notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az agy fejlődése fontos minden gyermek életében

hirdetes

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

helloladies.hu

Fogós és ravasz kérdés, ami minden szülőt foglalkoztat. Azonban most szeretnénk mindenkit megnyugtatni, mert a rövid és egyszerű válasz az, hogy soha! Az emberi agy ugyanis folyamatosan fejlődik, alakítja magát annak érdekében, hogy a lehető legtökéletesebben alkalmazkodjon a hétköznapi élethez. Ez a fejlődés a fogantatás pillanatában kezdődik és bármilyen hihetetlen, de még felnőttkorban sem áll le.

Ezt kell tudni a baba agy fejlődése kapcsán

Az agy formálódásának természetesen vannak jelentős mérföldkövei, amelyek után bizonyos funkciók talán inkább hanyatlásnak indulnak ahelyett, hogy tovább fejlődnének. Amit viszont biztosan tudunk, hogy az emberi élet, test olyan fantasztikus, mint talán semmi más: az idegsejtek (neuronok) például már 5 hónappal a születésünk előtt kialakulnak (mintegy százmilliárd darab), illetve elképesztő friss bizonyítékok szólnak amellett, hogy az ember élete során igenis új idegsejtek is jönnek létre, melyek funkciójukat tekintve leginkább „hiánypótlóak”, azaz valójában nem gazdagítják tovább az agyat, hanem az elhalt idegsejteket cserélik le.  

De ne rohanjunk ennyire előre. A születésnél jelenlévő idegsejtek óriási mennyiségének ellenére, az agy mérete sokkal lassabban növekszik. Ez a növekedés az egyedülálló neuronokban fellépő változásoknak köszönhető, amelyek szerkezete hasonlít a fákéhoz. Minden agysejt egy apró „palántaként” kezdi életútját, majd idővel több száz hosszú, szerteágazó úgynevezett dendritet növeszt magából. Az agy növekedése (amelyet általában tömegben vagy térfogatban szokás kimutatni) főképpen ezen dendritek növekedésének köszönhető, amelyek más neuronok szinaptikus jeleinek befogadóiként szolgálnak.

hirdetes

 

hirdetes

Az agy fejlődése az idegi feldolgozás sebességéből is kimutatható. Egy újszülött agya lényegesen lassabban dolgozik, mint egy felnőtté – nagyjából 16-szor kevésbé hatékony az információk átmozgatásában. Annak ellenére viszont, hogy a kisbaba születésekor agyának tömege még csak egynegyede a felnőttekének, döbbenetes az tény, hogy mire 2 évesek lesznek, elérik a felnőtt agytömeg háromnegyed részét és 5-6 éves korra pedig a 90 százalékát.

JÓ, HA TUDOD: Az idegi feldolgozás hatékonysága brutális fejlődésen megy át a csecsemő- és gyerekkor során, a maximális sebességét pedig nagyjából 15 éves korban éri el.


A kisbabák agya, a tévihitekkel ellentétben, születésük után, már csaknem az összes idegsejtet tartalmazza, amit életük során használni fognak. Agyukban nem csak az idegsejtek szaporodnak rohamosan, hanem az azok közötti kapcsolódások, hálózatos fejlődések is. Minden, amit egy kisbaba megtanul: hallás, látás, tapintás, mozgás stb., az egyfajta lenyomatot hagy az agyában, aminek hatására újabb és újabb ilyen kapcsolódások születnek, így agya folyamatos fejlődésen megy keresztül, hogy a napi élethez, a világhoz segítse a tökéletes alkalmazkodást.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Szabadulj meg a terhesség alatt felszedett pluszoktól!

2020-07-29

Szabadulj meg a terhesség alatt felszedett pluszoktól!

Kisbabád született, de a szülést követően rajtad maradt egy csomó felesleg? Íme egy megoldás, amivel a baba mellett is megszabadulhatsz a plusz kilóktól!

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

2020-06-10

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

A szülés utáni depresszió az újdonsült anyákat sokkal nagyobb számban érinti, mint gondolnánk. Teljesen normális, ha szülés után te is rossz kedvű vagy, azonban ha ez hetekig elhúzódik, muszáj tenned valamit ellene. Ha gyógyszerek nélkül szeretnéd átvészelni ezt az időszakot, fordulhatsz természetes megoldásokhoz is!

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

2020-03-03

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Gyakori kérdés a leendő szülők körében, hogy vajon mikor is érdemes családot alapítani? Ha elmúltál 40, akkor sem kell lemondanod az anyaságról, hiszen a mai világban a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik.

6 dolog a gyerekvállaláshoz, amit jobb, ha észben tartasz!

2020-02-18

6 dolog a gyerekvállaláshoz, amit jobb, ha észben tartasz!

Szeretnéd megtapasztalni a családalapítás örömeit? Akkor jobb, ha ezeket a dolgokat figyelembe veszed, ugyanis ezek a dolgok nélkül, nem érdemes belevágni. Derítsd ki, mik ezek a dolgok.

Jelek, hogy készen állsz arra, hogy gyereket vállalj

2020-02-10

Jelek, hogy készen állsz arra, hogy gyereket vállalj

A gyerekvállalás kétségtelenül az egyik legnagyobb és legfontosabb döntés, amit életed során hozhatsz, de valójában nem tudsz rá igazán felkészülni. Íme néhány jel, hogy sokkal inkább készen állsz arra, hogy szülő legyél, mint gondolnád.


Anya Anyaság Baba Egészség gyerek Kisbaba