notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hiszti nélkül nem élet az élet!

hirdetes

Nem mindegy, hogy fegyverezi le az ember a hisztit

helloladies.hu

Vannak helyezetek, amin nem segít át bennünket semmilyen előre megtanult, beváltnak hitt recept. A hiszti ilyen. Gyerektől és szülőtől függetlenül száz és száz formája létezik. Hogy lehet jól kezelni a hisztit és biztos-e hogy mindig oktalan?

Egészséges dolog a hiszti?

A kis angyalhajú, folyton mosolygós, egészségesen csíntalan fiamat rábíztam 1 éves kora után a nagyszülőkre egy hosszabb időre. Megváltozott az életem. Imádott szüleim ugyanis túlságosan jónak tartották a gyereket, úgyhogy néhány nap alatt megtanították, hogy kell fagylaltozni, nyalókát enni és HISZTIZNI…

Tátott szájjal bámultam a változást. Felváltva néztem a gyereket és Anyámékat. Ők szépen kihúzták magukat és teljes magabiztossággal kijelentették, hogy ennek higgyem el, hogy így kellett lennie: jobb, ha a gyerek a biztonságos családi közegbe tanulja meg, hogy mi a hiszti, és mi a hisztivel járó felnőtt reakció, mintha kapásból átvenne vadidegenektől vállalhatatlan szokásokat.

Azóta eltelt jónéhány év. A hiszti formája és intenzitása nyilván egyenesarányban fejlődött a világunkkal, az életünkkel. Kiolvastam a témában, amit csak lehetett és kipróbáltam szinte mindent. Nem vált be minden, de ami igen, azt most őszinte szívvel ajánlom a necces helyzetekre. Íme hát az én hiszti „bibliám”, remélem sok választ kereső szülőnek okozok vele reményteli perceket.

hirdetes

A hisztik elkerülése végett fontos, hogy a gyermeket le tudjuk foglalni játékokkal, és megfelelő aktív időt töltsünk vele.

 

Miért hisztizik a gyerek?


A hiszti az önérvényesítés eszköze a gyerekeknél és a gyenge próbálkozásoktól elfajulhat akár igazi dühkitörésekig is. Amikor a jólneveltnek tűnő gyerekek egyik pillanatról a másikra a földhöz vágják magukat és üvöltve próbálnak érvényt szerezni akaratuknak, akkor szinte teljesen mindegy, hogy épp az utcán vagyunk vagy a postán, éppolyan ciki és kellemetlen megélni azt.

A hiszti túlnyomórészt személyes véleménynyilvánítás: egy olyan „hello, én is itt vagyok és van saját akaratom!” típusú viselkedés. Dacolás, szembe helyezkedés a szülőkkel, nagyszülőkkel – önérvényesülési vágy.

hirdetes

Nagyon fontos a hiszti kapcsán megérteni, hogy kialakulása nem rossz dolog, sőt, kifejezetten fontos a személyiségfejlődés miatt. Ha teljesen kimarad, akkor van a baj.

A kitárulkozó világ, a mindenhatóság megtapasztalása, a mozgásos időszakok bekövetkezése egyre inkább érezteti az igényét annak, hogy el kell kezdeni a gyerekek viselkedését bizonyos korlátok közé szorítani. Ez ugyan egy különösen türelmet és idegeket próbáló időszak, ám nem szabad túlfegyelmezni a gyerekeket, sem túl engedékenynek lenni, mert a kis csöppségek nem fogják megtanulni a nagyvilág szabályait időben, ami rengeteg lelki és testi sérüléssel járhat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

10 Tipp, amivel női cégvezetőként is biztonságosabbá teheted a cégedet

2023-08-04

10 Tipp, amivel női cégvezetőként is biztonságosabbá teheted a cégedet

Az alábbiakban összegyűjtöttünk 10 hasznos tippet, amelyekkel női cégvezetőként is biztonságosabbá teheted a cégedet és megóvhatod azt a lehetséges veszélyektől.

Ennek a 10 dolognak biztosan ott kéne lennie egy szállodai szobában

2023-07-14

Ennek a 10 dolognak biztosan ott kéne lennie egy szállodai szobában

Régebben a szállodát éjszakázási helynek tekintették. Egy ágy és egy fürdőszoba elég volt az ügyfelek elégedettségéhez. De ma a mai utazók igényei megváltoztak!

Sportol a család! – 5 tipp hogyan sportolhattok együtt a gyerekekkel

2022-05-17

Sportol a család! – 5 tipp hogyan sportolhattok együtt a gyerekekkel

Megérkezett a jó idő és hamarosan itt a nyári szünet is, így a gyerekek sokkal több időt igényelnek majd az együttlétre. Így sportoljunk együtt a gyerekekkel!

A korai fogszabályzás 5 legnagyobb előnye- ezt minden szülőnek tudnia kellene

2021-11-22

A korai fogszabályzás 5 legnagyobb előnye- ezt minden szülőnek tudnia kellene

Sok gyerekkori probléma megoldására fiatal korban sokkal egyszerűbb és hatásosabb, így van ez a fogakkal is. Nézzük milyen előnyökkel jár a korai fogszabályzás!

Legjobb 5 szabadtéri játékötlet, amit minden gyerek imádni fog!

2022-06-17

Legjobb 5 szabadtéri játékötlet, amit minden gyerek imádni fog!

Egyre több kütyü jelenik meg a piacon, amely elöl egy kész rémálom elrángatni a gyerekeket, azonban most összegyűjtöttünk 5 szabadtéri játékot, amit imádnak

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

2020-03-03

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Gyakori kérdés a leendő szülők körében, hogy vajon mikor is érdemes családot alapítani? Ha elmúltál 40, akkor sem kell lemondanod az anyaságról, hiszen a mai világban a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik.