Miért ne aludj a babáddal egy ágyban?

Ezért ne aludj a kisbabáddal egy ágyban!

helloladies.hu

Tragédia, de sajnos nem lehet azt mondani, hogy egyedi eset lenne. Egy kisbaba, aki alig két napot élhetett… És mindennek a hátterében az áll, hogy a fáradt és kimerült apa egészen egyszerűen elaludt altatás közben. Mire felébredt, gyermeke már nem élt.

Ne aludj a babával egy ágyban!

Az eset nemrégiben történt – néhány hónapja –, amikor is Luke Gower, az apa késő este érkezett haza munka után. Az angol kisvárosban, a Kent megyében található Thaningtonban található a házuk, ahová csak két nappal a tragédia előtt vitték haza újszülött babájukat. Felesége, Poppy lelkiismeretesen gondozta a picit, és az apa is igyekezett beletanulni a szerepbe. Aznap este viszont nagyon fáradtan ért haza a munkából.


Hazaérkezése után felvátotta párját, és megetette a Vincentet, hogy Poppy tudjon pihenni, hiszen egy szülés nagyon kimerítő, és egy kisbaba rengeteg odafigyelést kíván.

 

“ – Adtam enni Vincentnek, Poppy pedig elment lefeküdni – kezdte az apa a tárgyaláson. – Majd még járkáltam vele fel s alá, és ütögettem a hátát, hogy büfizzen… Kicsit később próbáltam elaltatni, ezért leültem az ágyra, hátradőltem, és őt a mellkasomra fektettem.”

 

 

A bíróság végül véletlen balesetnek nyilvánította

 

Hogy mi is történt voltaképpen, arra valószínűleg már soha nem fog fény derülni. Mire az apa reggel 7 körül felébredt, már csak kisfiuk élettelen testét találta maga mellett az ágyban. A kirendelt orvosszakértő véleménye szerint a kisfiú váratlanul bekövetkező halálát a nem biztonságos alvási körülmények okozták, és a halál oka ‘véletlen baleset’-ként került be a jegyzőkönyvbe.


A tragikus eset kapcsán a gyermekvédelmi szakember ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy milyen veszélyeket is rejt magában az, ha egy szülő a babával alszik egy ágyban.

 

“ – A hirtelen bölcsőhalál szerencsére nagyon ritka. Mégis azt kell, hogy mondjam, a kisbabáknak az első hat hónap vízválasztó, és nagyon fontos (lenne), hogy a saját ágyukban aludhassanak. Ez sokkal biztonságosabb, mint a szülőkkel együtt – hangsúlyozta Lucy Lyus, a bölcsőhalál megelőzését segítő The Lullaby Trust alapítvány munkatársa.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Alvás Anyaság Apa Baba Tanács