notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Ezt olvassa el, mielőtt robotporszívót vásárol!

hirdetes

Ezt olvassa el, mielőtt robotporszívót vásárol!

B. Á.

Nem fér hozzá kétség, hogy a robotporszívók kényelmesebbé teszik a házimunkát. A magasabb fejlettségi szinttel rendelkező készülékek szinte teljesen önműködők, ráadásul a tisztítási hatékonyságuk is kiváló.

Ezt olvassa el, mielőtt robotporszívót vásárol!

Noha a robotporszívókat gyakran éri az a vád, hogy nem képesek olyan hatékonyan elvégezni a munkájukat, mint a hagyományos társaik, ez nem feltétlenül igaz. A tévhit abból ered, hogy a robotporszívók alacsonyabb teljesítménnyel és kisebb szívóerővel rendelkeznek – ami igaz is –, viszont speciális kefékkel rendelkeznek, amelyek a gépi irányításnak köszönhetően képesek mély tisztítást végezni a szőnyegfelületeken, illetve hatékonyak lehetnek a szilárd burkolatokon. A robotporszívók számos olyan tulajdonsággal és képességgel rendelkeznek, ami miatt érdemes megvásárolni őket. A legnagyobb előnyük természetesen az önműködés. 

A fejlettebb gépek esetében gyakorlatilag nincs szükség emberi beavatkozásra, a gép mindent önállóan elvégez; a beállításoknak megfelelően megkezdi a takarítást, kiüríti a portartályt, és ha szükséges, feltölti a saját akkumulátorját. Ráadásul ezek a gépek egészen biztosan nem fognak kihagyni egyetlen négyzetcentimétert sem. Az sem elhanyagolható szempont, hogy lényegesen kisebbek a hagyományos társaiknál, így a tárolásuk is sokkal egyszerűbb. 

A robotporszívók tehát számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, de említést kell tenni a negatívumaikról is. Az olcsóbb típusok nem feltétlenül vizsgáznak jól hosszabb szőrű szőnyegek esetén. A belépőkategóriába tartozó robotporszívók ugyan képesek némileg kitisztítani az ilyen szőnyegeket, azonban nem képesek kellő alapossággal mélytisztítást végezni. Ha sok hosszúszálú szőnyeggel rendelkezünk, akkor érdemes magasabb kategóriába tartozó robotporszívót választani, vagy marad a hagyományos kézi porszívózás…

hirdetes

Az olcsó készülékeknek gyakran meggyűlik a baja a navigációval és a közlekedéssel. Még a legolcsóbbak sem fognak lebukfencezni a lépcsőn, de a vastagabb szőnyegek és bútorlábak nehézséget okozhatnak számukra. Ha pedig egyszer elakadtak, emberi beavatkozás nélkül aligha szabadulnak ki a csapdából. 

Érdemes megfontolt döntést hozni!

Ha eldöntöttük, hogy robotporszívóra van szükségünk, már csak ki kell választanunk a számunkra megfelelő modellt. A feladat nem túl egyszerű, hiszen a gyártók kínálatában különböző készülékek kapnak helyet, amelyek különböző fejlettségi szinttel és árszabással rendelkeznek.

Ha megfontolt döntést szeretnénk hozni, mindenekelőtt azt kell megvizsgálnunk, mekkora felületet szeretnénk takarítani a robotporszívó segítségével. Kisebb lakások esetében a kisebb kapacitással rendelkező gépek is jó szolgálatot tehetnek, hiszen belátható időn belül elvégezhetik a feladatukat, egy nagyobb házban viszont erősebb gépre lesz szükség. Egy nagyobb gép alkalmas lehet ara, hogy egyetlen töltéssel, vagyis megállás nélkül feltakarítson egy egész családi házat.

hirdetes

Persze azt is szem előtt kell tartani, milyen felületek találhatók a lakásban. A különböző szilárd burkolatokat sokkal könnyebb feltakarítani, mint a szőnyegeket; minél több a szőnyeg a lakásban, annál erősebb gépre lesz szükségünk. Nem csak a szívóerő meghatározó, hanem a tisztítókefék fejlettsége is. Minél hosszabbak a szőnyegek szálai, annál profibb gépet kell választanunk. 

A jobb készülékek automatikusan érzékelik, ha más típusú felületre érkeztek, így üzemmódot képesek váltani, így minden esetben kellő tisztítást végeznek. Ha szőrös kisállatokat tartunk a lakásban, mindenképpen érdemes magasabb minőségi osztályból válogatni. 

Érdemes szót ejteni az akkumulátorról is. Minél nagyobb a lakás, annál nagyobb jelentőséggel bír az akkumulátor üzemideje. Egy átlagos lakás takarítása nagyjából 45-60 percet vesz igénybe, egy nagyobb családi ház tisztítása viszont gyakran másfél óránál hosszabb ideig tart. A fejlettebb modellek rendszerint képesek arra, hogy a teljes lemerülés előtt visszatérjenek a töltőre, majd később ugyanott folytassák a takarítást, ahol abbahagyták.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes