notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Néhány tipp, hogyan segíthet gyermekének felelős felnőtté válni

Mit tehetsz, hogy gyermeked felelős felnőtté váljon

helloladies.hu
hirdetes

Minden szülőnek az a vágya, hogy gyermeke úgy nőjön fel, hogy teljes értékű gyermekkora legyen, ám közben felelősség teljes felnőtt váljon majd belőle. Mindent meg akarunk adni neki és ez sokszor hatalmas kérdőjeleket ver anyukák és apukák ezreinek a fejébe, hogy rontunk, vagy javítunk gyermekünk életén bizonyos dolgokkal. Szeretnénk most pár javaslattal segíteni minden jelenlegi vagy leendő szülőnek, mivel segíthet gyerekének abban, hogy teljes értékű tagja lehessen a társadalomnak felnőttként.

Tanácsok, hogyan segíthetünk gyermekünknek, hogy felelős felnőtté váljon

Nagyon fontos odafigyelnünk szülőként arra, hogy megőrizzük gyermekünk életében az egyensúlyt. Meglegyen mindene, amire szüksége van, megkapjon minden támogatást és mindeközben megtanítsuk neki, mi az a felelősség teljes élet. Nagyon jó dolog, ha erre már egészen fiatal korban nagy hangsúlyt fektetünk, hiszen az agy gyermekkorban szívja fele a legtöbb információt és ilyenkor tudnak a legerősebben rögzülni azok a szokások is, amiket majd később gyermekünk felnőtt korában is be fog tartani. Mutatunk néhány lehetőséget, amelyekkel segíthetünk gyermekünknek megtanítani, hogyan legyen felelősségteljes.

 

Segítsünk anyának!


A házimunka egy olyan terület a családban, ahol jó, ha mindenki besegít a másiknak. Nem csak azért, hogy gyermekünknek megmutassuk, hogy felnőtt korában neki miket kell majd egyedül elvégeznie, hanem azért is, mert felelősségre tanítjuk meg őket azzal az eszközzel, hogy van valami a ház körül, ami az ő feladata.
Kezdetben egyszerűbb feladatokat bízzunk rá a kicsikre, mint pl. szemét levitel, viráglocsolás, hogy ők is könnyedén el tudják végezni, esetlegesen szülői segítség nélkül is. Fontos a rendszeresség! Mindenképpen olyan tevékenység legyen, amit vagy 1-2 alkalommal kell elvégezni, vagy legalább hetente egyszer. Így gyerekünknek is egyszerűbb lesz megjegyezni a feladatát, valamint a rendszerességet is.

 

A házimunkába való bevonás több szempontból is hatékony módszer a gyerekeknél. Elsősorban azért is nagyon fontos, mert így hozzászoktathatjuk a kicsiket ahhoz, felelősséggel tartoznak azért a munkáért, feladatért, amit rájuk bízunk. Nagyon jó praktika, hogy esetlegesen összekössük valamilyen jutalmazási formával például, hogy csak azután játszhatnak a számítógépen, ha elvégezték a kiszabott feladatukat. Plusz jó dolog benne, hogy ha együtt végzünk el egy feladatot, időt is tölt el a család együtt.

hirdetes

 

 

 

Szerezzetek közös élményeket, mutasd meg neki a világot


Gyerekekkel elindulni nyaralni, bizony nem könnyű feladat. Szülőként ezer meg ezer dologra kell gondolnunk, és soha nem lehetünk biztosak benne, hogy nem felejtünk el valamit. A közösen szerzett élmények, új helyek felfedezése, a tapasztalatszerzés azonban mindenért kárpótolnak, ráadásul a gyerkőcök egy-egy kalandos utazásból rengeteget tanulhatnak. 

 

 

 

A háziállat hatalmas siker


Sok szülő odzkodik tőle, hogy bármilyen kisállatot vásároljon gyerekének vagy sokan meg sem engedhetik maguknak, mivel olyan életformát folytatnak, ami nem teszi lehetővé, hogy akár egy kutya vagy macska tartása megoldható legyen. De a gyerekek többségégét le lehet venni a lábára egy kisállattal.
Ennek ellenére fontos figyelembe venni azt a lehetőséget, hogy a háziállatok igenis jó hatással vannak mind a gyerekek idegrendszeri, mint pedig a felelősség érzetük fejlődésére. Egy háziállat gondozása nagyon fontos feladat, hiszen egy élőlényért tartozik a gyerek felelősséggel. Nem csak simogatni és játszani kell velük és nem csak akkor, amikor ehhez kedvünk van.

