notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

mosd ki az új ruhákat, ki kell mosni az új ruhákat, mit kell kimosni

Ezért mosd ki az új ruhákat, mielőtt felvennéd őket!

helloladies.hu
hirdetes

A boltban lehet, hogy teljesen tisztának tűnik a kiválasztott felső, ennek ellenére érdemes kimosnod, mielőtt hordani kezded. Bemutatjuk, hogy miért!

Bemutatjuk, hogy miért érdemes kimosnod az új ruháidat, mielőtt felvennéd őket!

Biztosan benned is felmerült már a gondolat, hogy előtted többen is felpróbálhatták már az aktuális ruhadarabot, de nem baj, nem kell azonnal kimosnod… ugye? Patyolat tisztának tűnik a csomagolásában, sehol egy gyűrődés, és csak arra vár, hogy magadra vedd.


Azonban mielőtt megmutatnád a nagyvilágnak legújabb szerzeményedet, figyelj oda arra, hogy mit mond egy másik hang – Lana Hogue ruhagyártási szakértő hangja. „Minden esetben kivétel nélkül ki kell mosnod a ruhákat, mielőtt felvennéd őket, különösen azokat, amik közvetlenül érintkezhetnek a bőröddel, vagy amiket összeizzadhatsz,” mondja Hogue. Még ha a ruhát előtted felpróbálók által hátrahagyott bacilusok nem is rettentenek el, a ruhákban található vegyi anyagok biztosan gondolkodóba ejtenek majd.


Hogue állítása szerint szinte minden fonálból vagy színezett szövetekből készült ruha elkészítéséhez szükség van bizonyos vegyi anyagokra. Ezeknek pedig sajnos olyan mellékhatásai lehetnek, mint a bőrgyulladás, amelyet a bőrfelülettel közvetlenül érintkező irritáló hatású anyagok váltanak ki. „A legtöbb vegyi anyagnak, amelyeket a szövetek színezésére és befedésére használnak – hogy átfuttathassák őket a fonógépeken – bőrirritáló hatása van,” meséli Hogue.

hirdetes


A szakértő szerint a szövetgyártók kénytelenek ilyen anyagokat alkalmazni. „Sokan hiszik azt, hogy a ruhákat kezelik vegyi anyagokkal” - állítja. „Valójában azonban nem a ruhákat, hanem a szöveteket vetik alá ilyen kezeléseknek.” A legtöbb bolti környezetben a ruhák nedvességnek vannak kitéve. A fonalakat penészedést gátló hatóanyaggal fújják be, illetve olyan vegyi anyagokkal, amelyek segítenek nekik a szövőgépeken való áthaladáshoz, amelyek szövetté alakítják őket. Hogy a festékanyagok a szövetekhez tapadjanak, további vegyi anyagokra van szükség. „Még a természetes szöveteknek is szükségük van maró anyagokra,” mondja Hogue. „Még akkor is, ha 100% pamut ruháról van szó.”


Ha valaki már eltöltött egy kis időt a „made in …” („készült …-ban”) címkéket olvasgatva, akkor az jól tudja, hogy a ruhák a világ minden részéről származhatnak, és az elkészítésükhöz használt szövetekre, vegyi- és festékanyagokra, illetve díszekre más és más szabályok vonatkoznak a különböző országokban. Az anilinfestékek és a formaldehid gyanták meglehetősen gyakoriak és bizonyítottan bőrirritációt okoznak. A formaldehid 3-as kategóriájú karcinogén [rákkeltő hatású anyag], ami a legalacsonyabb veszélyességi szint, és a feltételezések szerint nem jelent hosszú távú fenyegetést. De mégis ki szeretné újra és újra karcinogéneknek kitenni magát?” tette fel a kérdést Hogue. Ha valami lehet ennél is ijesztőbb, akkor az az, hogy az Egyesült Államok Felelősségi Hivatalának felmérése szerint bizonyos szövetek formaldehid gyanta tartalma meghaladta a megengedett szintet az USA-ban.

hirdetes

 

A következő oldalon megtalálod, hogy mit kell kötelezően rögtön kimosni, és mely darabok esetében lehet ettől eltekinteni!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

12 dolog, amiről a mai gyerekek semmit nem tudnak

2019-08-23

12 dolog, amiről a mai gyerekek semmit nem tudnak

Manapság a technika szó szerint gyorsabban fejlődik, mint valaha, egyik csodálatos innováció jön a másik után. Izgalmas időszak ez, de be kell ismernünk, hogy azt kívánjuk bárcsak a fiatalabb generáció is tudná, hogy kell térképet olvasni, vagy az enciklopédiából kikeresni valamit. Tegyünk egy sétát a múltba, itt van 12 dolog, amiről a mai gyerekek

Minden, amit érdemes tudni a zárkózott emberekről

2019-08-16

Minden, amit érdemes tudni a zárkózott emberekről

Az introvertált (zárkózott) viselkedést sokan furcsának találják, főleg azok, akiknek épp ellenkező a személyisége. Sok olyan dolog van, amit a legtöbben sose gondolnának az introvertált személyiségről, íme néhány ismeretlen tény róluk.

Ezek a dolgok állítólag tönkre teszik életed legszebb napját

2019-08-14

Ezek a dolgok állítólag tönkre teszik életed legszebb napját

Az esküvőnk életünk egyik legszebb napja, azonban vannak olyan babonák, melyek képesek elátkozni ezt a csodás eseményt! Nem árt ismerned őket!

Az álmok jelentése, amit sosem szabad figyelmen kívül hagyni

2019-08-16

Az álmok jelentése, amit sosem szabad figyelmen kívül hagyni

Az álmaink sokkal többet árulnak el az életünkről, mint hinnénk, nem hiába számítanak érdekes témának már évezredek óta. Az álmok általában az alvás legéberebb szakaszában jönnek, amikor az agy szinte éber állapotban van. Azok, amiket a mélyebb fázisban álmodunk általában kevésbé emlékezetesek és intenzívek. A legtöbb 20-30 percig tart, és ha rögtö

A nyár kihagyhatatlan étele, a garnélás cukkinispagetti

2019-08-13

A nyár kihagyhatatlan étele, a garnélás cukkinispagetti

A cukkini a nyár egyik kedvelt étele, mert amellett, hogy egészséges és finom, rengeteg variációban (és általában gyorsan is) elkészíthető. Most egy olyan receptet mutatunk nektek, amivel egyenesen Olaszországban érezhetjük magunkat, ha elkészítjük ezt az ízletes fogást!

Ezért sürgetik az anyák, hogy álljunk le a

2019-08-13

Ezért sürgetik az anyák, hogy álljunk le a "szőrös gyerekem" kifejezéssel

Hallottad már azt a kifejezést, hogy „szőrös gyerek”? Abban az esetben, ha még nem, ezzel egy ember a háziállatára utal, általában macskára vagy kutyára. Azt sugallja, hogy az a személy úgy gondol az állatára, mint egy gyerekre. Lehet, hogy nagyon sok figyelmet kap, esetleg ajándékot, játékot, amit más a gyerekének venne meg, de nem a háziállatának

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
353 483
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 003 650
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 114

Átlagos értékelés: 4.9