notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bemutatjuk mi történne ha eltűnnének a méhek, Hogyan tehetsz azért hogy tönn méh legyen, Miért olyan hasznosak a méhek, Milyen szerepe van a méheknek

hirdetes

Mi történne a világgal méhek nélkül?

helloladies.hu

A méhek nagyon fontosak a világ ételellátása miatt, ugyanis minden három harapásnyi ételből egyet a méhek poroztak be. A bogyós gyümölcsök, diófélék, zöldségek, gyümölcsök, méz és kávé, nem léteznének ezek nélkül a zümmögő kis állatkák nélkül. Azonban egyre inkább pusztulnak a kolóniák…

Mi történik a világgal, ha eltűnnek a méhek

Hogyan dolgoznak?


Egy állomány nagyjából 50.000 méhből áll, akik különböző szerepeket töltenek be. A királynő az, aki egyedül felelős az utódokért, ő tartja egyensúlyban a mulandóság és születés körforgását. Minden nap nagyjából a méhek fele elhagyja a kaptárt, hogy élelmet gyűjtsön, pollent és nektárt, így beporozzák a növényeket és hazaviszik az ételt.


Mi okozza a számuk csökkenését?


A különböző permetszerek, élőhelyük csökkenése, betegségek, klímaváltozás, az egyre kevesebb méhtartó, csak hogy néhányat mondjunk. Például ha egy méh növényvédőszerrel találkozik, beviszi a mérgezett nektárt a kaptárba, ami az egész kolóniára hatással van, ugyanis növeli az esélyét, hogy a királynő meghal, ha pedig a királynő meghal, az egész család is. De csak akkor, ha egyáltalán visszatalálnak, ezek a mérgek ugyanis megzavarják a tájékozódási képességüket. A legtöbb ember nincs is tudatában, hogy az anyag, amit használ milyen ártalmas összességében, a méhek pedig komoly veszélyben vannak miatta. Több ok is közre játszik, nem csak az a gond, hogy megeszik, és visszaviszik a kaptárba, a hideg telek is rossz hatással vannak rájuk, pedig ha semmi baj nem érné őket, lényegében sosem halna ki egy kolónia.

hirdetes

Az egyik legfőbb oka, hogy egyre kevesebb méh van, az az életterük lecsökkenése (mint sok más faj esetében is). Nincsen már annyi nagy szabad terület, fa, a városok terjeszkednek és mindenhol megjelenik a beton. A kiszámíthatatlan időjárás sem az ő érdekeiket szolgálja… Annyira függnek ugyanis az időjárástól, hogyha nincs elég meleg, nem képesek repülni, a hirtelen változások pedig még nehezebbé teszik számukra a túlélést. A tüzek, áradások, hosszú telek és forró nyarak közvetlen befolyással vannak a számukra, és a virágok számára is, amit beporozhatnak. Ha kevés van belőlük, az azt jelenti, hogy az étel is kevés számukra, ezért is szokták a méhészek cukros vízzel kiegészíteni táplálásukat.


Mi történne, ha eltűnnének a méhek?

hirdetes


Szakértők szerint rengeteg gyümölcs és zöldség egyszerűen eltűnne, a pontos választ nem tudhatjuk, de az étel ára nagyon felmenne, mivel a termelőknek maguk kellene megoldaniuk a beporzást, de más növények is eltűnnének, amiknek szüksége van a rovarok porzására. Fontos megjegyezni, hogy nem csak a mézet termelő méhek hasznosak ilyen szempontból, hanem másfajták is felelősek és nagy hatással vannak az ökoszisztémára.


Hogyan segíthetnek az emberek?


Sokkal egyszerűbben, mint sokan hinnék. Bárki átalakíthatja zöld területét úgy, hogy az megfelelő szálláshely legyen számukra. Rengeteg gyönyörű vadvirág van, ami jól alkalmazkodik a városi környezethez is, ami a kertben is szépen nő, ezek a növények pedig nektárt és tápanyagot biztosítanak számukra. Bárki segíthet a méheken, ha virágokat ültet, amik különböző időpontban virágoznak, mivel egy fél kilogramm mézhez nagyjából 2 millió(!) virág szükséges. Éppen ezért minél több alapanyagot, virágot, virágzó bokrokat, fákat kell számukra biztosítani.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

2024-02-20

Szülés utáni intim problémák: erre készülj fel, hogy ne érjen meglepetés!

A szülés egy csodálatos és felemelő élmény lehet, de a testünknek és az intim területeinknek is meg kell küzdeniük az új kihívásokkal és változásokkal.

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

2024-02-20

Ezek a jelek utalnak gyerekbántalmazásra, és hogyan segíthetünk mi felnőttek?

A gyerekbántalmazás egy súlyos és elhanyagolt probléma, amely sok gyermeket érint világszerte. Azonban sokszor nehéz felismerni a jeleket. Ezek lehetnek azok:

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

2024-02-12

Mi az a cisztás akné, mik a tünetei és hogyan kezelhető?

A cisztás akné egy súlyos és gyakran fájdalmas bőrprobléma, melyet a mélyen fekvő, gyulladt pattanások jelentenek, és amelynek kezelése kihívást jelenthet az érintettek számára.

 Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

2024-02-05

Pajzsmirigyzavar várandósság alatt? Így tudod elkerülni!

A várandósság alatti pajzsmirigyproblémák kezelése és a megfelelő vitaminválasztás kiemelten fontos, mivel a nem megfelelő döntések súlyos következményekkel járhatnak.

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

2024-02-01

A Balenciaga Divatház története és az örök elégedetlen Cristóbal

A Balenciaga Divatház története olyan pályát járt be, amely tele van mély érzelmekkel, forradalmi tervezéssel és az örök elégedetlenség által ihletett kreativitással. Ismerjük meg a divatház felemelkedését és azon tervezőjét, aki sosem nyugodott bele a tökéletességbe: Cristóbal Balenciagát.