A krupp nagyon súlyos betegség!

Mi az a krupp, és mitől alakul ki?

helloladies.hu
hirdetes

A krupp („rekedtes sírás”) egy olyan betegség, ami a kisbabák felső légútjainak felduzzadását okozza. A baba légútjai a hangszálak alatt vékonyabbá válnak, ami nehéz, zajos légzéshez vezet. A krupp a köhögés hangját is elváltoztatja, ami így leginkább egy nagy hangmagasságú ugatáshoz hasonlít majd. Mindezen tünetek mellett megváltozik még a baba sírása is: rekedtessé, szárazzá válik.

Így ismerd fel a krupp betegséget!

A krupp ősszel és a tél elején a leggyakoribb, és érdekessége, hogy sokkal több fiút érint, mint lányt. Mivel a 3-5 hónap közötti kisbabák körében a leggyakoribb, ezért érdemes odafigyelni rá, hogy időben reagálni tudjunk. Nagyon fontos tudnia minden anyukának, hogy a szakértők szerint ez a betegség fertőző, különösen az első napokban, vagy amíg a baba láza el nem múlik. Ugyanis legtöbbször lázas állapot is kíséri a rémisztő tüneteket.

 

Mi okozza a kruppot?

 

A krupp leggaykoaribb oka valamilyen fertőzés. Alapvetően két fajtája van, a vírusos és a görcsös.

 

A vírusos kruppot okozhatja bármilyen olyan vírus, ami a gégét és a légcsövet támadja meg. A megbetegedésért, a statisztikák szerint, leggyakrabban a humán parainfluenza vírus felelős. Ez a vírus eleinte hasonlíthat a nátházhoz, de idővel a babákban kialakulhat a kruppra jellemző „ugató” köhögés. Jellegzetessége, hogy belélegzéskor magas, sípoló hangot adhat ki magából a kicsi, amit stridornak hívnak, és amit a krupp-pal járó légúti szűkület okoz. A vírusos krupp enyhe lázzal is járhat.

 

A görcsös krupp hirtelen alakul ki, általában az éjszaka közepén. Egyszerűen rémisztő! A baba ilyenkor levegőért kapkodva ébredhet fel. Rekedt, sípoló hang jellemzi, illetve a jellegzetes ugató köhögés. A görcsös krupp általában nem okoz lázat. Az orvosok szerint ezt a fajtát többnyire valamilyen allergia, vagy a gyomorból származó reflux okozhatja.  


Bármilyen típusról is legyen szó (vírusos vagy görcsös), ha babádnak légzési nehézségei vannak, bőre visszafeszül a bordái köré, vagy sípoló hangot (stridor) hallat, azonnali orvosi ellátásra van szükség. Nem késlekedhetsz egy percet sem!

hirdetes

 

A tünetek azonban nem tévesztendőek össze a felzaklatott állapotban, esetleg játék vagy sírás közben jelentkező ugató köhögéssel, sípolással. Ilyen helyzetben, ugyanis, még nem számít vészhelyzetnek a jelenség – azonban, ha úgy érzed, gyermekednek orvosi figyelemre van szüksége, természetesen jobb, ha felveszed a kapcsolatot gyermekorvosoddal.

 

 

A krupp tünetei

 

A krupp gyakran megfázásként indul. A baba belázasodhat, orra pedig bedugulhat vagy folyni kezdhet. A jellemző tünetek, amelyek ezek után következnek:

 

-Ugatásra hasonlító köhögés
-Rekedt hang
-Hangos, erőltetett légzés
-Láz (általában csak vírusos krupp esetén)
-Kiütések
-Piros szemek
-Duzzadt nyirokcsomók

 

Amennyiben a tünetek 1-3 napon belül nem enyhülnek, feltétlenül értesítsd a gyermekorvost, különben a baba állapota súlyosabbá válhat.

 

Azonnal fordulj orvoshoz, ha gyermeket az alábbi tünetek bármelyikét produkálja:


-Zajos, magas hangot ad ki ki vagy belélegzéskor
-Nyáladzani kezd vagy nehezen nyel
-Nyűgös, hisztis, vagy nincs ereje
-A megszokottnál gyorsabban veszi a levegőt

hirdetes
-Nehezen veszi a levegőt (a mellkasi izmok összehúzódnak)
-Az orra, szája, vagy körmei körüli rész szürkévé vagy kékké válik
-Dehidratáltnak (kiszáradtnak) tűnik – szárazok az ajkai, a nyelve, vagy nincs vizelete

 

Így kezeld a kruppot!

 

A krupp érthető módon egy nagyon kellemetlen, kényelmetlen állapot a kisbabák számára. A legtöbb kruppos eset azonban akár otthon is kezelhető. Nézzük most meg, hogy mit tehetsz gyermekedért, ha krupp tüneteit mutatja.

 

Próbáld lenyugtatni

 

A krupp gyulladást, szűkülést okoz a babák légútjaiban. Ez nehéz légzéshez vezet. Azonban minél többet sír, annál súlyosabbá válnak majd a tünetek. Próbáld lenyugtatni – énekelj neki, vedd a karodba, olvass neki mesét, stb. – bármit, amitől abbahagyja a sírást.

 

Párásítsd a szoba levegőjét


Egy hideg párásítóval tedd nyirkosabbá a szoba levegőjét. Ha nincs párásítód, akkor engedj forró vizet a fürdőszobában a zuhanyból. Amint a levegő sűrűbbé és gőzössé válik, ülj be egy kicsit a babáddal, legfeljebb 10 percre. Ez némileg segíthet a köhögésén. Ha hideg van odakint, akkor nyisd ki az ajtót vagy az ablakot néhány percre – a hűs, hideg levegő szintén enyhítheti a tüneteket.

 

Adj elegendő folyadékot neki


Elengedhetetlen, hogy kisbabád egészséges időszakaiban is hidratált maradjon, azonban egy-egy betegség idején ez kritikus fontosságú. A meleg, tiszta folyadékok segíthetnek fellazítani a váladékokat, csökkentve ezzel a hangszálaira gyakorolt nyomást. Ha nagyon pici a babád vagy nagyon nyűgös, akkor apró adagokban adj neki folyadékot egy kis kanállal, vagy csepegtetővel.

 

Tartsd a fejét emelt helyzetben


Támaszd fel a baba fejét egy extra párnával, amikor éjszaka lefekteted – 12 hónapnál fiatalabb babáknál ne használj párnákat. Érdemes továbbá egy szobában aludni a babával ebben az időszakban, hogy azonnal felébredj, ha légzési problémái lennének.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
219 813
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 197 408
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 174

Átlagos értékelés: 4.9