notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden, amit a munkahelyi kiégésről tudni kell

hirdetes

Minden, amit a munkahelyi kiégésről tudni kell

helloladies.hu

A letaglózó munkahelyi fáradtságot mindannyian tapasztaltuk már valamilyen formában, azonban ennek az állapotnak egy ideje hivatalos neve is van: „kiégés”. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben hivatalosan is elismerte a kiégést, mint állapotot, amit „foglalkozási jelenségként” jegyeztek be nemzetközi betegség-adatbázisukba.

Minden, amit a munkahelyi kiégésről tudni kell

Mivel a túl sok munkából ered, és a munkahelyen lép fel, ezért orvostudományi szempontból egy meglehetősen újszerű koncepcióról van szó, amit a munkával együtt kell kezelni. De mégis hogyan lehet felülkerekedni a munkahelyi kiégésen? Erre és hasonló kérdésekre Dr. Craig Dike klinikai pszichológus, és a 25 éve munkahelyi kapcsolatokkal foglalkozó Lissa Minkin adtak választ a realsimple.com-nak.

Mi az a munkahelyi kiégés?


A kiégés egy olyan tünetegyüttes, amelyet a nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz okoz” írták a WHO szakemberei a szervezet bejelentésében.

A hivatalos publikáció szerint a kiégésnek három fő tünete van: energiahiány vagy kimerültség, a munkától való szellemi eltávolodás (vagy a munka iránt táplált negatív, cinikus gondolatok), illetve a csökkenő szakemberi hatékonyság. Fontos megjegyezni – és a bejelentés is külön kitér erre –, hogy mindez kizárólag munkahelyi körülmények között értendő, és a diagnózis nem alkalmazható az élet egyéb területein.

hirdetes

Miről ismerhető fel a munkahelyi kiégés?


Minkin szerint minden munkaadónak oda kellene figyelnie azokra az alkalmazottakra, akik „kezdik elveszíteni az érdeklődésüket az iránt, amit csinálnak”, nem alszanak, vagy esznek eleget, vagy ha hirtelen élesen megváltozik a viselkedésük (például ha egy beszédes munkatárs szűkszavúvá válik).

Dr. Dike szerint könnyű összetéveszteni a hétköznapi stresszt és kimerültséget a kiégéssel. Stressz esetén van látható kiút. Azonban kiégés esetén olyan „negatív érzelmekről és visszahúzódásról van szó, amelyek azért alakulnak ki, mert valamibe túlságosan sokat fektetünk érzelmileg, intellektuálisan, vagy fizikailag, mindezt anélkül, hogy bármit is tennénk saját felépülésünk érdekében”. Az orvos szerint ha úgy érzed, hogy a munkahelyi kiégés tüneteit tapasztalod, akkor nagyon fontos, hogy azonnal szakértői segítséget kérj, mert az állapot fő tünetei „további és további elzárkózást, visszahúzódást, eredményeznek, és akár depressziót is okozhatnak”.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Házi praktikák ízületi gyulladás és fájdalmak kezelésére

2020-09-22

Házi praktikák ízületi gyulladás és fájdalmak kezelésére

Az ízületi gyulladás, illetve fájdalmak nagyon sok embert érintenek és az orvostudomány egyelőre sajnos csak fájdalomcsillapítókkal tud ellene harcolni. Habár ezek működnek, nyilván nem megoldás és hosszútávon sok mellékhatásuk lehet. Az otthoni gyógymódok, valamint a mozgás is nagyon hatásosak. Bemutatjuk a legjobb módszereket, amik csökkentik a f

Jelek, hogy a pasid szerint jó eséllyel rossz barátnő vagy

2020-09-22

Jelek, hogy a pasid szerint jó eséllyel rossz barátnő vagy

Habár a férfiaknak is vannak nagyon bosszantó tulajdonságai és néha nagyon idegesítően viselkednek, a nők is csinálnak olyan dolgokat, amikkel az őrületbe kergetik a barátjukat. Fontos, hogy ezeket felismerjük, hiszen vannak jelei annak, hogy nem igazán vagy jó barátnő a szemükben, így dolgozhatsz rajtuk, mielőtt a kapcsolatodba kerülnének.

Módszerek, amikkel sokat tehetsz az egészségedért és 1 percbe telnek

2020-09-15

Módszerek, amikkel sokat tehetsz az egészségedért és 1 percbe telnek

Ha szeretnénk megőrizni az egészségünket, az sok időt vehet igénybe, hosszútávon azonban mindenképp megéri, sőt az apró lépések is sokat számítanak. Vannak dolgok, amikre 60 másodperc is bőven elég és csodákat művelnek a testtel. Itt van néhány módszer, ami sokat tesz az egészségért és kevesebb, mint 1 percbe telik!

Ezekhez sosem illene hozzányúlnod más házában!

2020-09-21

Ezekhez sosem illene hozzányúlnod más házában!

Ha látogatóba mész valakihez, az alábbi illemszabályokat illik betartani, hogy te és a vendéglátód se kerüljön kellemetlen helyzetbe! Nézzük, mi az, amihez nem kellene nyúlnod!

Férfiak elmondták, miért csalták meg a barátnőiket

2020-09-15

Férfiak elmondták, miért csalták meg a barátnőiket

Hogy kiderüljön, mi is áll a hűtlenség mögött, megkérdeztem barátokat, ismerősöket, hogy nekik mi okuk volt a megcsalásra. Íme a válaszok.

Az erős nők kerülik ezeket a mérgező kapcsolatokat

2020-09-21

Az erős nők kerülik ezeket a mérgező kapcsolatokat

Egy mérgező kapcsolatnak számtalan formája van és sok ember még csak nincs is tudatában, hogy ő is abban él. Ezek azonban nagy terhet jelentenek, épp ezért az erős nők nem fogadják el őket. Bemutatunk néhány tipikus mérgező kapcsolatot, amiből az erős nők mindig kisétálnak.


Betegség Csajos Egészség Életmód Érdekességek Fejlesztő Férfi Tanács