térérzékelés fejlesztése, testséma kialakulása

Térérzékelés fejlesztése

helloladies.hu

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A testkép a gyermek egész fejlődését tükrözi. A mozgás fejlesztése pedig a test észlelését közvetlenül befolyásolja és javítja.

térérzékelés

Hogyan fejleszthető a térészlelés? Hogyan segíthetjük a testséma kialakulását?


Térészlelés fejlesztése


Fontos a megfelelő tér érzékelése, észlelése, hogy megfelelően tudjunk tájékozódni, el tudjunk a térben igazodni.


Ezek fejlesztésében alapvető szerepe van a mozgásos tevékenységeknek és a megfelelő testséma kialakításának.  E képesség kialakításnak részei az egyensúlyérzék fejlesztése, a téri helyzetek különböző megélése, a téri irányok bemozgása.


A különböző téri pozíciókat jelző szavak, (előtt-mögött, jobbra-balra, fent-lent, stb.) mozgás általi átélése  segít a tudatosításban, az irányok megfelelő megtanulásában.


Testének megfelelő ismerete nélkül nehezen, hiányosan alakulnak ki azok a készségei, amelyek lehetővé teszik számára, hogy az írást, olvasást, számolást megfelelő módon elsajátítsák.


Adhatunk játékos instrukciókat a gyerekünknek, melyek nagyszerűen fejlesztenek: Mássz át az asztal alatt! Ugráld körbe a fát! Emeld fel a fejed fölé! Dobd ide a labdát! … S még hasonlókat.


A testséma kialakulása, megfelelő fejlettsége teszi lehetővé, hogy a gyerekek a testükön való tájékozódást, az irányok helyes megítélését, ismeretét átvigyék a külső környezetre is.

 

A testkép a gyerek egész fejlődését tükrözi. A mozgás fejlesztése pedig a test észlelését közvetlenül befolyásolja és javítja.


Ahhoz, hogy megfelelően működjön a tér észlelés, először is vonatkozási pontokra van szükségük a gyerekeknek.  Ez pedig mi más lehetne, mint épp saját maguk, a saját testük.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Anya Anyaság Baba Egészség gyerek Gyereknevelés Tanács
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb lakberendezési hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.