notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A krupp nagyon súlyos betegség!

hirdetes

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

helloladies.hu

A krupp („rekedtes sírás”) egy olyan betegség, ami a kisbabák felső légútjainak felduzzadását okozza. A baba légútjai a hangszálak alatt vékonyabbá válnak, ami nehéz, zajos légzéshez vezet. A krupp a köhögés hangját is elváltoztatja, ami így leginkább egy nagy hangmagasságú ugatáshoz hasonlít majd. Mindezen tünetek mellett megváltozik még a baba sírása is: rekedtessé, szárazzá válik.

Így ismerd fel a krupp betegséget!

A krupp ősszel és a tél elején a leggyakoribb, és érdekessége, hogy sokkal több fiút érint, mint lányt. Mivel a 3-5 hónap közötti kisbabák körében a leggyakoribb, ezért érdemes odafigyelni rá, hogy időben reagálni tudjunk. Nagyon fontos tudnia minden anyukának, hogy a szakértők szerint ez a betegség fertőző, különösen az első napokban, vagy amíg a baba láza el nem múlik. Ugyanis legtöbbször lázas állapot is kíséri a rémisztő tüneteket.

Mi okozza a kruppot?

A krupp leggaykoaribb oka valamilyen fertőzés. Alapvetően két fajtája van, a vírusos és a görcsös.

A vírusos kruppot okozhatja bármilyen olyan vírus, ami a gégét és a légcsövet támadja meg. A megbetegedésért, a statisztikák szerint, leggyakrabban a humán parainfluenza vírus felelős. Ez a vírus eleinte hasonlíthat a nátházhoz, de idővel a babákban kialakulhat a kruppra jellemző „ugató” köhögés. Jellegzetessége, hogy belélegzéskor magas, sípoló hangot adhat ki magából a kicsi, amit stridornak hívnak, és amit a krupp-pal járó légúti szűkület okoz. A vírusos krupp enyhe lázzal is járhat.

A görcsös krupp hirtelen alakul ki, általában az éjszaka közepén. Egyszerűen rémisztő! A baba ilyenkor levegőért kapkodva ébredhet fel. Rekedt, sípoló hang jellemzi, illetve a jellegzetes ugató köhögés. A görcsös krupp általában nem okoz lázat. Az orvosok szerint ezt a fajtát többnyire valamilyen allergia, vagy a gyomorból származó reflux okozhatja.  


Bármilyen típusról is legyen szó (vírusos vagy görcsös), ha babádnak légzési nehézségei vannak, bőre visszafeszül a bordái köré, vagy sípoló hangot (stridor) hallat, azonnali orvosi ellátásra van szükség. Nem késlekedhetsz egy percet sem!

hirdetes

A tünetek azonban nem tévesztendőek össze a felzaklatott állapotban, esetleg játék vagy sírás közben jelentkező ugató köhögéssel, sípolással. Ilyen helyzetben, ugyanis, még nem számít vészhelyzetnek a jelenség – azonban, ha úgy érzed, gyermekednek orvosi figyelemre van szüksége, természetesen jobb, ha felveszed a kapcsolatot gyermekorvosoddal.

 

A krupp tünetei

A krupp gyakran megfázásként indul. A baba belázasodhat, orra pedig bedugulhat vagy folyni kezdhet. A jellemző tünetek, amelyek ezek után következnek:

-Ugatásra hasonlító köhögés
-Rekedt hang
-Hangos, erőltetett légzés
-Láz (általában csak vírusos krupp esetén)
-Kiütések
-Piros szemek
-Duzzadt nyirokcsomók

Amennyiben a tünetek 1-3 napon belül nem enyhülnek, feltétlenül értesítsd a gyermekorvost, különben a baba állapota súlyosabbá válhat.

Azonnal fordulj orvoshoz, ha gyermeket az alábbi tünetek bármelyikét produkálja:


-Zajos, magas hangot ad ki ki vagy belélegzéskor
-Nyáladzani kezd vagy nehezen nyel
-Nyűgös, hisztis, vagy nincs ereje
-A megszokottnál gyorsabban veszi a levegőt

hirdetes
-Nehezen veszi a levegőt (a mellkasi izmok összehúzódnak)
-Az orra, szája, vagy körmei körüli rész szürkévé vagy kékké válik
-Dehidratáltnak (kiszáradtnak) tűnik – szárazok az ajkai, a nyelve, vagy nincs vizelete

Így kezeld a kruppot!

