Mi dolgozik, és mi nem? Mi szükséges a fejlődéshez?

Mi dolgozik, és mi nem? Mi szükséges a fejlődéshez?

helloladies.hu

Létezik helyi fogyás, át tudom alakítani csak a hasamat? Mit kell tennem azért, hogy csak a combom legyen egy kicsit keskenyebb? Most mindenre választ kapsz!

Mi dolgozik, és mi nem? Mi szükséges a fejlődéshez?

Mi dolgozik?


Többféle válasz is lehetséges, attól függ, hogy mire kérdezek rá. Egy adott gyakorlat esetében a válasz, az izomcsoport lenne, ami a munkát végzi. Viszont van az a téves elképzelés, amivel már mindenki találkozott legalább egyszer az élete folyamán, mégpedig a helyi fogyás. Tudjuk, hogy nincs, szóval nem is ez a lényeg, inkább az, hogy logikusan hol bukik el ez a dolog.

 

Van ugye az elképzelés, hogy ha sok hasizomgyakorlatot végzel, akkor majd laposabb lesz a hasad, ha pedig mellizom gyakorlatokat végzel, akkor kisebb lesz a melled. A dolog ott bukik, hogy nem a zsírt dolgoztatod egyik esetben sem, hanem az izmokat. Az izmok képesek összehúzódásra és elernyedésre. A zsír csak egy “massza”, ami szépen elfedi az izmaidat.

 

Amikor az edzésen dolgoztatod az izmaidat, akkor semmi extra nem fog történni. Nem történik zsírégetés, nem történik növekedés. Oké, egy picit felmegy a pulzus, fokozódik a keringés, a szervezet egy picivel több kalóriát használ fel, de ennyi. Meg persze sérül az izmok szerkezete. A kalóriafelhasználás viszont nem zsírból történik, hanem szénhidrátból, amit a szervezeted glikogén formájában raktároz a májban és az izmokban. Ezekből nyeri a szervezeted az energiát a munkához. 

 

Mikor történik a növekedés? Az edzés után, amikor a szervezeted megkapja a megfelelő tápanyagokat, ásványi anyagokat. Mikor történik a “zsírégetés”? Edzés után, amikor a szervezeted próbálja beépíteni a megfelelő tápanyagokat, ásványi anyagokat, amikor a test próbálja visszatölteni a szénhidrát raktárakat.

 

Lényeges, hogy nem csak feltölti, hanem túl is tölti, ugyanis így készül fel arra, hogy a következő alkalommal több energiája legyen az edzéshez. Ez a folyamat, így egyben jár együtt azzal, hogy az izmaid fejlődnek. 

 

A legsúlyosabb tévhitek

 

Hasazástól lapos has 


A hasizomgyakorlatoktól az izom erősödni fog, ami feltolja a felette lévő zsírt, ezért, ha nincs megfelelő étrended, akkor azzal fog járni a folyamat, hogy még vastagabbnak fogsz tűnni azon a tájékon. A hasi zsírtól szabadul meg egyébként is a legnehezebben a test, mert a létfontosságú szervek körül tárolja a felesleges energiát, hogy szükség esetén gyorsan hozzá tudjon férni, ne kelljen még a szállítással is vesződni. 

 

Ugyanezen az elven működik a mellizom edzése is 


Ha dolgoztatod a mellizmokat, akkor a felette lévő zsírszövetet, ami a melled formáját adja, egy picit feltolja. Kisebb mell esetén ez egy picit teltebb hatást fog kölcsönözni, nagyobb mellek esetén a feszességet lehet fokozni vele. Miért “tűnik el” mégis a mell? Banálisan egyszerű oka van, fogyás. Ha egy darab mellizomgyakorlatot nem végeznél, akkor is “laposabb” lenne a melled, mert zsírt veszít a szervezet és miután egy zsírszövetről beszélünk, ezt is érinti.

 

 

Szerző: 

Kiss Sándor, Sasa

facebook.com/sasafitness

Online edzések: www.vimeo.com/ondemand/beyondthemotion


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Alakformálás Edzésmódok Egészség Egészséges életmód Fitness