Miért sír a baba öltöztetés közben? Mit tehetünk, hogy ezt elkerüljük?

Miért sír a baba öltöztetés közben?

helloladies.hu

Sok baba sírással tiltakozik az öltöztetés ellen. Ez nem egyedi eset. Ne aggódj! A hiba nem benned van!

Kisbaba öltöztetés közben sír

Képzeld csak el, hogy ez milyen kényelmetlen neki. Egy puha meleg ruhában van, például egy kényelmes hálózsákban. S egyszer csak ott találja magát meztelenül egy hideg pelenkázó asztalon.

 

Ez egy kicsit olyan neki, mint amikor a kényelmes, védett anyaméhből kikerült a világba. Tudja, hogy ez neki nagyon nem tetszik. Nem tehet mást, csak sír.

 

Bizonyos változások különösen fájdalmasak a csecsemőknek. Még nem képesek igazán szabályozni a testhőmérsékletüket, s amikor levetkőzteted, a hőmérséklet csökkenését szinte tragédiaként éli meg.

 

 

Hogyan könnyítheted meg az öltöztetést? 


Azon felül, hogy minden szükséges kelléket és ruhát magad mellé készítesz nem árt, ha a ruhák könnyen ráadhatóak a babára és mindezek mellett olyan anyagból is készültek, amelyek puhák, kényelmesek és könnyen átmelegszenek. Így mikor ruhákat vásárolsz a kicsinek, nem árt figyelni ezekre a tényezőkre is, hiszen így kicsit megkönnyítheted az átöltözések rituáléját.

 

Ha szükséged van olyan babaruhákra, amelyek minőségiek, természetes anyagból készültek, puhák, kényelmesek és könnyen a babára adhatóak és mindemellett megfizethetőek is, akkor nézz körül a Kukukk webáruházában, ahol minden babaruha megfelel ezen minőségi szempontoknak!

 

Továbbá, miközben öltözteted akaratlanul is rángatod, cibálod rajta a ruhát, áthúzod a fején, belebújtatod a kezét, lábát, ez neki nem tetszik! A csecsemők még nagyon érzékenyek az érintésre, ez a tapasztalat különösen kellemetlen a számukra. Persze, hogy sírnak.

 

Mit tehetsz?


Előre tervezd meg, hogy mit fogsz ráadni a kisbabádra.  Olyan gyorsan és szelíden öltöztesd, amennyire csak lehetséges.  Legyen pelenka, törlőkendő, krém, váltás ruha a kéznél. Jó ötlet a meleg törlőkendő, vagy a meleg vizes rongy.

 

Miközben öltözteted, vagy csak pelenkát cserélsz, mindig ügyelj arra, hogy legyen kéznél egy kis takaró, s mindig tartsd melegen a babát. Ha pelust cserélsz, akkor elég, ha csak alulról vetkőzteted le!

 

 

Pelenkázás, öltöztetés közben beszélj hozzá, mesélj neki, énekelj!

 

A legfontosabb, amit tehetsz, hogy maradj nyugodt! Ha ideges vagy, azt a kisbabád érzékeli, még jobban sírni fog és tovább tart az egész.

Vegyél tehát egy mély lélegzetet és mosolyogj! Ne feledd, ez a sírás, most nem rólad szól! Nyugtasd meg a kicsit! 

„Megértem, hogy nem tetszik neked. De hidd el, utána jobb lesz a tiszta ruhácskában, és csak pár pillanat az egész.” 

A baba ugyan még nem érti a szavaidat, de érti az üzenetét a lágy, szerető hangodból.


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Anya Anyaság Baba gyerek Gyereknevelés