A krupp érthető módon egy nagyon kellemetlen, kényelmetlen állapot a kisbabák számára. A legtöbb kruppos eset azonban akár otthon is kezelhető. Nézzük most meg, hogy mit tehetsz gyermekedért, ha krupp tüneteit mutatja.

Próbáld lenyugtatni

A krupp gyulladást, szűkülést okoz a babák légútjaiban. Ez nehéz légzéshez vezet. Azonban minél többet sír, annál súlyosabbá válnak majd a tünetek. Próbáld lenyugtatni – énekelj neki, vedd a karodba, olvass neki mesét, stb. – bármit, amitől abbahagyja a sírást.

Párásítsd a szoba levegőjét


Egy hideg párásítóval tedd nyirkosabbá a szoba levegőjét. Ha nincs párásítód, akkor engedj forró vizet a fürdőszobában a zuhanyból. Amint a levegő sűrűbbé és gőzössé válik, ülj be egy kicsit a babáddal, legfeljebb 10 percre. Ez némileg segíthet a köhögésén. Ha hideg van odakint, akkor nyisd ki az ajtót vagy az ablakot néhány percre – a hűs, hideg levegő szintén enyhítheti a tüneteket.

Adj elegendő folyadékot neki


Elengedhetetlen, hogy kisbabád egészséges időszakaiban is hidratált maradjon, azonban egy-egy betegség idején ez kritikus fontosságú. A meleg, tiszta folyadékok segíthetnek fellazítani a váladékokat, csökkentve ezzel a hangszálaira gyakorolt nyomást. Ha nagyon pici a babád vagy nagyon nyűgös, akkor apró adagokban adj neki folyadékot egy kis kanállal, vagy csepegtetővel.

Tartsd a fejét emelt helyzetben


Támaszd fel a baba fejét egy extra párnával, amikor éjszaka lefekteted – 12 hónapnál fiatalabb babáknál ne használj párnákat. Érdemes továbbá egy szobában aludni a babával ebben az időszakban, hogy azonnal felébredj, ha légzési problémái lennének.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

2020-06-10

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

A szülés utáni depresszió az újdonsült anyákat sokkal nagyobb számban érinti, mint gondolnánk. Teljesen normális, ha szülés után te is rossz kedvű vagy, azonban ha ez hetekig elhúzódik, muszáj tenned valamit ellene. Ha gyógyszerek nélkül szeretnéd átvészelni ezt az időszakot, fordulhatsz természetes megoldásokhoz is!

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

2020-05-28

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

Az etikett nagyon fontos, nem számít hány éves valaki. Szülőként a te felelősséged, hogy megtanítsd a gyerekedet a megfelelő viselkedésre. Így nem csak te kímélheted meg magad kellemetlen helyzetektől, de a gyereknek is csak előnye származik belőle. De mik azok a szabályok, amiket minden szülőnek meg kellene tanítania?

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen felnőttként!

2020-06-10

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen...

Mi az a pénzügyi tudatosság? Egy fenntartható módja, ahogy a pénzünkkel bánunk. Ha azt akarod, hogy a gyereked sikeres legyen felnőttként, akkor érdemes már korán megtanítani erre, hozzászoktatni néhány dologhoz a pénzzel kapcsolatban. Ebben a cikkben megmutatjuk, mik azok a fontos módszerek, elvek, amikre mindenképp tanítsd meg a gyerekedet!

6 dolog a gyerekvállaláshoz, amit jobb, ha észben tartasz!

2020-02-18

6 dolog a gyerekvállaláshoz, amit jobb, ha észben tartasz!

Szeretnéd megtapasztalni a családalapítás örömeit? Akkor jobb, ha ezeket a dolgokat figyelembe veszed, ugyanis ezek a dolgok nélkül, nem érdemes belevágni. Derítsd ki, mik ezek a dolgok.

Ezért sikeresebbek a szeptemberi gyerekek társaiknál, a tudomány szerint

2019-09-16

Ezért sikeresebbek a szeptemberi gyerekek társaiknál, a tudomány szerint

Lehetséges lenne, hogy valaki attól a pillanattól kezdve sikerre számíthat, hogy megszületett? Nem, nem megyünk bele a természetes szülés és a császár közti vitába, és hogy melyiknek milyen hatása van a további életünkre, most a születési hónapról lesz szó.

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

2020-03-03

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Gyakori kérdés a leendő szülők körében, hogy vajon mikor is érdemes családot alapítani? Ha elmúltál 40, akkor sem kell lemondanod az anyaságról, hiszen a mai világban a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
98 823
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 565 747
Anya Anyaság Baba