notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csodás képek fantasztikus festőmódszerekkel

Őrületesen jó rajztechnikák, melyeket minden gyereknek ki kell próbálni!

helloladies.hu
hirdetes

Rajzolni szuper jó dolog, hiszen szárnyalhat a fantáziánk, és azt tehetünk a gondolatainkkal, amit csak szeretnénk. Ha van tehetségünk hozzá, ha nincs, örömet adhat. Amennyiben olyan technikákat szeretnénk elsajátítani (mint a Frottage vagy a Sós-módszer), ahol elsősorban a szorgalom adja a hátteret, nem a tehetség, íme, néhány fantasztikus ötlet!

Fessünk kreatívan

1., Frottage

 

Ez a technika már egészen kicsi kortól elsajátítható, hiszen csak némi kézügyesség és türelem kell hozzá, a végeredmény pedig igencsak mutatós! Fogjunk egy mintás felületet – ez lehet akár egy csipketerítő is -, és helyezzünk rá egy papírlapot. Ezután egy tompa ceruzával finoman, nem rányomva satírozzuk át az egészet, és máris látszik a gyönyörű minta, mely „átnyomódott” a mi papírlapunkra.

 

 

2., Játék a szivaccsal

 

Fogjunk egy hagyományos szivacsot, és vastagon merítsük bele egy gouache festékbe. (Ez a gouache voltaképpen egy vízfestési technika, mely úgy működik, hogy a vízfestékhez közömbös töltőanyagot adnak – általában baritot, agyagföldet vagy kaolint -, és így a festék átlátszatlanná válik. Emiatt fedőfestékként alkalmazzák, ugyanis több réteg festhető egymásra a színek keveredése nélkül.) Ezt a módszert alkalmazva a gyerekek könnyedén létrehozhatnak mesés szépségű tájakat, állatokat, vagy bármi egyebet, amit csak kitalálnak.

 

 

Dombornyomott is lehet akár

 

3., Foltos festés

 

Ez a technika a mai 30 évesek körében biztosan kellemes emlékeket ébreszt, hiszen az óvodákban előszeretettel alkalmazták. Lényege, hogy egy A4-es papírlapot keresztben félbehajtunk, majd vízfestékkel vagy temperával az egyik oldalra festünk valamit. Lehet az egy színpompás paca, vagy egy konkrét forma, a lényeg minden esetben az, hogy a félbehajtott lap egyik oldalán maradjon a festék. Ha végeztünk, ne várjuk meg, míg megszárad a nagy mű, hanem azon nyomban hajtsuk be a vonal mentén a papírlapot, és erőteljesen nyomjuk össze (préseljük le).

hirdetes

 

Így végül egy tökéletesen szimmetrikus alakzatot fogunk kapni, mellyel a gyerekeknek már a szimmetria-aszimmetria fogalma is modellezhető.

 

 

4., Hol a kezed? Hol a lábad?

 

Ötletes – ezt mondanám rá elsőre. Kreatív – ezt másodszorra. Harmadszorra meg kipróbálnám.

 

Minden gyerek mártsa a kis kezét és lábát valamilyen színű festékbe, majd óvatosan nyomja rá a tenyerét és a talpát egy papírlapra. Ezek után következik a feladat oroszlánrésze: kreatívkodjunk egy kicsit, és engedjük el a fantáziánkat. Ki mit vél felfedezni egy kéz- vagy láblenyomatban? 

 


hirdetes
 

Fessünk kreatívan

5., Vicces ujjlenyomatok

 

Mintha útlevelet csináltatni mennénk, csak ez most nem olyan véresen komoly dolog. Ám ahogy az a képen is látszik, igen népszerű figurák kerekedhetnek ki egy ártatlan kis lenyomatból.

 

6., Művészet a sötétben

 

Sok helyen lehet kapni olyan rajztömböt, mely nem a hagyományos fehér papírlapokkal várja a kísérletező kedvűeket, hanem koromfeketével. Erre érelemszerűen nem grafitceruzákkal kell rajzolni, hanem különleges színesekkel, sőt, itt végre értelmet nyer a fehér ceruza létezése is!

 

 

Monotípia

 

7., Levéllenyomat

 


Ezt nem kell senkinek sem bemutatni, azt gondolom, hiszen méltán népszerű idehaza évtizedek óta minden ősszel. Szedjünk hát csomó falevelet – lehetőleg különböző fákról -, és hazaérve fessük be egyik oldalukat. Itt érdemes kenőcsösebb festékeket használni, mint a tempera, hogy a megfelelő hatást elérhessük. Ha bekentük az egyik oldalt, már csak rá kell nyomni egy hófehér papírra, és élvezni a látványt, amit a levelek erezetének kesze-kusza mintázata ad vissza.

 

 

8., Sós történetek

 


Egy egyszerű vízfesték is megteszi, sőt, talán ez adja majd vissza legjobban a lényeget, ami abból áll, hogy mikor készen vannak a gyerekek a kreációval, egy kis sima, asztali sót szórunk néhány részére a műnek (direkt bele a festékbe), majd figyeljük, amint az megteszi a hatását. Ahogyan a kép és a festék szárad, azok a részek, ahol megsóztuk, gyönyörűen szemcsések és domborúak lesznek.

 

 

Igazi remekművek készülhetnek tehát! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Értékelni a megfizethetetlent! Megható történet a valódi értékekről!

2020-03-20

Értékelni a megfizethetetlent! Megható történet a valódi értékekről!

Csak rohanunk és rohanunk. Elfelejtjük, hogy miért dolgozunk oly keményen és hogy merre fele tartunk. Most belassult a világ és lehetőséget kaptunk értékelni, amink van.

Mit tegyünk, ha a gyerek fél a fogorvostól?

2018-12-20

Mit tegyünk, ha a gyerek fél a fogorvostól?

Mindannyian átéltünk már fogorvosnál töltött kellemetlen perceket. Mi lehet a megoldás, ha a gyereket kell elvinni hozzá, és ő is ugyanúgy retteg, mint mi?

8 ok, amiért egy apa szerepét senki sem helyettesítheti

2019-07-09

8 ok, amiért egy apa szerepét senki sem helyettesítheti

Egy család kettészakadásakor az esetek többségében az anyukához kerülnek a gyerekek, ami azt jelenti, hogy nagy részük csak ritkán léphetnek kapcsolatba édesapjukkal (ha egyáltalán van erre lehetőség). Természetesen egy jó anyuka mindent megtesz azért, hogy gyermekének hiánymentes nevelést biztosítson, de kétségtelen, hogy a páros nevelésnek olyan

Így javíthatod a közted és gyermekeid közötti kommunikációt

2019-06-15

Így javíthatod a közted és gyermekeid közötti kommunikációt

Habár a mai gyerekek a kommunikáció sokkal több formáját ismerik, mint az előző generációk, gyakran még így is kihívás lehet rávenni őket, hogy megnyíljanak szüleik előtt, és betekintést kínáljanak saját életükbe.

Bababiztos otthon

2019-01-15

Bababiztos otthon

Évente több mint 2 millió gyerek sérül meg a saját otthonában. A te lakásod biztonságos a kisbabád számára? Olvasd el, hogyan teheted biztonságossá otthonodat!

Elválasztás fokozatosan

2019-01-15

Elválasztás fokozatosan

Nincsenek kőbe vésett szabályok, hiszen minden baba más! De egy éves kora körül már meg kell kezdeni az elválasztást fokozatosan. Olvasd el, mit kell tudnod róla!

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
429 086
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 400 460
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 205

Átlagos értékelés: 5.0