos mag található. A magok tömege 8-10 milligramm, csírázóképességüket 4-5 évig megőrzik. És hogy miért olyan szuper egészséges a spenót?

Miért egészséges a spenót?


Segítségével csökkenthetjük a rákos betegségek kialakulását, szív-, és érrendszervédő hatása van, serkenti az immunrendszert, megszabadít az emésztési problémáktól, erősíti a csontokat, és csökkenti a vérszegénység tüneteit, gondoskodik a szem egészségéről, segítségével megszabadulhatunk a plusz kilóktól, ajánlott különböző bőrbetegségek esetén is. A spenót leveleiben triterpén-szaponinok, betain, vitaminok, oxálsav, nitrátok találhatók.

hirdetes

Leggyakrabban főzeléknövényként vagy salátaként használják fel, iparilag pedig klorofill előállítására. A leveléből készült szerek az emésztésre a hasnyálmirigy működésére jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását. Magas (0,97) oxalát-, és nitráttartalma miatt nem szabad túl sűrűn fogyasztani.

Spenót krémleves


Hozzávalók


300 gramm spenót, egy evőkanál liszt, 50 gramm vaj, só, bors, víz.

Elkészítés


Mossuk meg alaposan a spenótot, főzzük meg a vízben. A felolvasztott vajban, pirítsuk meg a lisztet, közben állandóan kavargassuk, hogy csomómentes legyen, majd adjuk hozzá a meg leszűr spenóthoz. A levet őrizzük meg, és a végén annyit öntsük vissza a spenót püréhez, hogy sűrű krémleves állaga legyen. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Spenót lé


Napi rendszerességgel ajánlott fogyasztani, hiszen nagyon egészséges. Egy pár spenótlevelet turmixoljunk össze egy banánnal, és öntsük fel annyi tiszta vízzel, hogy iható állaga legyen.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

12 növény, amiből feltétlenül ültess a konyhakertedbe!

2020-06-17

12 növény, amiből feltétlenül ültess a konyhakertedbe!

Ha te is szereted a fűszernövények illatát, érdemes lehet egy konyhakertet gondoznod! Mutatom, mely fűszernövényeket célszerű választani egy kiskertbe!

Mit tehetsz, ha napallergiával küzdesz?

2020-06-23

Mit tehetsz, ha napallergiával küzdesz?

Egyes emberek bőre sokkal kevésbé bírja a napsütést. Ebben a cikkben tanácsokat olvashatsz, hogyan lehet megkönnyíteni a napallergiával való együttélést.

Valószínűleg nem iszol elég vizet - Itt van 2 módszer, amivel ellenőrizheted!

2020-06-10

Valószínűleg nem iszol elég vizet - Itt van 2 módszer, amivel ellenőrizheted!

Minden test egyedi, ezért magunknak kell rájönni, hogy mennyi számunkra az ideális mennyiség, a vízfogyasztásnak ugyanis számos előnye van a jó hangulattól kezdve az anyagcserét is befolyásolja.

Étkezési szokások, amiktől vagy nagyon jól, vagy nagyon rosszul alszol!

2020-06-11

Étkezési szokások, amiktől vagy nagyon jól, vagy nagyon rosszul alszol!

Az egészségügyi szakértők egyetértenek abban, hogy a jólétünkre, közérzetünkre hatással van az alvás, étrend és mozgás is. Az étkezés ideje és rendszeressége is befolyásolja az alvás minőségét és az anyagcserét is. Úgyhogy mik a legjobb – és legrosszabb – étkezési szokások az alvás szempontjából? Ezekről lesz most szó!

Sajtos-csirkés tészta Alfredo szósszal

2020-06-30

Sajtos-csirkés tészta Alfredo szósszal

Ha pedig még nem tetted volna, itt az ideje, hogy kipróbáld ezt a csirkés, szószos tésztát, ami nem csak nagyon jól néz ki, de istenien finom is. Azt is megmutatjuk, hogyan készítheted el ezt a rendkívül ízletes, krémes szószt, így máshoz is felhasználhatod majd – például sült csirkemellhez, vagy krumplis ételekhez.

Mennyi fehérjére van szüksége a testednek?

2020-06-16

Mennyi fehérjére van szüksége a testednek?

A fehérje, testünk egyik legfontosabb építőköve, ami elengedhetetlen a működéséhez. Az antitestek, enzimek, vér, kötőszövetek, hormonok előállításához mind szükségünk van rá, valamint az izmok regenerálódásáért, fejlődéséért is felelős. Mivel ennyire fontos szerepe van, lényeges tudni, hogy elfogyasztjuk-e a napi ajánlott mennyiséget belőle!

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
16 143
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 483 067
Egészség Egészséges életmód Egészséges táplálkozás Főzés