notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pimasz, makacs kamaszok a családban. Ha nálatok is van belőle, ez a cikk neked szól.

hirdetes

Pimasz kamasz

helloladies.hu

A kamasz gyerekek viselkedésétől a szülők haja égnek áll, kissé beőszül, és elkeseredve számolgatja a megmaradt szálakat, azon tűnődve, hogy kopasz lesz-e mire benő csemetéje feje lágya? Vannak szerencsés példányok, akik kezelhetők, simulékonyak, hallgatnak a jó szóra, és kevésbé befolyásolhatóak a média és társaik által. A nehezebb esetek elviselésére, íme, néhány jó ötlet!

Pimasz, makacs kamaszok a családban. Ha nálatok is van belőle, ez a cikk neked szól.

A legfontosabb, hogy kompromisszumot kell kötni. De nem a gyerekkel, hanem magunkkal, mert velük véletlenül sem lehet. A felvett rossz szokásokat eltüntetni túl nagy feladat, talán csak finomíthatunk rajtuk. S, hogy ne kapjunk frászt tőlük, egyszerűbb nagy levegőket véve elviselni, mint folytonos körharcokat vívni felszámolásukért.

Folyton a neten lógnak, ami remek dolgokat hozhat a mi életünkbe is. Lássuk csak! Hirtelen többgyermekes családdá válunk, hisz a You Tube videósai beköltöznek az otthonunkba. Hallhatjuk eszetlen, idétlen vihogásaikat, és a szép magyar nyelvre is ösztönzik csemetéinket. Kár, hogy a családi pótlékot nem vehetjük fel utánuk! Mivel egy idő után hazánk virtuózai uncsik, így teljesen ingyen, nulla költségbefektetéssel, autodidakta módon angolul is megtanulnak ifjaink. Trágárkodni biztos. Ezen felül velünk is rövidítve, szleng szavakkal beszélnek, nem árt, ha művelődünk kicsit, és ha valami tetszik, egyszerűen mondjuk hogy LOL! De semmiképp se ültessük le őket az M3 csatorna nyelvművelő műsorai elé. Inkább vegyük fel a szótárunkba egy-két új szót.

Digitalizált világban élünk, rengeteg készülék vesz körbe minket, ahogy gyermekeinket is. A telefon szinte mindig, minden körülmények között velük van. Még a Wc-n is. Okosan lehet néhány kivételt képezni, például családi étkezések és beszélgetések alkalmával tegyék le. De nagyjából ennyi. Fogadjuk el a kütyük jelenlétét, és könnyebb lesz velük ez élet. Ha hajlamosak segíteni a házimunkában, ahhoz természetesen telefon kell. Képesek így takarítani, teregetni, ágyazni, porszívózni. Így sütik a rántottát, készítik a szendvicset, csoda, hogy éhen nem halnak, mire összeállítják a menüt. Eszesebb példányok leteszik, de sokuknak az egyik keze foglalt, és a másikkal szerencsétlenkedve próbálnak boldogulni. Ha belegondolok, hogy én hogyan tudtam e nélkül felnőni? Volt egy két kazettás magnóm, viccesen néztem volna ki, ha az egyik kezembe mindig azt egyensúlyozom. Ez már a múlt, így „tök jó fej” anyukák is lehetünk, ha a táborba, több napos kirándulásokra egy hatos elosztót is csomagolunk a gyereknek, hogy a haverok is tudják majd tölteni a telefont.

hirdetes

Folytonos az ellenkezés, tagadás, és a magány. Ha beszélgetünk, sok témában cáfolnak és vitatkoznak, esetenként megvédik egy rosszat tevő haverjukat, megmagyarázva, hogy amit tett az jó. Akkor is jó, ha ők nem tennék meg. Egyszerűen nem érdemes velük vitatkozni, rájuk kell hagyni. Ez mindkét félnek jobb, de legfőképp a mi vérnyomásunknak, ami csendes patakként csordogál tovább, nem pedig a Niagara vízesés tajtékjaihoz hasonlít. Egyedüllétre nagy szükségük van. Ha kellő közös programról gondoskodunk, nem távolodnak el tőlünk, észben tartják a szabályokat, de elvárják, hogy magánéletük az övék legyen. Csukott ajtók mögött tengetik napjaikat, kevesebb az ölelés, a szeretgető mozdulat, és szó. De attól még szeretnek minket, csak ciki kimutatni. De egy-egy, megfelezett csoki, vagy dicsérő szó, spontán ölelés vagy puszi elolvaszt minket a konyhakövön, még akkor is, ha csak pár másodpercig tart. El kell raktározni jó időre, a következő hirtelen jött, rövidke pillanatig!

hirdetes

Az biztos, hogy nagyon hosszúnak fogjuk érezni ezt a pár hormon dús, veszekedős, olykor sírós évet. De soha ne feledjük őket tiszta szívből szeretni, és elfogadni őket olyannak, amilyenek. Mert ŐK nem Mi vagyunk. Ilyen egyszerű az egész.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

2020-08-03

Így készítsd fel a gyerekedet az iskolakezdésre idén!

Ha figyelted mostanában a híreket, lehet, hogy a kezdés után néhány hónappal változik meg a helyzet. Mint minden más esetében, itt is a felkészülés a lényeg, és az, hogy megfelelően tájékoztasd a gyerekedet is arról, hogy mire számíthat ebben az évben!

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

2020-09-21

Ha egyke vagy, biztosan rád is mondták már ezeket a dolgokat...

Sok ember azt gondolja, hogy az egyedüli gyerekek önzőek, elkényeztetettek és sok sztereotípia él velük kapcsolatban. Azt pedig pontosan tudják azok, akik így nőttek fel, hogy ezeket egyáltalán nem olyan könnyű megdönteni, lássuk tehát, milyen gyakori félreértések van velük kapcsolatban.

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

2020-07-29

Így csalogasd ki a gyerkőcöt a kertbe!

Gyönyörű az idő, de a gyerek nem akar kint játszani a jó levegőn, hanem bent poshad a szobában? Ezzel a módszerrel garantáltan alig tudod majd beparancsolni!

Mennyire hagy majd mély nyomot ez az időszak a gyerekeinkben?

2020-05-20

Mennyire hagy majd mély nyomot ez az időszak a gyerekeinkben?

A gyerekeink nem fognak emlékezni bizonyos leckékre, amit tanítottunk nekik, vagy bizonyos veszekedésekre, ami ezen időszak alatt történt, arra viszont kétségtelenül emlékezni fognak, hogyan érezték magukat, ebben pedig a szülőknek nagy szerepük van.

6 egyszerű illemszabály, amit mindenkinek be kellene tartani!

2020-07-20

6 egyszerű illemszabály, amit mindenkinek be kellene tartani!

Attól, hogy az idők változnak, vannak bizonyos szokások, amik sosem mennek ki a divatból. Ezek azok az apróságok, amik régebben alapvetőnek és magától értetődőnek számítottak, az idő múlásával azonban sajnos egyre ritkábban találkozhatunk velük. Nézzük, melyek azok az etikett szabályok, amiket nem számít milyen laza világban is élünk, be kellene ta


Anyaság gyerek Gyereknevelés Gyermeklélektan