 

Ha kicsiben akarjuk kezdeni és nem is vagyunk biztosan abban, hogy egy háziállat megfelelő lenne a számunkra, akkor akár egy növény gondozásával is indíthatjuk a dolgot. Hasonlóan a házimunkához itt is kiemelendő, hogy rendszerességet visz a gyermek életében, hiszen a virágokat, növényeket rendszeresen locsolni, bizonyos növények esetén metszeni kell, időközönként át kell ültetni őket nagyobb cserépbe, hogy tovább tudjanak nőni.

hirdetes
Később, ha gyermekünk nagyobb lesz és tudjuk vállalni mi is a felelősséget, folytathatjuk a dolgot egy háziállattal. Lehet az akár egy hörcsög, aranyhal vagy teknős is, melyeknek nincsen túl nagy helyigényük, de később, ha lehetőségeink is engedik, akár kutya vagy macska mellett is dönthetünk. A legtöbb gyerek imádja az állatokat és segítségükkel sok fontos feladatra megtaníthatóak a gyerekek is.

 

 

 

A zsebpénz tanít


Az egyik alapvető hiányosság, hogy a mai gyerekek csak igen kis százaléka tanulja meg beosztani a pénzét. Ez felnőtt korban rengeteg gondot tud később okozni számukra, így kisiskolás korban érdemes elkezdeni megismertetni velük, hogyan is kell bánni a pénzzel. Nagyon fontos megemlíteni, hogy nem kell egyből nagyban gondolkozni. Nem az a cél, hogy gyermekünket elhalmozzuk, hanem az, hogy megtanítsuk felelősséggel bánni a rájuk bízott pénzzel. Frappáns megoldás lehet, ha tanulmányi eredményt vagy házimunka elvégzést kötünk a zsebpénzhez, hiszen így egyben motivációt is nyújtunk a gyerek számára. Ez lehet napi, heti, vagy akár havi rendszereségű is, a lényeg az, hogy próbáluj öszönözni gyermekünket arra, hogy ha szeretne valamit, ami extra kiadásként tekintünk, például egy új játék, akkor azt próbálja meg, saját zsebpénzéből kigazdálkodni. Ezáltal könnyebbé tesszük nekik, hogy megtanulják: „addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér”.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Mit tegyünk, ha a gyerek fél a fogorvostól?

2018-12-20

Mit tegyünk, ha a gyerek fél a fogorvostól?

Mindannyian átéltünk már fogorvosnál töltött kellemetlen perceket. Mi lehet a megoldás, ha a gyereket kell elvinni hozzá, és ő is ugyanúgy retteg, mint mi?

8 ok, amiért egy apa szerepét senki sem helyettesítheti

2019-07-09

8 ok, amiért egy apa szerepét senki sem helyettesítheti

Egy család kettészakadásakor az esetek többségében az anyukához kerülnek a gyerekek, ami azt jelenti, hogy nagy részük csak ritkán léphetnek kapcsolatba édesapjukkal (ha egyáltalán van erre lehetőség). Természetesen egy jó anyuka mindent megtesz azért, hogy gyermekének hiánymentes nevelést biztosítson, de kétségtelen, hogy a páros nevelésnek olyan

Így javíthatod a közted és gyermekeid közötti kommunikációt

2019-06-15

Így javíthatod a közted és gyermekeid közötti kommunikációt

Habár a mai gyerekek a kommunikáció sokkal több formáját ismerik, mint az előző generációk, gyakran még így is kihívás lehet rávenni őket, hogy megnyíljanak szüleik előtt, és betekintést kínáljanak saját életükbe.

Bababiztos otthon

2019-01-15

Bababiztos otthon

Évente több mint 2 millió gyerek sérül meg a saját otthonában. A te lakásod biztonságos a kisbabád számára? Olvasd el, hogyan teheted biztonságossá otthonodat!

Elválasztás fokozatosan

2019-01-15

Elválasztás fokozatosan

Nincsenek kőbe vésett szabályok, hiszen minden baba más! De egy éves kora körül már meg kell kezdeni az elválasztást fokozatosan. Olvasd el, mit kell tudnod róla!

Az apával töltött idő hatással van az IQ-szintre

2019-01-15

Az apával töltött idő hatással van az IQ-szintre

Egy brit kutatás szerint minél több időt tölt a kicsi az apjával, az annál nagyobb hatással van az IQ-szint, az intelligencia fejlődésére. Persze ez minőségi időt jelent.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
429 925
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
898 897
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 164

Átlagos értékelés: 4.8