Népmesék szerepe kisgyermekkorban

Népmese fontossága a 3-7 éves gyerekek életében

helloladies.hu
hirdetes

A magyar népmese gyönyörű nyelvünk valóságos kincseskamráját tárja fel a kisgyermekek előtt. A kicsik nemcsak a nyelvet, hanem a magyar ember észjárását is megtanulják mesehallgatás közben.

A gyermek a beleélés folyamatában szárnyaló fantáziájával emlékezetébe vési a mese jellegzetes fordulatait, részleteit, melyek később meg is jelennek a beszédében, tevékenységében és kommunikációs helyzeteiben.

Népmesék

Mit tanulnak a mese által?

 


A gyerekek a mese szereplőinek viselkedéséből, a mese mondanivalójából fontos erkölcsi fogalmakat tanulnak meg.  (pl.: becsületesség, bátorság, jószívűség, irigység, kapzsiság).

Találkoznak szokatlan szokatlan hangulatú igékkel, hangfestő, hangutánzó, rokon értelmű szavakkal.  Régies, népi kifejezéseket ismernek meg (pl.: kút kávája, ládafia, megreguláz).

Megtanulnak jellegzetes szóismétléseket, ikerszavakat (pl.: sírás-rívás, ímmel-ámmal). Találkoznak kifejező jelzőkkel, jelzős szerkezetekkel (pl.: kurta farkú malac, hamuba sült pogácsa)

 

A mesék mondanivalójához általában kacsolhatunk népi szólásokat, közmondásokat is (pl.: sok lúd disznót győz; többet ésszel, mint erővel).

hirdetes

Megfigyelhetünk állandóan ismétlődő szövegmotívumokat is.

 

hirdetes

 

A kisgyerekek számára a népmese segíti az idő- és térviszonyok érzékelését is. Egy hároméves gyerek még a jelenben él, a múltban és a jövőben nem képes tájékozódni. De a népmesei cselekmények időmeghatározását érzékeli, mivel ott mozgással, cselekvéssel érzékeltetik az idő múlását (pl.: „telt-múlt az idő, eltelt egy esztendő, elmúlt kettő, eljött a harmadik”, „mentek-mendegéltek, míg”). Felfedezik, megtanulják a kapcsolatot, az események közötti ok-okozat összefüggést.   A térviszonyokat, vagy valaminek a mértékét sajátos nyelvezetükkel fejezik ki. (pl.: hetedhét országon túl, ahol még a madár sem jár).

 

A gyerekek könnyen megjegyzik a mese szövegéből a ritmikus, játékos mondatokat, s ezek passzív szókincsükké válnak (pl.: vörös, mint a róka; sír, mint a záporeső).

A kisgyermekek számára a mese csoda, és nekik éppen erre van szükségük!

 

A mese felszabadít. Csodája éppen abban rejlik, hogy az emberek problémáit tárja elénk. A királyfik, vándorlegények küzdelmeiben saját személyes keserveit élik át a gyerekek, s a szegény vagy épp a legkisebb győzelmének örvendezve merítenek erőt a mindennapi harcaikhoz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
186 533
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 164 128
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 111

Átlagos értékelés: 4.9