A hirtelen jött, indokolatlan orrvérzés ijesztő a gyerekeknél, de határozott és jó technikával hamar elállítható.

Orrvérzős gyerek a családban

helloladies.hu
hirdetes

Sokszor drámai módon tud hatni egy vérző gyermekorr, mely csillapíthatatlanul ömlik, könnyen kétségbe ejtve a rutintalan anyukát. Fontos a hidegvér, a jó módszer, gyakori ismétlődés esetén az orvosi kontroll.

A hirtelen jött, indokolatlan orrvérzés ijesztő a gyerekeknél, de határozott és jó technikával hamar elállítható.

Ne essünk pánikba!

 

Az enyhe lefolyású, többnyire spontán szűnő, váratlanul, látszólag ok nélkül jelentkező orrvérzések gyakran előfordulnak gyermekkorban. Ellátásukhoz ritkán szükséges orvosi segítség. Többnyire néhány perc alatt magától is megszűnik. Maradjunk nyugodtak és határozottak, mert ha pánikolva rohangálunk a gézlap vagy zsebkendő után, hamar egy Vészhelyzet epizódban találhatjuk magunkat! Kicsi gyermeket, aki még nem tud ülni, fektessük hasra vagy az oldalára és fordítsuk oldalt a fejét, egy csipet összesodort vattát, vagy gézt dugjunk a vérző orrfelébe és szorítsák rá az orrszárnyat kb. 5 percig. Ha a vérzés ezután sem szűnik meg, csöppentsünk orrcseppet a vattára és ismételjük meg az 5 perces kompressziót. Így még biztosabb lesz az eredmény.

 

Nagyobb gyermek orrvérzését ülő helyzetben kell hasonló módon csillapítani, megnyugtató és hatékony, ha benedvesített törölközőt teszünk a gyerek nyakába. Gyakorta képződik alvadék, amit a vérzés elállása után ki kell fúvatni! Tegyünk szorosan összecsavart gézlapot tampon gyanánt a sérült orrüregbe, némi hámosító krémet is tehetünk rá. Szerencsére nagyon ritkán fordul elő, főleg beleset kapcsán, hogy a házilagos orrvérzéscsillapítás eredménytelen. Ez már valóban kórházi, szakorvosi kezelést igényel!

hirdetes


Mi a gyakori orrvérzés oka?

 

Az orrnyálkahártya a meleg időjárás és a szennyezett levegő hatására is kiszárad, csak úgy, mint felső légúti panaszok kapcsán. Piciknél előfordulhat az idegen test bemerészkedése az orrnyílásba, ami természetesen teljesen magától bandukolt be a nóziba! Egy időre remekül meglapul az ebugatta, gyulladásos állapotot okozva. Sajnos ebben az esetben tanácsos szakemberrel eltávolíttatni a behatolót! Ha hajlamos a gyerek orrvérzésre, akkor nem árt erre odafigyelni, és hámosító orr kenőcsökkel nedvesen tartani a nózit.

hirdetes

 

Szerencsére sok gyerek kinövi ezt a sokszor drámain ható problémát. Aki pici kora óta orrvérzős, az szinte beleszokik ebbe a problémába, és nagyobb korban simán elállítja saját magának. Saját tapasztalat, hogy kisebb fiam alsó tagozatba „orrvérzős neszesszerrel” közlekedett. A lényeg csupán annyi volt, hogy apukája ne találjon rá épp vérzős állapotában, mert az sajnos a padlóról kell felmosni, ha vért lát, csak úgy, mint a bátyját. Bátorítani és dicsérni kell őket, bármilyen korban vannak, egy-egy sikeres vészhelyzet után.


Ha az orrvérzés gyakori, és nehezen elállítható mindenképp szakorvoshoz kell fordulni!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
89 748
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 327 154
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 167

Átlagos értékelés: 4.8