notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csodás képek fantasztikus festőmódszerekkel

hirdetes

Őrületesen jó rajztechnikák, melyeket minden gyereknek ki kell próbálni!

helloladies.hu

Rajzolni szuper jó dolog, hiszen szárnyalhat a fantáziánk, és azt tehetünk a gondolatainkkal, amit csak szeretnénk. Ha van tehetségünk hozzá, ha nincs, örömet adhat. Amennyiben olyan technikákat szeretnénk elsajátítani (mint a Frottage vagy a Sós-módszer), ahol elsősorban a szorgalom adja a hátteret, nem a tehetség, íme, néhány fantasztikus ötlet!

Fessünk kreatívan

1., Frottage

 

Ez a technika már egészen kicsi kortól elsajátítható, hiszen csak némi kézügyesség és türelem kell hozzá, a végeredmény pedig igencsak mutatós! Fogjunk egy mintás felületet – ez lehet akár egy csipketerítő is -, és helyezzünk rá egy papírlapot. Ezután egy tompa ceruzával finoman, nem rányomva satírozzuk át az egészet, és máris látszik a gyönyörű minta, mely „átnyomódott” a mi papírlapunkra.

 

 

2., Játék a szivaccsal

 

Fogjunk egy hagyományos szivacsot, és vastagon merítsük bele egy gouache festékbe. (Ez a gouache voltaképpen egy vízfestési technika, mely úgy működik, hogy a vízfestékhez közömbös töltőanyagot adnak – általában baritot, agyagföldet vagy kaolint -, és így a festék átlátszatlanná válik. Emiatt fedőfestékként alkalmazzák, ugyanis több réteg festhető egymásra a színek keveredése nélkül.) Ezt a módszert alkalmazva a gyerekek könnyedén létrehozhatnak mesés szépségű tájakat, állatokat, vagy bármi egyebet, amit csak kitalálnak.

 

 

Dombornyomott is lehet akár

 

3., Foltos festés

 

Ez a technika a mai 30 évesek körében biztosan kellemes emlékeket ébreszt, hiszen az óvodákban előszeretettel alkalmazták. Lényege, hogy egy A4-es papírlapot keresztben félbehajtunk, majd vízfestékkel vagy temperával az egyik oldalra festünk valamit. Lehet az egy színpompás paca, vagy egy konkrét forma, a lényeg minden esetben az, hogy a félbehajtott lap egyik oldalán maradjon a festék. Ha végeztünk, ne várjuk meg, míg megszárad a nagy mű, hanem azon nyomban hajtsuk be a vonal mentén a papírlapot, és erőteljesen nyomjuk össze (préseljük le).

hirdetes

 

Így végül egy tökéletesen szimmetrikus alakzatot fogunk kapni, mellyel a gyerekeknek már a szimmetria-aszimmetria fogalma is modellezhető.

 

 

4., Hol a kezed? Hol a lábad?

 

Ötletes – ezt mondanám rá elsőre. Kreatív – ezt másodszorra. Harmadszorra meg kipróbálnám.

 

Minden gyerek mártsa a kis kezét és lábát valamilyen színű festékbe, majd óvatosan nyomja rá a tenyerét és a talpát egy papírlapra. Ezek után következik a feladat oroszlánrésze: kreatívkodjunk egy kicsit, és engedjük el a fantáziánkat. Ki mit vél felfedezni egy kéz- vagy láblenyomatban? 

 


hirdetes
 

Fessünk kreatívan

5., Vicces ujjlenyomatok

 

Mintha útlevelet csináltatni mennénk, csak ez most nem olyan véresen komoly dolog. Ám ahogy az a képen is látszik, igen népszerű figurák kerekedhetnek ki egy ártatlan kis lenyomatból.

 

6., Művészet a sötétben

 

Sok helyen lehet kapni olyan rajztömböt, mely nem a hagyományos fehér papírlapokkal várja a kísérletező kedvűeket, hanem koromfeketével. Erre érelemszerűen nem grafitceruzákkal kell rajzolni, hanem különleges színesekkel, sőt, itt végre értelmet nyer a fehér ceruza létezése is!

