notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mary Poppins története

hirdetes

Mary Poppins nyomában

helloladies.hu

Örökzöld regény örökzöld történettel. Az 1934-ben megjelent regény fantasztikus világa a mai napig megteszi a hatását: újra gyerekké varázsolja azt, aki olvassa. A könyvből nagy sikerű film is készült Julie Andrews főszereplésével, aki ezzel a alakjtással nyert el első Oscar-díját.
 

Mary Poppins

„Ha a Cseresznyefa utcát keresed, egyszerűen kérdezd meg az utcakereszteződésnél álló rendőrt. A rendőr majd kissé félretolja sisakját, tűnődve vakarja meg a fejét, aztán előrebök fehér kesztyűs, vastag mutatóujjával, s azt mondja: - Első utca jobbra, második balra, aztán egyenesen előre, s már ott is van. Jó reggelt!” (P. L. Travers – A csudálatos Mary Poppins)

A keleti szél hátán érkezik, kezében papagájfejes esernyőjével, és pillanatok alatt helyre teszi a Banks családot. Az apuka, aki banktisztviselő, és soha semmire nem ér rá, egyenesen örül neki, hogy Mary betoppan hozzájuk. Felesége, Mrs. Banks nem kevésbé, ugyanis sem ő, sem Brill néni vagy Ellen, a szobalány nem képesek bírni az örökké csintalankodó Michaellel, és pár évvel idősebb nővérével, a nyafka Jane-nel.

P. L. Travers, vagyis a mű szerzője (Pamela Lyndon Travers) egy ausztrál írónő, akinek könyve Mary Shepard illusztrációival lett világhírű. A Cseresznyefa utca, ahol a történet kezdődik, csak egy állomás a sok közül, ahová a könyv olvasása során eljut az ember, hisz Mary Poppins valószerűtlenül elbűvölő világában bármi megtörténhet.

Az évek során a kis család nem egy nevelőnőt elfogyasztott már, ám Mary Poppins megérkezésével véget ér az örökös harc, hogy újabb után kelljen nézni. Mary csendesen és visszafogottan, de a maga szabályai szerint él, és ettől nem is hajlandó eltérni senki kedvéért. Egy hatalmas táskával érkezett, mely szőnyegből készült, és minden olyan fellelhető benne, amelyre egy utazás során az embernek szüksége lehet. A kis Michael csak ámult és bámult, mikor a legkülönfélébb dolgok kerültek elő belőle, miközben meg teljesen üresnek látszott.

hirdetes

„- Mit mondasz? Semmi? - kérdezte Mary Poppins, s fölegyenesedett olyan arccal, mintha megsértették volna. - Nincs benne semmi, azt mondod?

Azzal kiszedett az üres táskából egy vasalt, fehér kötényt, s a derekára kötötte. Aztán kirakott egy nagy darab szappant, egy fogkefét, egy csomag hajtűt, egy illatszeres üveget, egy kis összehajtható karosszéket, és egy skatulya ánizscukrot. Jane és Michael csak bámultak.

- De én láttam - suttogta Michael. - Üres volt.” (P. L. Travers – A csudálatos Mary Poppins)

Julie Andrews mint Mary Poppins

 

hirdetes

Hát még akkor hogy meg voltak lepve, amikor ugyanabból az üvegcséből töltött minden gyereknek – Johnnak és Barbarának, az ikreknek is –, és olyan íze lett az orvosságnak, amilyet azok szerettek volna. És akkor azt már csak halkan jegyezném meg, hogy a csudálatos Mary még a lépcsőt sem használta, hanem kecsesen ráült a korlátra, és a világ legtermészetesebb módján felcsúszott rajta.

Ha épp nem fegyelmezte a gyerekeket a maga különösen csendes módján, akkor uzsonnázni vitte őket Wigg bácsihoz, aki kicsit kerek, kicsit sokat eszik, és kicsit szeret nevetni, de pont ez benne a pláne. Vagyis hogy a nevetőgáz.

