Milyen szempontok alapján válasszunk gyermekorvost?

Milyen szempontok alapján válasszunk gyermekorvost?

helloladies.hu

A gyermekorvossal és a védőnővel való jó viszony nagy segítséget és biztonságot jelenthet a szülők számára. Végigkísérik gyermekink fejlődését, problémák és betegségek esetén hozzá fordulunk.  Ezért is nagyon fontos, hogy olyan orvost válasszunk, akivel ki tudjuk alakítani ezt a jó viszonyt.

gyerekorvost választani

A gyermekorvos választás erősen személyiségfüggő


Általában magunkhoz hasonló személyt választunk, vagy éppen olyat, aki önmagunk ellentéte, pont úgy, mint egyéb kapcsolatainkban.

 

A határozatlan, mindent túlaggódó anyukák vagy olyan gyermekorvost választanak, akik minden apró rezdülésre „ugranak”.  Hiszen akkor elégedettek, ha az orvos minden egyes történést figyelemmel kísér, vizsgálgat, és mindenre részletes utasításokat ad. Más esetekben az aggódó szülők épp egy határozott, tömören véleményt mondó, nagyvonalú orvos személyében bíznak meg, mert épp azt értékelik nála, ami saját magukból hiányzik.

 


Szakmai tudás

 

Van olyan, aki azt várja el a gyerekorvostól, hogy mókás, kedves személyiség legyen, aki ügyesen oldja a feszültséget és szinte játszik a gyerekkel a vizsgálatok közben.  Mások épp a hűvös, kimért orvosokban bíznak meg, mert úgy vélik, hogy a tárgyilagos és tekintélyt parancsoló magatartásában találják meg a szakai tudásuk biztosítékát.

 

Van, aki azt szeretné, hogy az orvosa mindenre írjon fel valamit, mert igazán a gyógyszerekben hisznek, s úgy vélik, hogy ez az igazi törődés az orvos részéről. Mások viszont szeretnék elkerülni a gyógyszeres kezeléseket, s abban látják a jó orvos tudását, hogy gyógyszerek nélkül, hasznos tanácsokkal, gyógykészítményekkel, alternatív módszerekkel tud segíteni a gyerekeken.

 


Orvos-gyermek kapcsolat

 

Az ideális választás legfontosabb eleme a gyermekorvos és a baba kapcsolata.  Nyilvánvaló, hogy a gyermekorvos elsősorban legyen jó szakember, ám ha ő és a baba nem képesek a jó kontaktus kialakítására, akkor muszáj másik orvost keresni.

 

Már az első találkozásoknál láthatjuk, hogy a gyermek mennyire szimpatizál az orvossal. A legideálisabb, ha az orvos kedvességét és türelmét a baba tolerálja annyira, hogy nem kezd azonnal sírni, ha meglátja őt. Hiszen a megfelelő vizsgálatok sokkal könnyebben elvégezhetők ebben az esetben, és sokszor nagyon fontos - például az oltások alkalmával - hogy a lehető legrövidebb idő alatt túl legyen rajta a kicsi.

 

 

Bizalom

 

Sokat számít az orvosválasztásban mások ajánlása. Hiszen ha több ismerős anyukától is azt halljuk, hogy elégedett az adott orvossal, akkor mi is szívesebben szavazunk neki bizalmat.  Persze a legjobb talán egy olyan orvos, aki a családban már több nemzedéket is kiszolgált.  Így már jól ismerjük, és ő is tisztában van az életünk bizonyos momentumaival.


A gyermekorvos választásnál kiemelt szereppel bír az orvos elérhetősége.  Hiszen az első időszakokban egész biztosan sok kérdésünk lesz hozzá.  Fontos, hogy el tudjuk érni, akár személyesen, akár telefonon, ha problémánk van. S nem elenyésző az sem, hogy milyen messze van az otthonunktól, mennyire könnyen közelíthető meg babakocsival.


De mielőtt orvost választunk a gyermekeink mellé, jól tesszük, ha magunknak fogalmazzuk meg hogy milyen orvos személyiség az, akiben igazán meg tudunk bízni!

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Anyaság Baba Betegség gyerek Tanács