Nugtasd meg a sírva ébredő babát és altasd vissza!

Nyugtalan a baba, felébred és sír - altasd el újra!

helloladies.hu

Kisbabánknak számtalan baja lehet, amiért felébred, sír és nem tud visszaaludni.  Keressük meg az okát, hogy miért van ez?!  Ha látszólag semmi magyarázatot nem találunk a viselkedésére, akkor csak egy dolgot tehetünk.  Nyugtassuk meg és altassuk újra el!  Mindenkinek egyénileg kell megtapasztalni, hogy az ő kisbabájjánál mi a legjobb módszer.

Mit tegyünk, ha felébred, mert nyűgös?

A síró csecsemőt próbáljuk meg simogatással, csitítgatással, dúdolgatással újra elaltatni.

 

Az édesanya énekhangja sok esetben nagyon nyugtatólag hat a babákra, s könnyebben álomba szenderülnek.

Ha nem marad abba a sírás, akkor próbáljuk meg kitalálni, hogy mi lehet a baja.  Nincs-e melege, vagy esetleg nem fázik-e. Lehet, hogy éhes, vagy a szelek kínozzák a kis pocakját. De az is lehet, hogy csak a társaság hiánya miatt sír.


A panaszkodás egyik gyakori oka a fáradtság.

 

A kimerült babák nehezen alszanak el, s nyugtalanul alszanak. Klasszikus jelei az ásítozás, sírdogálás, nyűgösség, rángatózó kéz vagy lábmozgás.


Sok esetben a babák nyugodtabban alszanak el, ha az édesapa nyugtatja őket.

 

Valamiért ők nyugodtabban tudják kifejezni  akár egy simogatással, hogy most már aludni kell.  S nem csak az anya, hanem az apa is ráteheti a meztelen mellkasára a babát.  Ez a testkontaktus általában megnyugtatja a kicsiket.


Sok csecsemő a cumitól is megvigasztalódik, vagy bármitől, ami a szopó reflexet biztosítja számára.

 

A szoptatott csecsemők általában szinte azonnal megnyugszanak, ha mellre teszik őket.

Az „szopirongy” is egy jó dolog, vannak olyan kisbabák, akiket kifejezetten egy textília markolászása nyugtat meg, aminek ismerős a tapintása és az illata.


Régi és nagyon hatásos módszer a bölcsőben való ringatás, vagy manapság a babakocsiban tologatás.


Bizonyos esetekben egy monoton háttérzene vagy bármilyen monoton zajra is könnyen elalszanak a kicsik.

 

Olyan esetet is hallottam, hogy a gyerek legszívesebben a porszívó zajára aludt el. Persze ez nem mindenkire igaz, vannak olyan csecsemők, akik ezektől megijednek.


A leggyakoribb és a számomra legkedveltebb módszer, hogy a szülők a karjukba veszik, vagy a vállukra helyezik a nyűgös csecsemőt.  Járkálnak vele, ölelik, becézgetik, nyugtatgatják.

Természetesen a gyerekek nem egyformák, ezért az is eltérő, hogy mitől nyugszanak meg. Minden szülőnek ki kell kísérletezni a megfelelő módszert.


Saját tapasztalat

 

Ikerlányaimnak is különféle módszer volt sikeres az altatáshoz. Bár szerencsére viszonylag nyugodt kisbabáim voltak. Az esetek 90%-ban elegendő volt felhúzni a megszokott kis zenélő csillagjukat.

Az egyik lányomnak az volt a leginkább megnyugtató, ha öleltem őt és énekeltem.  A másik lányom már saját magát megnyugtatta egy textilpelenka szorításával és a cumijával.  Ha nagy ritkán mégis nyűgösen felébredt, ahhoz viszont már apaölelés kellett és az én dalaim.  Ha ez sem hatott, akkor kénytelenek voltunk autóba ülni és elindulni. Attól viszont rögtön megnyugodott.


A lényeg: mielőbb és nagy nyugalommal tapasztaljátok ki, hogy mi az, amitől a legkönnyebben megnyugszik a kisbabátok, s onnantól kezdve egy kicsit könnyebb lesz az életetek! smiley

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Alvás Anyaság Baba gyerek