 

 

Monotípia

 

7., Levéllenyomat

 


Ezt nem kell senkinek sem bemutatni, azt gondolom, hiszen méltán népszerű idehaza évtizedek óta minden ősszel. Szedjünk hát csomó falevelet – lehetőleg különböző fákról -, és hazaérve fessük be egyik oldalukat. Itt érdemes kenőcsösebb festékeket használni, mint a tempera, hogy a megfelelő hatást elérhessük. Ha bekentük az egyik oldalt, már csak rá kell nyomni egy hófehér papírra, és élvezni a látványt, amit a levelek erezetének kesze-kusza mintázata ad vissza.

 

 

8., Sós történetek

 


Egy egyszerű vízfesték is megteszi, sőt, talán ez adja majd vissza legjobban a lényeget, ami abból áll, hogy mikor készen vannak a gyerekek a kreációval, egy kis sima, asztali sót szórunk néhány részére a műnek (direkt bele a festékbe), majd figyeljük, amint az megteszi a hatását. Ahogyan a kép és a festék szárad, azok a részek, ahol megsóztuk, gyönyörűen szemcsések és domborúak lesznek.

 

 

Igazi remekművek készülhetnek tehát! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen felnőttként!

2020-06-10

Ezekre a pénzügyi szokásokra tanítsd meg a gyerekedet, hogy sikeres legyen...

Mi az a pénzügyi tudatosság? Egy fenntartható módja, ahogy a pénzünkkel bánunk. Ha azt akarod, hogy a gyereked sikeres legyen felnőttként, akkor érdemes már korán megtanítani erre, hozzászoktatni néhány dologhoz a pénzzel kapcsolatban. Ebben a cikkben megmutatjuk, mik azok a fontos módszerek, elvek, amikre mindenképp tanítsd meg a gyerekedet!

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

2020-06-10

Így küzdd le a szülés utáni depressziót, természetesen!

A szülés utáni depresszió az újdonsült anyákat sokkal nagyobb számban érinti, mint gondolnánk. Teljesen normális, ha szülés után te is rossz kedvű vagy, azonban ha ez hetekig elhúzódik, muszáj tenned valamit ellene. Ha gyógyszerek nélkül szeretnéd átvészelni ezt az időszakot, fordulhatsz természetes megoldásokhoz is!

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz gyereket

2020-07-01

Őszinte okok, amik miatt komolyan el kell gondolkodni azon, hogy nem vállalsz...

Egyre több az olyan nő, aki nem vállal gyereket. Ez lehet, hogy meglep néhány újdonsült anyukát, aki épp egy izgő-mozgó babáról gondoskodik, de a valóság az, hogy tudományos szempontból ha valaki úgy dönt, hogy nem lesz gyereke, igazából jó ötlet. Ha ezt az oldalát megértetted és áttérünk a személyes szempontra, még több értelme lesz.

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

2020-06-25

Könyvek gyerekeknek, több korosztályban

Az olvasás remek időtöltés, akár magától olvas valaki, akár felolvasnak neki. Ebben a cikkben gyerekeknek való könyveket gyűjtöttem össze, több korosztályban!

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

2020-05-28

Ezeket az illemszabályokat tanítsd meg a gyerekednek!

Az etikett nagyon fontos, nem számít hány éves valaki. Szülőként a te felelősséged, hogy megtanítsd a gyerekedet a megfelelő viselkedésre. Így nem csak te kímélheted meg magad kellemetlen helyzetektől, de a gyereknek is csak előnye származik belőle. De mik azok a szabályok, amiket minden szülőnek meg kellene tanítania?

8 program gyerekeknek a nyárra

2020-06-24

8 program gyerekeknek a nyárra

Ebben a cikkben olyan elfoglaltságokat gyűjtöttem össze, amelyekkel le lehet foglalni a gyerekeket, miközben nem csak szórakoztatja, fejleszti is őket.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
16 143
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 483 067
Anya Anyaság gyerek Gyereknevelés Kreatív