notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Népmesék szerepe kisgyermekkorban

Népmese fontossága a 3-7 éves gyerekek életében

helloladies.hu
hirdetes

A magyar népmese gyönyörű nyelvünk valóságos kincseskamráját tárja fel a kisgyermekek előtt. A kicsik nemcsak a nyelvet, hanem a magyar ember észjárását is megtanulják mesehallgatás közben. A gyermek a beleélés folyamatában szárnyaló fantáziájával emlékezetébe vési a mese jellegzetes fordulatait, részleteit, melyek később meg is jelennek a beszédében, tevékenységében és kommunikációs helyzeteiben.

Népmesék

Mit tanulnak a mese által?

 


A gyerekek a mese szereplőinek viselkedéséből, a mese mondanivalójából fontos erkölcsi fogalmakat tanulnak meg.  (pl.: becsületesség, bátorság, jószívűség, irigység, kapzsiság). Találkoznak szokatlan szokatlan hangulatú igékkel, hangfestő, hangutánzó, rokon értelmű szavakkal.  Régies, népi kifejezéseket ismernek meg (pl.: kút kávája, ládafia, megreguláz). Megtanulnak jellegzetes szóismétléseket, ikerszavakat (pl.: sírás-rívás, ímmel-ámmal). Találkoznak kifejező jelzőkkel, jelzős szerkezetekkel (pl.: kurta farkú malac, hamuba sült pogácsa)

 

A mesék mondanivalójához általában kacsolhatunk népi szólásokat, közmondásokat is (pl.: sok lúd disznót győz; többet ésszel, mint erővel). Megfigyelhetünk állandóan ismétlődő szövegmotívumokat is.

hirdetes

 

 

A kisgyerekek számára a népmese segíti az idő- és térviszonyok érzékelését is. Egy hároméves gyerek még a jelenben él, a múltban és a jövőben nem képes tájékozódni. De a népmesei cselekmények időmeghatározását érzékeli, mivel ott mozgással, cselekvéssel érzékeltetik az idő múlását (pl.: „telt-múlt az idő, eltelt egy esztendő, elmúlt kettő, eljött a harmadik”, „mentek-mendegéltek, míg”). Felfedezik, megtanulják a kapcsolatot, az események közötti ok-okozat összefüggést.   A térviszonyokat, vagy valaminek a mértékét sajátos nyelvezetükkel fejezik ki. (pl.: hetedhét országon túl, ahol még a madár sem jár).

 

A gyerekek könnyen megjegyzik a mese szövegéből a ritmikus, játékos mondatokat, s ezek passzív szókincsükké válnak (pl.: vörös, mint a róka; sír, mint a záporeső). A kisgyermekek számára a mese csoda, és nekik éppen erre van szükségük! A mese felszabadít. Csodája éppen abban rejlik, hogy az emberek problémáit tárja elénk. A királyfik, vándorlegények küzdelmeiben saját személyes keserveit élik át a gyerekek, s a szegény vagy épp a legkisebb győzelmének örvendezve merítenek erőt a mindennapi harcaikhoz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Mit tegyünk, ha a gyerek fél a fogorvostól?

2018-12-20

Mit tegyünk, ha a gyerek fél a fogorvostól?

Mindannyian átéltünk már fogorvosnál töltött kellemetlen perceket. Mi lehet a megoldás, ha a gyereket kell elvinni hozzá, és ő is ugyanúgy retteg, mint mi?

8 ok, amiért egy apa szerepét senki sem helyettesítheti

2019-07-09

8 ok, amiért egy apa szerepét senki sem helyettesítheti

Egy család kettészakadásakor az esetek többségében az anyukához kerülnek a gyerekek, ami azt jelenti, hogy nagy részük csak ritkán léphetnek kapcsolatba édesapjukkal (ha egyáltalán van erre lehetőség). Természetesen egy jó anyuka mindent megtesz azért, hogy gyermekének hiánymentes nevelést biztosítson, de kétségtelen, hogy a páros nevelésnek olyan

Így javíthatod a közted és gyermekeid közötti kommunikációt

2019-06-15

Így javíthatod a közted és gyermekeid közötti kommunikációt

Habár a mai gyerekek a kommunikáció sokkal több formáját ismerik, mint az előző generációk, gyakran még így is kihívás lehet rávenni őket, hogy megnyíljanak szüleik előtt, és betekintést kínáljanak saját életükbe.

Bababiztos otthon

2019-01-15

Bababiztos otthon

Évente több mint 2 millió gyerek sérül meg a saját otthonában. A te lakásod biztonságos a kisbabád számára? Olvasd el, hogyan teheted biztonságossá otthonodat!

Elválasztás fokozatosan

2019-01-15

Elválasztás fokozatosan

Nincsenek kőbe vésett szabályok, hiszen minden baba más! De egy éves kora körül már meg kell kezdeni az elválasztást fokozatosan. Olvasd el, mit kell tudnod róla!

Az apával töltött idő hatással van az IQ-szintre

2019-01-15

Az apával töltött idő hatással van az IQ-szintre

Egy brit kutatás szerint minél több időt tölt a kicsi az apjával, az annál nagyobb hatással van az IQ-szint, az intelligencia fejlődésére. Persze ez minőségi időt jelent.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
344 535
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
344 535
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 111

Átlagos értékelés: 4.9