„- No, ez igazán nagy öröm nekem - köszöntötte őket egy erős hang, s Jane meg Michael körülnéztek, hogy merre is van a hang gazdája. Nem látszott sehol. Mintha egészen üres lett volna a szoba. Aztán hallották, amint Mary Poppins bosszús hangon mondja:

- Ugyan, Albert bácsi, már megint? Csak nincs születésnapod?

Beszéd közben fölnézett a mennyezetre. Fölnézett Jane és Michael is, s nagy meglepetésükre egy gömbölyű, kövér, kopasz bácsit pillantottak meg, aki egészen szabadon libegett a levegőben. Sőt, úgy látszott, hogy ül a levegőben, mert keresztbe rakta a lábát, s amikor beléptek, éppen letette maga mellé az újságot.

- Drágám - mondta Wigg bácsi, miközben lemosolygott a gyerekekre, Mary-re pedig bocsánatkérő pillantást vetett -, végtelenül sajnálom, de attól tartok, csakugyan születésnapom van.” (P. L. Travers – A csudálatos Mary Poppins)

A főszereplők, az alapvetően merev és konzervatív angol család tagjai a könyv végére megtanulnak odafigyelni a másikra, és egy egymás társaságát kereső és kedvelő famíliává lesznek. A történet és mondanivalója pedig örökérvényű, hiszen felnyitja a szemünket arra a szemmel nem mindig látható valóságra, mely a hétköznapok szürkeségében általában elsikkad. Visszahozza életünkbe a csoda reményét, és azt, hogy bízni kell a folytatásban. Abban, hogy aki elment - bár szeret minket -, az egyszer visszatér, és újra velünk lesz. Mint Mary Poppins Jane-nel és Michaellel. 

Bertie és Mary


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

2020-06-25

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Az olvasás remek időtöltés, akár magától olvas valaki, akár felolvasnak neki. Ebben a cikkben gyerekeknek való könyveket gyűjtöttem össze, több korosztályban!

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen felnőttként!

2020-06-10

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen...

Mi az a pénzügyi tudatosság? Egy fenntartható módja, ahogy a pénzünkkel bánunk. Ha azt akarod, hogy a gyereked sikeres legyen felnőttként, akkor érdemes már korán megtanítani erre, hozzászoktatni néhány dologhoz a pénzzel kapcsolatban. Ebben a cikkben megmutatjuk, mik azok a fontos módszerek, elvek, amikre mindenképp tanítsd meg a gyerekedet!

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

2020-05-28

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

Az etikett nagyon fontos, nem számít hány éves valaki. Szülőként a te felelősséged, hogy megtanítsd a gyerekedet a megfelelő viselkedésre. Így nem csak te kímélheted meg magad kellemetlen helyzetektől, de a gyereknek is csak előnye származik belőle. De mik azok a szabályok, amiket minden szülőnek meg kellene tanítania?

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

2020-06-10

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

A szülés utáni depresszió az újdonsült anyákat sokkal nagyobb számban érinti, mint gondolnánk. Teljesen normális, ha szülés után te is rossz kedvű vagy, azonban ha ez hetekig elhúzódik, muszáj tenned valamit ellene. Ha gyógyszerek nélkül szeretnéd átvészelni ezt az időszakot, fordulhatsz természetes megoldásokhoz is!

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz gyereket

2020-07-01

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz...

Egyre több az olyan nő, aki nem vállal gyereket. Ez lehet, hogy meglep néhány újdonsült anyukát, aki épp egy izgő-mozgó babáról gondoskodik, de a valóság az, hogy tudományos szempontból ha valaki úgy dönt, hogy nem lesz gyereke, igazából jó ötlet. Ha ezt az oldalát megértetted és áttérünk a személyes szempontra, még több értelme lesz.

8 program gyerekeknek a nyárra

2020-06-24

8 program gyerekeknek a nyárra

Ebben a cikkben olyan elfoglaltságokat gyűjtöttem össze, amelyekkel le lehet foglalni a gyerekeket, miközben nem csak szórakoztatja, fejleszti is őket.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
65 899
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 532 823
Anya Anyaság Apa Család Fejlesztő gyerek Gyereknevelés