notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Néhány tipp, hogyan segíthet gyermekének felelős felnőtté válni

hirdetes

Mit tehetsz, hogy gyermeked felelős felnőtté váljon

helloladies.hu

Minden szülőnek az a vágya, hogy gyermeke úgy nőjön fel, hogy teljes értékű gyermekkora legyen, ám közben felelősség teljes felnőtt váljon majd belőle. Mindent meg akarunk adni neki és ez sokszor hatalmas kérdőjeleket ver anyukák és apukák ezreinek a fejébe, hogy rontunk, vagy javítunk gyermekünk életén bizonyos dolgokkal. Szeretnénk most pár javaslattal segíteni minden jelenlegi vagy leendő szülőnek, mivel segíthet gyerekének abban, hogy teljes értékű tagja lehessen a társadalomnak felnőttként.

Tanácsok, hogyan segíthetünk gyermekünknek, hogy felelős felnőtté váljon

Nagyon fontos odafigyelnünk szülőként arra, hogy megőrizzük gyermekünk életében az egyensúlyt. Meglegyen mindene, amire szüksége van, megkapjon minden támogatást és mindeközben megtanítsuk neki, mi az a felelősség teljes élet. Nagyon jó dolog, ha erre már egészen fiatal korban nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen az agy gyermekkorban szívja fele a legtöbb információt és ilyenkor tudnak a legerősebben rögzülni azok a szokások is, amiket majd később gyermekünk felnőtt korában is be fog tartani. Mutatunk néhány lehetőséget, amelyekkel segíthetünk gyermekünknek megtanítani, hogyan legyen felelősségteljes.

Segítsünk anyának!


A házimunka egy olyan terület a családban, ahol jó, ha mindenki besegít a másiknak. Nem csak azért, hogy gyermekünknek megmutassuk, hogy felnőtt korában neki miket kell majd egyedül elvégeznie, hanem azért is, mert felelősségre tanítjuk meg őket azzal az eszközzel, hogy van valami a ház körül, ami az ő feladata.
Kezdetben egyszerűbb feladatokat bízzunk rá a kicsikre, mint pl. szemét levitel, viráglocsolás, hogy ők is könnyedén el tudják végezni, esetlegesen szülői segítség nélkül is. Fontos a rendszeresség! Mindenképpen olyan tevékenység legyen, amit vagy 1-2 alkalommal kell elvégezni, vagy legalább hetente egyszer. Így gyerekünknek is egyszerűbb lesz megjegyezni a feladatát, valamint a rendszerességet is.

A házimunkába való bevonás több szempontból is hatékony módszer a gyerekeknél. Elsősorban azért is nagyon fontos, mert így hozzászoktathatjuk a kicsiket ahhoz, felelősséggel tartoznak azért a munkáért, feladatért, amit rájuk bízunk. Nagyon jó praktika, hogy esetlegesen összekössük valamilyen jutalmazási formával például, hogy csak azután játszhatnak a számítógépen, ha elvégezték a kiszabott feladatukat. Plusz jó dolog benne, hogy ha együtt végzünk el egy feladatot, időt is tölt el a család együtt.

hirdetes

Szerezzetek közös élményeket, mutasd meg neki a világot


Gyerekekkel elindulni nyaralni, bizony nem könnyű feladat. Szülőként ezer meg ezer dologra kell gondolnunk, és soha nem lehetünk biztosak benne, hogy nem felejtünk el valamit. A közösen szerzett élmények, új helyek felfedezése, a tapasztalatszerzés azonban mindenért kárpótolnak, ráadásul a gyerkőcök egy-egy kalandos utazásból rengeteget tanulhatnak. 

A háziállat hatalmas siker


Sok szülő odzkodik tőle, hogy bármilyen kisállatot vásároljon gyerekének vagy sokan meg sem engedhetik maguknak, mivel olyan életformát folytatnak, ami nem teszi lehetővé, hogy akár egy kutya vagy macska tartása megoldható legyen. De a gyerekek többségégét le lehet venni a lábára egy kisállattal.
Ennek ellenére fontos figyelembe venni azt a lehetőséget, hogy a háziállatok igenis jó hatással vannak mind a gyerekek idegrendszeri, mint pedig a felelősség érzetük fejlődésére. Egy háziállat gondozása nagyon fontos feladat, hiszen egy élőlényért tartozik a gyerek felelősséggel. Nem csak simogatni és játszani kell velük és nem csak akkor, amikor ehhez kedvünk van.

