notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így tüntetheted el a penészt otthon, A megfelelő páratartalom elérése a lakásban, Megoldás a nem megfelelő páratartalomra

hirdetes

Így érheted el, hogy megfelelő legyen a páratartalom az otthonodban

helloladies.hu

A megfelelő páratartalom tartása a te, családtagjaid és otthonod jóléte szempontjából is nagyon fontos. Habár egy kis nedvesség még jót is tesz, a túl sok akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhat, ráadásul a lakásodban, tárgyaidban is kárt tehet hosszú távon. Szerencsére a párásítók és párátlanítók segítenek szabályozni a páratartalmat az otthonunkban. Nézzük, mit lehet tenni az ideális pártartalom elérése és megtartása érdekében.

Ideális páratartalom a lakásban

Ajánlott páratartalom


Az ajánlott páratartalom 40-50% (mindez 21-22 fokon, a legideálisabb körülmények érdekében) közötti, a családtagok ekkor érezhetik magukat a legkellemesebben. Ez az érték szintén segít a bútorok, falak és más tárgyak, vagy anyagok épségének megőrzésében, illetve megakadályozza, hogy olyan károk keletkezzenek bennük, amit a túlzott szárazság, vagy a túlzott nedvesség okozna.


Használj higrométert


Ez az eszköz segít megmérni a páratartalmat az otthonodban, így könnyebb fenntartani az optimális értéket. Nem túl drága és lehetővé teszi, hogy észleljük, ha beavatkozásra van szükség – akár párásítóval, akár páraelszívóval. Mivel a páratartalom szezononként változik, érdemes rendszeresen figyelni, mert az is lehet, hogy egyik évszakban az egyiket, míg másikban a másikat kell használnunk az optimális szint tartásához.

hirdetes


A magas pártartalom hatásai


Ha egy lakásban túl magas a páratartalom, a sarkokban, pincében, vagy más zárt helyiségekben felgyűlhet a sok nedvesség, de legelőször általában a fürdőszobában vehető észre, hogy megjelenik a penész, amitől nagyon nehéz megszabadulni. Az ablakokon is gyakran lecsapódik a pára sok vizet hagyva maga után, és a fa ablakkeretek akár rothadásnak is indulhatnak. Ha dohos szagot érzel, az egyértelmű jel, hogy az otthonodnak párátlanításra van szüksége. Ezeken a kellemetlenségeken kívül a legnagyobb probléma, hogy a nedvesség a levegőben tökéletes közeget teremt a különböző baktériumok szaporodására, illetve károsíthat bizonyos dolgokat, amik érzékenyek a nedvességre, mint a fa, papír, a szövetek és nagyobb mechanikus rendszerek, mint a fűtés, légkondi, de akár még a csöveket is.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Betegség Család Egészség Érdekességek Fejlesztő Férfi gyerek Konyha Otthon Praktikák Takarítás Tanács Tél