Miért fogyasszunk kígyóuborkát!

Ezért fogyasszunk kígyóuborkát!

Suba Krisztina
hirdetes

Az uborka gazdag forrása az egészségmegőrzésben hasznos fitokemikáliáknak, így a falvonoidoknak, lignánoknak és triterpéneknek, amelyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásai is ismertek. A zöldség leginkább értékes részeit a héj és a magok jelentik, ezek sok rostot és béta-karotint tartalmaznak. A magokban hasznos ásványi anyagok is találhatóak, például kalcium.

Miért fogyasszunk kígyóuborkát!

Eközben viszont az uborka szegény szénhidrátokban, nátriumban, zsírban és koleszterinben - 100 grammban pedig csupán 16 kalória van (héj nélkül 15).

Az uborka 95 százaléka víz, így kiváló lehetőséget nyújt a folyadékpótlásra, különösen nyáron. Nagyjából 100 grammnyi uborkaszelet közel olyan jó szomjoltó, mint egy pohár víz. Ezen túlmenően ráadásul ez a zöldség olyan fontos tápanyagokat is tartalmaz, mint a magnézium és a kálium, amelyek szerepet játszanak a hidratációban.

 

Az uborka hatásai

 

A uborkák hűsítő és nyugtató hatással rendelkeznek, ami helyileg alkalmazva csökkenti a duzzanatokat, és enyhíti az irritációt, illetve a gyulladást. Ennek megfelelően uborkakarikákkal hatékonyan lehet kezelni a reggelente puffadt szemkörnyéket, akárcsak a napozás közben elszenvedett leégést.

hirdetes

 

Több antioxidáns is található az uborkában, így C-vitamin, béta-karotin és mangán, valamint flavonoidok, lignánok és triterpének, amelyek gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Az antioxidánsok szerepe a külső környezetben keletkező szabadgyökök semlegesítése: ezáltal számos egészségügyi probléma, például szív- és érrendszeri betegségek, illetve daganatos elváltozások ellen is hatásosak.

 

Az uborka rost- és víztartalma már önmagában is hasznos, az amerikai Tufts Egyetem kutatói azonban arra is rájöttek, hogy a hagyományos eljárással savanyított forma probiotikus baktériumokat is tartalmaz, ezáltal elősegíti az egészséges emésztést és a megfelelő bélflóra fenntartását. Mivel a bolti savanyú uborkák általában hőkezelésen is átesnek, csak ritkán rendelkeznek ezekkel a hasznos baktériumokkal.

hirdetes

 

Alacsony kalóriatartalma miatt az uborka meglehetősen népszerű hozzávalónak számít a diétás ételek elkészítése során. Fontos azonban, hogy a változatos étkezésről nem szabad lemondani! Ha ugyanis kizárólag vagy túlnyomó többségében uborkát fogyasztanánk, akkor hiába olvadnának rólunk a kilók, hiszen főként izomvesztésből származnának.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

Öregedésgátló ételek, amiket minden nap fogyaszthatsz

2019-05-22

Öregedésgátló ételek, amiket minden nap fogyaszthatsz

Az öregedés sajnos megállíthatatlan, de tehetünk azért, hogy lelassítsuk a folyamatot, és minél tovább jobban érezzük magunkat a bőrünkben, és elégedettek legyünk azzal, aki a tükörből néz vissza ránk. Vannak ételek, amik jót tesznek a bőrnek, a csontjainknak, az agyunknak és a szívünknek, hogy sokáig egészségesek legyünk.

Tényleg egészségesek ezek az ételek - ha nem esel túlzásba

2019-05-14

Tényleg egészségesek ezek az ételek - ha nem esel túlzásba

Igen, egészséges, de… Nincs is nagyobb meglepetés, mint rájönni, hogy az egyik kedvenced olyan egészséges, mint amilyen finom. Azonban a legtöbb egészséges ételt is csak mértékkel ajánlott fogyasztani, mert ha túl sokat eszel belőle, akkor káros is lehet. Ha ételekről van szó, nagyon könnyű sokat enni abból, ami finom. Ezek az ételek egészségesek,

A kókuszvíz egészségre gyakorolt hatásai

2019-04-29

A kókuszvíz egészségre gyakorolt hatásai

A kókuszvíz manapság nagyon divatos, de nem csak frissítő és finom, az egészségnek is jót tesz. Számos tápanyag és ásványi anyag van benne. Tartalmaz elektrolitokat, aminosavakat, fehérjét, rostokat és C-vitamint. Segít harcolni a diabétesszel, magas vérnyomással, vesekővel, és még sok minden mással. Sokan keverik a kókusztejjel, de cikkünkből kide

6 dolog fog történni, ha nem eszel több cukrot

2019-04-25

6 dolog fog történni, ha nem eszel több cukrot

Az a gond a mai ételekkel, hogy túl sok kalóriát és túl kevés tápanyagot tartalmaznak. Ezért emelnünk kell a bevitt tápanyagok mennyiségét, hogy csillapítsuk étvágyunkat és biztosítsuk a szükséges energiát a testünknek. Még az egészségesnek hívott ételek, mint a joghurt, müzliszeletek, és tészta is nagyon sok cukrot tartalmaz, ezért nagyon könnyű a

Ezeket ne edd, ha fogyni akarsz

2019-04-16

Ezeket ne edd, ha fogyni akarsz

Miért megy olyan nehezen a fogyás? Ez egy érdekes kérdés, amire rengeteg válasz létezik: genetika, félreinformáltság, az ülőmunkák virágkora stb. Talán a legfőbb ok azonban, hogy a legtöbben nem tudnak eleget azokról az ételekről és italokról, amiket rendszeresen fogyasztanak. Nem számít, mi mindennel áll elő az ipar, és ezek milyen csábítók, egyed

Ezek a gluténérzékenyég jelei

2019-04-15

Ezek a gluténérzékenyég jelei

Nagyon gyakori, hogy ez emberek, akik gluténérzékenységtől szenvednek emésztési és más egészségügyi problémákat tapasztalnak, ha búzát vagy glutént fogyasztanak. Glutén elsősorban a búzában, árpában és rozsban található, és az intolerancia rengeteg tünetben megmutatkozhat. Mivel a kenyérben, gabonapehelyben, tésztákban, bizonyos salátaöntetekben és

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
200 179
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 177 774
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 132

Átlagos értékelés: 4.8