notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A koronavírus kellemtelen tüneteket produkál kéz és lábfejeken.

hirdetes

Sokáig tart az egyik tünete a koronavírusnak

Bettina

Egy új tanulmány azt állapította meg, hogy néhány páciensnél a koronavírus elmúlása után is maradnak tünetek. Ezek ujjtünetek és kiütések, amik sokáig láthatóak lehetnek. 

koronavírus tünetei

Sajnos a járvány továbbra is tombol világszerte és nem könnyíti meg senkinek a hétköznapjait. Renegeteg nehézséggel kell szembenézni mindenkinek nap mint nap, és csak annyit tehetünk, hogy nagyon vigyázunk saját és társaink egészségére, türelmesek maradunk és bízunk a legjobbakban, abban, hogy hamarosan véget ér a koronavírus járvány. Amíg tart a vírus folyamatosan új információkkal találkozunk és sokszor tapasztalunk olyat, amire nem számítottunk volna. Ez is hasonló, hiszen új tünetet fedeztek fel a vírussal fertőzött embereknél. Kéz és lábfejeken piros kiütéseket, duzzanatokat, de már kutatják ennek az okát és gyógymódját is. 

Bár még nem tudni, hogy mennyi köthető össze teljesen a koronavírussal, de az biztos, hogy egyes pácienseknél a betegség után is sokáig ugyan azok a tünetek voltak. Kiütések az ujjakon. Ezek a bőr problémák a gyógyulást követő akár 60 napig is, de előfordult, hogy tovább is jelen voltak. 


dr. Esther Freeman, a Covid-19 Bőrgyógyászati Nyilvántartó vezető kutatója ( ami az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia és a Dermatológiai Társaságok Nemzetközi Ligájának közös vállalkozása ) szavait idézve: “A „koronavírusos ujjak” és bőrkiütések a gyulladás jelei” . 

 

Freeman tette hozzá, hogy:  „Egyes betegeknél hosszútávú gyulladás figyelhető meg, amelyet valamilyen módon kivált a vírus. Nem tudjuk pontosan, miért, hogyan történik ez, ám a bőr különösen érdekes és fontos lehet, hiszen ablakot nyit arra, ami a test többi részében zajlik. Mivel nagyon látványos, szó szerint látni lehet a gyulladást, amely éppen jelen van” 

hirdetes
 

Freeman szerint ezek a bőrproblémák a szervezetünk egy egészséges reakciója, ami a vírusra adott válaszának jelei. A szakemberek, hogy meggyőződjenek arról, hogy ez valóban a Covid-19 miatt alakult ki, 1000 embert vizsgáltak meg akiknek ilyen bőrkiütésektől szenvedtek. dr. Esther Freeman megjegyezte: az ilyen esetek a jéghegy csúcsának számítanak, és a legnagyobb valószínűséggel ezek alulreprezentáltak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilvántartó nem rögzít minden esetet, amelyeknél a koronavírus ilyen bőrállapotot váltott ki.

A kutatók megállapították, hogy a bőrpír és duzzanat, a kéz és lábfejeken – az úgynevezett “Covid-ujjak” koronavírus fertőzés esetében átlagosan 15 napig tartanak, laboratóriumban igazolt esetben pedig 10 napig tart.  Egy jelentés szerint ez lehet sokkal hosszabb idő is, de nem mondhatni jellemzőnek. Volt olyan eset ahol 6  “Covid-ujjal” rendelkező személynél hosszan gyógyultak a tünetek – 60 napig tartottak, és 2 betegnél több mint 130 napig jelen voltak ezek a tünetek.

hirdetes


Dr. Michele Green bőrgyógyász, a New York-i Lenox Hill Kórház munkatársa ezt mondta:  a kiterjedt bőrpír és duzzanatok a szervezet intenzív gyulladásos reakciói a koronavírusra, ami egy vírus esetében teljesen természetes reakció a szervezettől.  “A bőr a test legnagyobb szerve, melynek kulcsfontosságú szerepe van a testhőmérséklet, az érzés és az immunvédelem szabályozásában, nem meglepő, hogy egy ilyen mérgező vírus, mely annyi citokint szabadít fel a szervezetben, mély reakciót vált ki és ez a bőrön is kifejeződik.”

Dr. Freeman szerint ezek a tünetek a legtöbb páciens esetében elmúlnak teljesen amint meggyógyul a koronavírus betegségből, nagyon kevés olyan páciensről tudnak eddig, akiknél ez a bőrpír, duzzanat tünet továbbra is jelen lenne. Freeman azt mondta: „Sajnos, vannak betegek, akik hosszútávon tapasztalnak kényelmetlenséget, sőt egész idő alatt érzékelték azt, míg a betegség tartott, s ők a hosszú ideig gyógyulók közé tartoztak”   Freeman szerint ennek a kezelése kihívást jelent, még nem tudnak rá 100%-os megoldást, de dolgoznak rajta. Őszintén vallota be, hogy tart attól, hogy egyes betegeknél ezek a tünetek és az egész koronavírus hosszantartóak lesznek. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes