notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Népmesék szerepe kisgyermekkorban

hirdetes

Népmese fontossága a 3-7 éves gyerekek életében

helloladies.hu

A magyar népmese gyönyörű nyelvünk valóságos kincseskamráját tárja fel a kisgyermekek előtt. A kicsik nemcsak a nyelvet, hanem a magyar ember észjárását is megtanulják mesehallgatás közben. A gyermek a beleélés folyamatában szárnyaló fantáziájával emlékezetébe vési a mese jellegzetes fordulatait, részleteit, melyek később meg is jelennek a beszédében, tevékenységében és kommunikációs helyzeteiben.

Népmesék

Mit tanulnak a mese által?


A gyerekek a mese szereplőinek viselkedéséből, a mese mondanivalójából fontos erkölcsi fogalmakat tanulnak meg.  (pl.: becsületesség, bátorság, jószívűség, irigység, kapzsiság). Találkoznak szokatlan szokatlan hangulatú igékkel, hangfestő, hangutánzó, rokon értelmű szavakkal.  Régies, népi kifejezéseket ismernek meg (pl.: kút kávája, ládafia, megreguláz). Megtanulnak jellegzetes szóismétléseket, ikerszavakat (pl.: sírás-rívás, ímmel-ámmal). Találkoznak kifejező jelzőkkel, jelzős szerkezetekkel (pl.: kurta farkú malac, hamuba sült pogácsa)

A mesék mondanivalójához általában kacsolhatunk népi szólásokat, közmondásokat is (pl.: sok lúd disznót győz; többet ésszel, mint erővel). Megfigyelhetünk állandóan ismétlődő szövegmotívumokat is.

hirdetes
hirdetes

A kisgyerekek számára a népmese segíti az idő- és térviszonyok érzékelését is. Egy hároméves gyerek még a jelenben él, a múltban és a jövőben nem képes tájékozódni. De a népmesei cselekmények időmeghatározását érzékeli, mivel ott mozgással, cselekvéssel érzékeltetik az idő múlását (pl.: „telt-múlt az idő, eltelt egy esztendő, elmúlt kettő, eljött a harmadik”, „mentek-mendegéltek, míg”). Felfedezik, megtanulják a kapcsolatot, az események közötti ok-okozat összefüggést.   A térviszonyokat, vagy valaminek a mértékét sajátos nyelvezetükkel fejezik ki. (pl.: hetedhét országon túl, ahol még a madár sem jár).

A gyerekek könnyen megjegyzik a mese szövegéből a ritmikus, játékos mondatokat, s ezek passzív szókincsükké válnak (pl.: vörös, mint a róka; sír, mint a záporeső). A kisgyermekek számára a mese csoda, és nekik éppen erre van szükségük! A mese felszabadít. Csodája éppen abban rejlik, hogy az emberek problémáit tárja elénk. A királyfik, vándorlegények küzdelmeiben saját személyes keserveit élik át a gyerekek, s a szegény vagy épp a legkisebb győzelmének örvendezve merítenek erőt a mindennapi harcaikhoz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Hogyan segítheted a gyerekedet az otthoni tanulásban?

2020-04-07

Hogyan segítheted a gyerekedet az otthoni tanulásban?

A szülők a koronavírus járvány miatt olyan nehézségekkel is szembesültek, amire nem számítottak – nekik kell segíteniük az otthoni tanulásban a gyerekeiket. De mi fog most történni? Hogyan tudják a szülők, akikre egyébként is nagy nyomás nehezedik most – az egészségügyi és anyagi vészhelyzet miatt – a gyerekeiket rávenni, hogy érdekelje őket a tanu

Nálatok a gyerek mossa a saját szennyesét?

2020-04-06

Nálatok a gyerek mossa a saját szennyesét?

Személyes kérdés minden szülőhöz: a gyermekeitek besegítenek otthon a házimunkába? Tudjuk, ez egy nagyon megosztó kérdés, főleg mivel a fiatalok nem igazán rajonganak az otthoni feladatokért, pedig nagyon is jó ok van arra, hogy miért kellene őket befogni!

Szuper játékok, amikkel otthon is lefoglalhatod a gyereket

2020-04-03

Szuper játékok, amikkel otthon is lefoglalhatod a gyereket

A felnőttek és gyerekek egyaránt nehéz időszakon mennek most keresztül, viszont az, hogy sokat vagyunk otthon lehetőséget ad arra, hogy minőségi időt töltsünk együtt, ráadásul a gyerekek gyakran kezelhetetlenné válnak, ha nincsenek kellőképp lefoglalva, szórakoztatva. Az alábbi benti elfoglaltságok órákon át szórakoztatnak, miközben az agyat is meg

Ha többen vagytok karanténban, akkor is fontos, hogy egyedül is legyél!

2020-04-09

Ha többen vagytok karanténban, akkor is fontos, hogy egyedül is legyél!

Senki sem örül, hogy nem igazán mozdulhat ki otthonról, és bár akkor is nagyon nehéz átvészelni ezt az időszakot, ha egyedül él valaki, ha többen éltek együtt, annak is határozottan vannak nehézségei. Élj akár egy barátoddal, a családoddal vagy a pároddal, néhány új szabályt érdemes lehet bevezetnetek mindannyiótok érekében.

Higiéniai szokások, amiket most mindenképp be kell tartanod!

2020-04-09

Higiéniai szokások, amiket most mindenképp be kell tartanod!

Mindenki aggódik a kórokozók miatt, az elszigetelődés pedig azt a célt szolgálja, hogy lassítsuk a vírus terjedését. Azonban van olyan, hogy el kell mennünk a bankba, az élelmiszerboltba, az orvoshoz, amikor pedig kimegyünk, vannak higiéniai szokások, amiket követnünk kell.

Tippek, hogy segíts a gyerekednek mentálisan a koronavírus járvány alatt

2020-04-01

Tippek, hogy segíts a gyerekednek mentálisan a koronavírus járvány alatt

Sok szülő aggódik, hogy ez az elszigeteltség és bizonytalanság hogyan fog hatni a gyerekére. Ilyen időszakokban a gyerekeknek még inkább szüksége van arra, hogy biztonságban érezzék magukat, szeretve és védelmezve. Az alábbi módszerek sokat segíthetnek abban, hogy megadjuk ezt nekik!

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
267 332
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 690 605
Anya Anyaság Érdekességek Fejlesztő gyerek Gyereknevelés