notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hiszti nélkül nem élet az élet!

hirdetes

Nem mindegy, hogy fegyverezi le az ember a hisztit

helloladies.hu

Vannak helyezetek, amin nem segít át bennünket semmilyen előre megtanult, beváltnak hitt recept. A hiszti ilyen. Gyerektől és szülőtől függetlenül száz és száz formája létezik. Hogy lehet jól kezelni a hisztit és biztos-e hogy mindig oktalan?

Egészséges dolog a hiszti?

A kis angyalhajú, folyton mosolygós, egészségesen csíntalan fiamat rábíztam 1 éves kora után a nagyszülőkre egy hosszabb időre. Megváltozott az életem. Imádott szüleim ugyanis túlságosan jónak tartották a gyereket, úgyhogy néhány nap alatt megtanították, hogy kell fagylaltozni, nyalókát enni és HISZTIZNI…

Tátott szájjal bámultam a változást. Felváltva néztem a gyereket és Anyámékat. Ők szépen kihúzták magukat és teljes magabiztossággal kijelentették, hogy ennek higgyem el, hogy így kellett lennie: jobb, ha a gyerek a biztonságos családi közegbe tanulja meg, hogy mi a hiszti, és mi a hisztivel járó felnőtt reakció, mintha kapásból átvenne vadidegenektől vállalhatatlan szokásokat.

Azóta eltelt jónéhány év. A hiszti formája és intenzitása nyilván egyenesarányban fejlődött a világunkkal, az életünkkel. Kiolvastam a témában, amit csak lehetett és kipróbáltam szinte mindent. Nem vált be minden, de ami igen, azt most őszinte szívvel ajánlom a necces helyzetekre. Íme hát az én hiszti „bibliám”, remélem sok választ kereső szülőnek okozok vele reményteli perceket.

hirdetes

A hisztik elkerülése végett fontos, hogy a gyermeket le tudjuk foglalni játékokkal, és megfelelő aktív időt töltsünk vele.

 

Miért hisztizik a gyerek?


A hiszti az önérvényesítés eszköze a gyerekeknél és a gyenge próbálkozásoktól elfajulhat akár igazi dühkitörésekig is. Amikor a jólneveltnek tűnő gyerekek egyik pillanatról a másikra a földhöz vágják magukat és üvöltve próbálnak érvényt szerezni akaratuknak, akkor szinte teljesen mindegy, hogy épp az utcán vagyunk vagy a postán, éppolyan ciki és kellemetlen megélni azt.

A hiszti túlnyomórészt személyes véleménynyilvánítás: egy olyan „hello, én is itt vagyok és van saját akaratom!” típusú viselkedés. Dacolás, szembe helyezkedés a szülőkkel, nagyszülőkkel – önérvényesülési vágy.

hirdetes

Nagyon fontos a hiszti kapcsán megérteni, hogy kialakulása nem rossz dolog, sőt, kifejezetten fontos a személyiségfejlődés miatt. Ha teljesen kimarad, akkor van a baj.

A kitárulkozó világ, a mindenhatóság megtapasztalása, a mozgásos időszakok bekövetkezése egyre inkább érezteti az igényét annak, hogy el kell kezdeni a gyerekek viselkedését bizonyos korlátok közé szorítani. Ez ugyan egy különösen türelmet és idegeket próbáló időszak, ám nem szabad túlfegyelmezni a gyerekeket, sem túl engedékenynek lenni, mert a kis csöppségek nem fogják megtanulni a nagyvilág szabályait időben, ami rengeteg lelki és testi sérüléssel járhat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Mi lehet az oka, hogy egyre több a pajzsmirigy beteg?

2024-07-08

Mi lehet az oka, hogy egyre több a pajzsmirigy beteg?

Az utóbbi évtizedekben egyre növekvő trendet mutatnak a pajzsmirigy betegségek, ami mögött számos környezeti, életmódbeli és genetikai tényező állhat.

Hogyan válasszunk nőgyógyászt?

2024-07-04

Hogyan válasszunk nőgyógyászt?

A megfelelő nőgyógyász kiválasztása kulcsfontosságú ahhoz, hogy biztosak lehessünk egészségünk megőrzésében és a megfelelő intim területek gondozásában is!

Tudtad, hogy a nők jobban érzik a fájdalmat?

2024-07-01

Tudtad, hogy a nők jobban érzik a fájdalmat?

A hormonális hatások, a genetikai különbségek és az idegrendszer mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nők gyakran intenzívebben érzik a fájdalmat. Mit gondolsz?

10 tipp hogyan kötsd le a gyereket a nyári szünetben

2024-06-24

10 tipp hogyan kötsd le a gyereket a nyári szünetben

A nyári szünet kihívást jelenthet a szülők számára, hogy hasznosan és szórakoztatóan kössék le gyermekeiket. Íme tíz tipp, hogy a vakáció emlékezetes és produktív legyen.

10 tipp szállásodnak minőségi videók gyártásában

2024-06-21

10 tipp szállásodnak minőségi videók gyártásában

A minőségi videók gyártása a szálláshelyek számára kiváló lehetőség, hogy bemutassák szolgáltatásaikat és vonzzák a potenciális vendégeket. Kövesd tippjeinket, hogy szállásod videói valóban kiemelkedjenek!

5 kihagyhatatlan program a Szigetközben

2024-07-09

5 kihagyhatatlan program a Szigetközben

A Szigetköz Magyarország egyik legvarázslatosabb régiója, amely számtalan kalandot és élményt kínál az odalátogatóknak. Most mutatunk 5 kihagyhatatlan programot!


Anya Anyaság Apa Baba Család Fejlesztő gyerek Gyereknevelés Gyermeklélektan Kisbaba Kisfiú Kislány Nevelés Tanács