Ha kicsiben akarjuk kezdeni és nem is vagyunk biztosan abban, hogy egy háziállat megfelelő lenne a számunkra, akkor akár egy növény gondozásával is indíthatjuk a dolgot. Hasonlóan a házimunkához itt is kiemelendő, hogy rendszerességet visz a gyermek életében, hiszen a virágokat, növényeket rendszeresen locsolni, bizonyos növények esetén metszeni kell, időközönként át kell ültetni őket nagyobb cserépbe, hogy tovább tudjanak nőni.

hirdetes
Később, ha gyermekünk nagyobb lesz és tudjuk vállalni mi is a felelősséget, folytathatjuk a dolgot egy háziállattal. Lehet az akár egy hörcsög, aranyhal vagy teknős is, melyeknek nincsen túl nagy helyigényük, de később, ha lehetőségeink is engedik, akár kutya vagy macska mellett is dönthetünk. A legtöbb gyerek imádja az állatokat és segítségükkel sok fontos feladatra megtaníthatóak a gyerekek is.

A zsebpénz tanít


Az egyik alapvető hiányosság, hogy a mai gyerekek csak igen kis százaléka tanulja meg beosztani a pénzét. Ez felnőtt korban rengeteg gondot tud később okozni számukra, így kisiskolás korban érdemes elkezdeni megismertetni velük, hogyan is kell bánni a pénzzel. Nagyon fontos megemlíteni, hogy nem kell egyből nagyban gondolkozni. Nem az a cél, hogy gyermekünket elhalmozzuk, hanem az, hogy megtanítsuk felelősséggel bánni a rájuk bízott pénzzel. Frappáns megoldás lehet, ha tanulmányi eredményt vagy házimunka elvégzést kötünk a zsebpénzhez, hiszen így egyben motivációt is nyújtunk a gyerek számára. Ez lehet napi, heti, vagy akár havi rendszereségű is, a lényeg az, hogy próbáluj öszönözni gyermekünket arra, hogy ha szeretne valamit, ami extra kiadásként tekintünk, például egy új játék, akkor azt próbálja meg, saját zsebpénzéből kigazdálkodni. Ezáltal könnyebbé tesszük nekik, hogy megtanulják: „addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér”.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

2020-09-21

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

Sok ember azt gondolja, hogy az egyedüli gyerekek önzőek, elkényeztetettek és sok sztereotípia él velük kapcsolatban. Azt pedig pontosan tudják azok, akik így nőttek fel, hogy ezeket egyáltalán nem olyan könnyű megdönteni, lássuk tehát, milyen gyakori félreértések van velük kapcsolatban.

8 program gyerekeknek a nyárra

2020-06-24

8 program gyerekeknek a nyárra

Ebben a cikkben olyan elfoglaltságokat gyűjtöttem össze, amelyekkel le lehet foglalni a gyerekeket, miközben nem csak szórakoztatja, fejleszti is őket.

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

2020-08-03

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

Ha figyelted mostanában a híreket, lehet, hogy a kezdés után néhány hónappal változik meg a helyzet. Mint minden más esetében, itt is a felkészülés a lényeg, és az, hogy megfelelően tájékoztasd a gyerekedet is arról, hogy mire számíthat ebben az évben!

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

2020-06-25

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Az olvasás remek időtöltés, akár magától olvas valaki, akár felolvasnak neki. Ebben a cikkben gyerekeknek való könyveket gyűjtöttem össze, több korosztályban!

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

2020-07-29

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

Gyönyörű az idő, de a gyerek nem akar kint játszani a jó levegőn, hanem bent poshad a szobában? Ezzel a módszerrel garantáltan alig tudod majd beparancsolni!


Anya Anyaság Apa Család gyerek Gyereknevelés Kisfiú Kislány Nevelés Tanács