notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kiégtél a randizásban?

Tippek kiégett randizóknak

helloladies.hu
hirdetes

Amikor a fásult, frusztrált társkereső inkább már nem próbálkozik tovább, amikor a lelkesedés helyébe közöny lép, reményvesztettség, bizalmatlanság üti fel a fejét, és az embert rettegés fogja el újabb randi gondolatára.

Segítünk, hogy visszarázódj a randizásba

„Belefásultam, elegem van, nem bírom tovább… Mostantól nem randizom. Nem akarok hétről-hétre újabb emberekkel találkozni, nem akarok több futó ismerőst, új arcokat, akik pár óráig, napig elszórakoztatnak, de aztán mindkettőnk részéről feledésbe merül a másik énje” – írta egy randizós blog szerzője, amikor, a saját elmondása szerint, fájdalmas szakítás utáni egy éven át tartó online társkeresésen és úgy kétszáz randevún volt túl.


Sokan éreznek hasonlóan. Az internet lassan az ismerkedés első számú terepe – ez az érem egyik oldala. De a kapcsolatteremtés új terepe a játékszabályokat is átírta: a potenciális partnerek száma megsokszorozódott, ugyanakkor egészen kevés információ alapján kell eldöntenünk, érdekes lehet-e a másik. Az ember így találkát szervez találkára, remélve, hogy a nagy számok törvénye alapján egyszer csak megtalálja az igazit.


Dating burnout


A randikon a megfelelés kényszere szorongással és stresszel jár, az eleinte izgalmas és ígéretes helyzet pedig óhatatlanul csalódások, elutasítások sorát hozza magával, amit az érzékeny, önbizalomhiányos emberek kudarcként élnek meg. Mások számára a helyzet néhány hónap eredménytelen keresgélés után unalmassá, rutinszerűvé válik. Így egy idő után sokan feladják.

hirdetes


A népszerű pszichológia a munka világából kölcsönzött kifejezéssel dating burnoutnak, azaz randikiégésnek nevezte el a jelenséget, amikor a fásult, frusztrált társkereső inkább már nem próbálkozik tovább, amikor a lelkesedés helyébe közöny lép, reményvesztettség, bizalmatlanság üti fel a fejét, esetleg az embert rettegés fogja el az újabb randi gondolatára. Ha valaki hónapok, esetleg évek óta halmozza a találkákat, de hiába, ha sorra küldi az e-maileket a kiszemelteknek, de nem kap választ, ha már nem leli örömét az ismerkedésben, félresikerült randikról panaszkodik, vagy azt feltételezi, hogy mindenki megjátssza magát, és neki semmi esélye egy sikeres találkozóra, akkor előbb-utóbb utolérheti a kiégés.


A tapasztalatok szerint ez általában azoknál következik be, akik görcsösen igyekeznek társat találni (akkor is, ha még nem állnak készen egy új kapcsolatra), és akik úgy érzik, csak párkapcsolatban teljesedhetnek ki, vagy nincsenek tisztában önmagukkal és elvárásaikkal, de párt akarnak, bármi áron.

hirdetes


Tippek kiégett randizóknak


1. Tisztázza az elvárásait! Gondolja át, milyen kapcsolatot szeretne, és mérlegelje egy kívülálló szemével, mit tesz ezért. Ha rájön, hogy egyes cselekedetei nem viszik közelebb a céljaihoz, próbálja kiiktatni őket, és koncentráljon azokra, amelyek előrébb juttatják.


2. Hagyjon időt az ismerkedésre! Ha tetszik is a másik, ne lovalja bele magát rögtön, hogy megtalálta az igazit. A randevúzás célja, hogy kiderüljön, illik-e hozzánk valaki, ritkán dől el első látásra, hogy a nagy Ő-vel van-e dolgunk.


3. Tartson szünetet! Ha az online társkeresés már nem jelent örömöt, érdemes felfüggeszteni egy időre és kipróbálni valami mást. Mozduljon ki, sportoljon, iratkozzon be tanfolyamra, próbáljon új ismeretségeket kötni a társkereső oldalak világán kívül.


 

Forrás: HVG.hu/Kugler Judit pszichológus

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Ha szeretni akarsz másokat, először magaddal kell kezdened!

2019-11-11

Ha szeretni akarsz másokat, először magaddal kell kezdened!

Ha szeretni akarsz másokat, elsőként magadat kell szeretned. Mert a szeretet belülről kezdődik, és ha egyszer megérted miért olyan fontos ez, egyszerűen már nem tudsz meglenni nélküle. Amilyen egyszerűen hangzik, sokszor mégsem az, mert nem tudjuk, mi a következő lépés…

2019-09-10

"Ha kicsúsznak az időből, akkor valami meghal, ami meg se született"

A legmélyebb magánügyünk, életünk egyik legintimebb szelete. Mégis szinte állandó a társadalmi nyomás, az elvárás: a nő arra született, hogy anyává váljon.

Aktívan felejteni - hogyan építsük fel az önbizalmunkat válás után?

2019-09-05

Aktívan felejteni - hogyan építsük fel az önbizalmunkat válás után?

Vannak pillanatok az életben, amikor elég nehéz elképzelni, hogy a tükörbe nézve újra (vagy először életünkben) egy boldog, de legalábbis kiegyensúlyozott embert fogunk viszontlátni – és azok mi leszünk.

„Bekerültem a szingli, gyerektelen státuszba”

2019-09-03

„Bekerültem a szingli, gyerektelen státuszba”

Ahány gyermektelen nő, annyiféle történet – látjuk igazolva Tanács Eszter a napokban megjelent, Nők gyermek nélkül című könyvében. Most az interjúkötetből a 38 éves Vera történetét választottuk ki.

Ezek a dolgok történnek, ha elkezdjük szeretni magunkat és törődni magunkkal

2019-08-22

Ezek a dolgok történnek, ha elkezdjük szeretni magunkat és törődni magunkkal

Ha szeretjük magunkat és törődünk magunkkal, az egyszerűen csak annyit jelent, hogy van erőnk, kedvesek vagyunk magunkkal és időt szánunk arra, hogy emlékezzünk is erre. Ez mind elengedhetetlen a boldog és egészséges élethez. Mi lenne ebben az önzőség? Ha elkezdesz erre odafigyelni, változások történnek az életedben…

Soha ne szégyelld magad, vagy ezeket a dolgokat

2019-08-05

Soha ne szégyelld magad, vagy ezeket a dolgokat

A mai kritikus világban, mindenki életét a „normálishoz” hasonlítják. Egészen odáig jutottunk, hogy az embereket megszégyeníthetik, azért, ahogy élik az életüket, és amiatt, kivel élik. Az igazság viszont az, hogy nem kell szégyenkezned az életed miatt, vagy, hogy hogyan éled. Az élet lényege az, hogy boldog legyél. Nem kell amiatt változtatnod, va

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
429 925
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
898 897
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 117

Átlagos értékelés: 4.7