notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A hirtelen jött, indokolatlan orrvérzés ijesztő a gyerekeknél, de határozott és jó technikával hamar elállítható.

hirdetes

Orrvérzős gyerek a családban

helloladies.hu

Sokszor drámai módon tud hatni egy vérző gyermekorr, mely csillapíthatatlanul ömlik, könnyen kétségbe ejtve a rutintalan anyukát. Fontos a hidegvér, a jó módszer, gyakori ismétlődés esetén az orvosi kontroll.

A hirtelen jött, indokolatlan orrvérzés ijesztő a gyerekeknél, de határozott és jó technikával hamar elállítható.

Ne essünk pánikba!

Az enyhe lefolyású, többnyire spontán szűnő, váratlanul, látszólag ok nélkül jelentkező orrvérzések gyakran előfordulnak gyermekkorban. Ellátásukhoz ritkán szükséges orvosi segítség. Többnyire néhány perc alatt magától is megszűnik. Maradjunk nyugodtak és határozottak, mert ha pánikolva rohangálunk a gézlap vagy zsebkendő után, hamar egy Vészhelyzet epizódban találhatjuk magunkat! Kicsi gyermeket, aki még nem tud ülni, fektessük hasra vagy az oldalára és fordítsuk oldalt a fejét, egy csipet összesodort vattát, vagy gézt dugjunk a vérző orrfelébe és szorítsák rá az orrszárnyat kb. 5 percig. Ha a vérzés ezután sem szűnik meg, csöppentsünk orrcseppet a vattára és ismételjük meg az 5 perces kompressziót. Így még biztosabb lesz az eredmény.

Nagyobb gyermek orrvérzését ülő helyzetben kell hasonló módon csillapítani, megnyugtató és hatékony, ha benedvesített törölközőt teszünk a gyerek nyakába. Gyakorta képződik alvadék, amit a vérzés elállása után ki kell fúvatni! Tegyünk szorosan összecsavart gézlapot tampon gyanánt a sérült orrüregbe, némi hámosító krémet is tehetünk rá. Szerencsére nagyon ritkán fordul elő, főleg beleset kapcsán, hogy a házilagos orrvérzéscsillapítás eredménytelen. Ez már valóban kórházi, szakorvosi kezelést igényel!

hirdetes


Mi a gyakori orrvérzés oka?

Az orrnyálkahártya a meleg időjárás és a szennyezett levegő hatására is kiszárad, csak úgy, mint felső légúti panaszok kapcsán. Piciknél előfordulhat az idegen test bemerészkedése az orrnyílásba, ami természetesen teljesen magától bandukolt be a nóziba! Egy időre remekül meglapul az ebugatta, gyulladásos állapotot okozva. Sajnos ebben az esetben tanácsos szakemberrel eltávolíttatni a behatolót! Ha hajlamos a gyerek orrvérzésre, akkor nem árt erre odafigyelni, és hámosító orr kenőcsökkel nedvesen tartani a nózit.

hirdetes

Szerencsére sok gyerek kinövi ezt a sokszor drámain ható problémát. Aki pici kora óta orrvérzős, az szinte beleszokik ebbe a problémába, és nagyobb korban simán elállítja saját magának. Saját tapasztalat, hogy kisebb fiam alsó tagozatba „orrvérzős neszesszerrel” közlekedett. A lényeg csupán annyi volt, hogy apukája ne találjon rá épp vérzős állapotában, mert az sajnos a padlóról kell felmosni, ha vért lát, csak úgy, mint a bátyját. Bátorítani és dicsérni kell őket, bármilyen korban vannak, egy-egy sikeres vészhelyzet után.


Ha az orrvérzés gyakori, és nehezen elállítható mindenképp szakorvoshoz kell fordulni!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

2020-05-28

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

Az etikett nagyon fontos, nem számít hány éves valaki. Szülőként a te felelősséged, hogy megtanítsd a gyerekedet a megfelelő viselkedésre. Így nem csak te kímélheted meg magad kellemetlen helyzetektől, de a gyereknek is csak előnye származik belőle. De mik azok a szabályok, amiket minden szülőnek meg kellene tanítania?

Mennyire hagy majd mély nyomot ez az időszak a gyerekeinkben?

2020-05-20

Mennyire hagy majd mély nyomot ez az időszak a gyerekeinkben?

A gyerekeink nem fognak emlékezni bizonyos leckékre, amit tanítottunk nekik, vagy bizonyos veszekedésekre, ami ezen időszak alatt történt, arra viszont kétségtelenül emlékezni fognak, hogyan érezték magukat, ebben pedig a szülőknek nagy szerepük van.

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen felnőttként!

2020-06-10

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen...

Mi az a pénzügyi tudatosság? Egy fenntartható módja, ahogy a pénzünkkel bánunk. Ha azt akarod, hogy a gyereked sikeres legyen felnőttként, akkor érdemes már korán megtanítani erre, hozzászoktatni néhány dologhoz a pénzzel kapcsolatban. Ebben a cikkben megmutatjuk, mik azok a fontos módszerek, elvek, amikre mindenképp tanítsd meg a gyerekedet!

Jelek, hogy a pasid szerint jó eséllyel rossz barátnő vagy

2020-09-22

Jelek, hogy a pasid szerint jó eséllyel rossz barátnő vagy

Habár a férfiaknak is vannak nagyon bosszantó tulajdonságai és néha nagyon idegesítően viselkednek, a nők is csinálnak olyan dolgokat, amikkel az őrületbe kergetik a barátjukat. Fontos, hogy ezeket felismerjük, hiszen vannak jelei annak, hogy nem igazán vagy jó barátnő a szemükben, így dolgozhatsz rajtuk, mielőtt a kapcsolatodba kerülnének.

Az erős nők kerülik ezeket a mérgező kapcsolatokat

2020-09-21

Az erős nők kerülik ezeket a mérgező kapcsolatokat

Egy mérgező kapcsolatnak számtalan formája van és sok ember még csak nincs is tudatában, hogy ő is abban él. Ezek azonban nagy terhet jelentenek, épp ezért az erős nők nem fogadják el őket. Bemutatunk néhány tipikus mérgező kapcsolatot, amiből az erős nők mindig kisétálnak.