notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az agy fejlődése fontos minden gyermek életében

Mikorra fejlődik ki teljesen az agy?

helloladies.hu
hirdetes

Fogós és ravasz kérdés, ami minden szülőt foglalkoztat. Azonban most szeretnénk mindenkit megnyugtatni, mert a rövid és egyszerű válasz az, hogy soha! Az emberi agy ugyanis folyamatosan fejlődik, alakítja magát annak érdekében, hogy a lehető legtökéletesebben alkalmazkodjon a hétköznapi élethez. Ez a fejlődés a fogantatás pillanatában kezdődik és bármilyen hihetetlen, de még felnőttkorban sem áll le.

Ezt kell tudni a baba agy fejlődése kapcsán

Az agy formálódásának természetesen vannak jelentős mérföldkövei, amelyek után bizonyos funkciók talán inkább hanyatlásnak indulnak ahelyett, hogy tovább fejlődnének. Amit viszont biztosan tudunk, hogy az emberi élet, test olyan fantasztikus, mint talán semmi más: az idegsejtek (neuronok) például már 5 hónappal a születésünk előtt kialakulnak (mintegy százmilliárd darab), illetve elképesztő friss bizonyítékok szólnak amellett, hogy az ember élete során igenis új idegsejtek is jönnek létre, melyek funkciójukat tekintve leginkább „hiánypótlóak”, azaz valójában nem gazdagítják tovább az agyat, hanem az elhalt idegsejteket cserélik le.  

 

De ne rohanjunk ennyire előre. A születésnél jelenlévő idegsejtek óriási mennyiségének ellenére, az agy mérete sokkal lassabban növekszik. Ez a növekedés az egyedülálló neuronokban fellépő változásoknak köszönhető, amelyek szerkezete hasonlít a fákéhoz. Minden agysejt egy apró „palántaként” kezdi életútját, majd idővel több száz hosszú, szerteágazó úgynevezett dendritet növeszt magából. Az agy növekedése (amelyet általában tömegben vagy térfogatban szokás kimutatni) főképpen ezen dendritek növekedésének köszönhető, amelyek más neuronok szinaptikus jeleinek befogadóiként szolgálnak.

hirdetes

 

 

hirdetes

Az agy fejlődése az idegi feldolgozás sebességéből is kimutatható. Egy újszülött agya lényegesen lassabban dolgozik, mint egy felnőtté – nagyjából 16-szor kevésbé hatékony az információk átmozgatásában. Annak ellenére viszont, hogy a kisbaba születésekor agyának tömege még csak egynegyede a felnőttekének, döbbenetes az tény, hogy mire 2 évesek lesznek, elérik a felnőtt agytömeg háromnegyed részét és 5-6 éves korra pedig a 90 százalékát.

 

JÓ, HA TUDOD: Az idegi feldolgozás hatékonysága brutális fejlődésen megy át a csecsemő- és gyerekkor során, a maximális sebességét pedig nagyjából 15 éves korban éri el.


A kisbabák agya, a tévihitekkel ellentétben, születésük után, már csaknem az összes idegsejtet tartalmazza, amit életük során használni fognak. Agyukban nem csak az idegsejtek szaporodnak rohamosan, hanem az azok közötti kapcsolódások, hálózatos fejlődések is. Minden, amit egy kisbaba megtanul: hallás, látás, tapintás, mozgás stb., az egyfajta lenyomatot hagy az agyában, aminek hatására újabb és újabb ilyen kapcsolódások születnek, így agya folyamatos fejlődésen megy keresztül, hogy a napi élethez, a világhoz segítse a tökéletes alkalmazkodást.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

2020-03-03

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Gyakori kérdés a leendő szülők körében, hogy vajon mikor is érdemes családot alapítani? Ha elmúltál 40, akkor sem kell lemondanod az anyaságról, hiszen a mai világban a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik.

4 Fogászati tipp kismamák számára

2019-12-17

4 Fogászati tipp kismamák számára

A várandósság alatt fogaid állapotának ellenőrzése fontosabb, mint gondolnád, hiszen a baba fejlődését is befolyásolhatja. Hoztunk 4 tippet kismamák számára!

Az anyai szigor végül kifizetődik

2019-11-13

Az anyai szigor végül kifizetődik

Jó hírünk van minden édesanya számára, akinek lánya van! Azok a napok, amikor amiatt aggódtál, hogy vajon a lányaid megfogadják-e a tanácsaidat, noszogatásodat végre kifizetődtek.

Iskolakezdés ellenőrző lista - 10 fontos dolog

2019-08-23

Iskolakezdés ellenőrző lista - 10 fontos dolog

Tippek és ötletek, hogy minden készen álljon az iskolakezdésre rohanás és stressz nélkül. Ha időben elkezded a felkészülést, meglátod sokkal könnyebb lesz kézben tartani a dolgokat. Kövesd a listát és minden gördülékenyen fog menni!

Ideje elmenni nyaralni - gyerekek nélkül

2019-08-22

Ideje elmenni nyaralni - gyerekek nélkül

Itt a nyaralások ideje! Ha anya vagy, könnyen bűntudatot érezhetsz, ha magadra fordítasz egy kis időt, de a folyamatos felelősség a gyerekek miatt nagyon megterhelő. Lehet hogy aggódsz, hogy nélküled hiányt szenvednek majd valamiben, de ha úgy döntesz, elmész egy vakációra a gyerekek, sőt esetleg akár a partnered nélkül, nagyon is jól teszed. Bárme

Ha a nagyszülők is jelen vannak, az az egyik leglényegesebb dolog a családok életében

2019-08-13

Ha a nagyszülők is jelen vannak, az az egyik leglényegesebb dolog a családok...

Az anyák és apák nagyszerűek, de minden gyerek tudja, hogy nagymama és nagypapa az igazi hős. Ők azok, akik adnak még egy sütit, és náluk szinte mindent szabad.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
399 687
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 371 061
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 121

Átlagos értékelés: 4.7