notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mosogatógépet vásárolnál? Ezekre figyelj!

hirdetes

Mosogatógépet vásárolnál? Ezekre figyelj!

B. Á.

Aki sosem dolgozott mosogatógéppel, nem tudhatja, mennyi idő, fáradság és energia takarítható meg a segítségével. Ráadásul a konyhában mindig rend lehet, hiszen – ha a családtagok is belátják ezt – a használt edények és evőeszközök azonnal a gépbe kerülnek, a mosatlan sosincs szem előtt.

Mosogatógépet vásárolnál? Ezekre figyelj!

A mosogatógépekkel való kapcsolat rendszerint úgy kezdődik, hogy meglátogatjuk egy barátunkat, aki megmutatja nekünk frissen vásárolt, mindenféle egyedi programmal, funkcióval és esetleg Wifi kapcsolattal rendelkező eszközét. Amikor – akár ennek hatására – elmegyünk vásárolni, rá kell jönnünk, hogy nehéz kiigazodni a sok márka és modell között. 

Ha nem szeretnénk üzletről-üzletre vándorolni, akkor a Vatera piacterén számos termékből válogathatunk. Széles a választék, a biztonságos vásárlás program védelmet nyújt a csalók ellen, pénzvisszafizetési garanciával. Az online piactéren sokszor különleges darabokra is találhatunk, amik esetleg már nem elérhetők, de tudásuk és áruk még mindig versenyképes. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy mit szeretnénk, felesleges a boltokat járni (ez járvány idején még kockázatos is). Lássuk a legfontosabb szempontokat!

Terítékek száma

Mindig ez az első kérdés, és természetesen a család létszáma és a gép számára rendelkezésre álló hely a döntő tényezők. Hasznos lehet, ha a kötelezőnél egy kicsit nagyobbat veszünk, hiszen vendégeink is jöhetnek és időnként egy-egy nagyobb edényt is el szeretnénk a gépben helyezni, tehát ha elegendő a hely, inkább válasszuk a nagyobb kapacitású mosogatógépet.

Beépíthető, vagy szabadon álló?

Ha a konyhában található a mosogatógép számára kiépített helyünk, akkor nem is kérdés, hogy beépíthetőt válasszunk, így szerves része lesz konyhánknak, szépen belesimul a környezetbe. Ilyenkor a kezelőpultot a gép ajtajába építik, és semmi sem látszik a készülékből, mindegy hogyan néz ki. Ha viszont szabadon állóra van szükség, akkor azért mindenképpen olyat válasszunk, ami jól illik a konyhába, elfér a rendelkezésre álló helyen és esztétikai szempontból is megfelelő.

hirdetes

Tisztítási teljesítmény

A stílusos kialakítás, a tartósság és a különleges funkciók nem igazán számítanak, ha a mosogatógép nem tisztít elég hatékonyan. A Vatera gazdag kínálatában megtalálható szinte minden típus az olcsótól a legdrágábbig és majdnem mindegyik igazán jól is mosogat. Az extra funkciók megdrágíthatják a mosogatógépet, ám olyan hasznos programokkal rendelkezhet, mint például a sportpalackok és a poharak intenzív tisztítása, vagy az odaégett edények koncentrált tisztítási funkciója, melyek javítják a tisztítási teljesítményt, ezért érdemes ezekért kicsit többet fizetni.

Szárítási hatékonyság

Az alapos mosogatás azonban csak a munka fele, a tiszta edényeket meg is kell szárítani. Senki sem szeretne a mosogatógép kinyitásakor vizes edényeket találni. Ez is fontos lehet a döntésnél. A rozsdamentes acélból készült belső tér lehetővé teszi a kondenzáció alapú szárítást, nem károsítja az edényeket, és gyorsan meg is száradnak. Az olcsóbb modellek belső tere általában műanyag, ezek a készülékek a szárításban nem elég hatékonyak, hiszen a műanyag nem tud eléggé felmelegedni.

hirdetes

Zajszint

Ma már egyre népszerűbbek a nyitott, amerikai típusú konyhák, és egyre elterjedtebbek, nem mindegy, hogy mosogatógépünk mekkora zajt kelt működés közben. A mosogatógépek zajszintje három kategóriába sorolható: 

  • nagyobb mint 50 dB (zajos)
  • 44–49 dB (közepesen csendes)
  • kevesebb, mint 44 dB (halk).

Átlagos otthoni környezetben a 49 dB alatti mosogatógépek már elviselhetők egy amerikai konyhás nappaliban is.

Mosogatási programok és opciók

A három fő opció a mosogatás ideje, a víz hőmérséklete és az intenzitás (víznyomás és felhasznált víz mennyisége). Nem biztos, hogy az a legjobb mosogatógép, amelyik rengeteg programmal rendelkezik, elég, ha van egy gyors, egy eco, egy öblítő és egy a nagyon szennyezett edényeikhez való programja, és esetleg a víz hőmérsékletét is szabályozni lehet.

Energiahatékonyság

Nem elhanyagolható szempont, hiszen pénztárcánkat és környezetünket is kímélni szeretnénk. Olyan gépet célszerű választani, amely működése során a lehető legkevesebb energiát fogyaszt, és csak minimálisan terhelik környezetét. Ezekről az Európai Unióban kötelező energiacímke ad információt. A legfontosabb, hogy olyan gépet vásároljunk, ami belefér a költségvetésbe és megfelel minden fontos szempontnak. Kis időráfordítással, személyes és a család igényeit is figyelembe véve már nem is olyan nehéz a döntés, és akkor otthonunkhoz tökéletesen alkalmas mosogatógépet tudunk választani.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes