notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Engedd el a szorongást, legyél boldog.

hirdetes

Találd meg a kiutat a szorongásod börtönéből

Bettina

Szorongás gyötör? Félelemérzet? Pánikot érzel gyakran? Manapság egyre többen beszélnek ezeknek a tüneteknek a jelenségéről, sajnos egyre sűrűbb rendszerességgel. Nagyon sok az olyan ember, aki úgy éli meg a mindennapjait, hogy folyamatosan jelen van benne egy alapfeszültség, ettől az élet fontos dolgaiban, mint például család, karrier, célokban elveszik a motiváció és a teljes akaraterő. Ezeknek a feszültségeknek a folyamatos jelenléte nagyobb problémákat okoz, mint azt gondolnánk. Vajon mit üzen ez a meg nem szűnő szorongás a testnek

Találd meg a kiutat a szorongásod börtönéből

Találd meg a kiutat a szorongásod börtönéből

 

Első sorban fontos, hogy tudjunk különbséget tenni a a félelem és a szorongás között. A félelem egy belénk kódolt nagyon hasznos reakció, ami az evolúció során kialakult. A félelem figyelmeztet minket arra amikor valós veszélyben vagyunk. Gondolj csak bele, hogyha nem lenne félelem érzeted, akkor milyen könnyen áldozatul eshetnél nálad nagyobb erőknek. Ez szükséges az élethez, emiatt nem falnak fel a vadállatok...ez most lehet, hogy egy picit szélsőséges példa volt, de így van. Tehát az „üss vagy fuss” reflex az egyidős az emberiséggel, és ennek köszönhetjük a túlélésünket. Miért írunk a félelemről ennyit? Mert nagyon fontos szerepe van az életünkben a félelem érzetnek, hiszen ezt nem szabad elbagatellizálni, lebecsülni. A félelmet kiiktatni nem lehet és nem is érdemes. Az ami megbetegíthet és tünetet okozhat, az nem a félelem, hanem a szorongás.

hirdetes

 

hirdetes

Miért szorongunk?

 

Míg a félelem elmúlik és csak egy adott helyzetben alakul ki, addig a szorongás nem köthető konkrét szituációkhoz. Természetesen a szorongásnak is van egy alapja, de nem annyira konkrét, nem annyira megfogható mint a félelem. A szorongás mögött a legtöbbszer nem tudatos belső lefolyás van, amit magunk is nehezen tudnánk megfogalmazni. Gondolatok amiket elhittünk, illetve olyan érzések amelyeket szeretnénk elkerülni. Tehát mi is a szorongás? Egy sajátos beszorult állapot.  A szorongás egy fájó utat kezd betörni magának, amit mi igyekszünk elkerülni. Mi ezt le akarjuk nyomni a mélybe, nem akarjuk a jelenlétét érezni, és ettől csak még jobban szorongunk.Ez hatalmas energia befektetést követel, sőt képes minden erőnket elvenni. Keressük a megoldást, meg akarjuk szüntetni a feszültség érzését, de ezek nem múlnak el, hanem a folyamatos energiabefektetés miatt csak táplálódik, konzerválódik bennünk. Tehát a szorongást pont ez a küzdés fogja fenntartani.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes