notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Több nő esik teherbe 40 felett, mint korábban, de nem azért, amiért sokan hinnék

hirdetes

Több nő esik teherbe 40 felett, mint korábban, de nem azért, amiért sokan hinnék

helloladies.hu

A kései gyerekvállalás trendje egyre népszerűbb a nők között. Idén áprilisban az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatala (Office for National Statistics, ONS) friss fogantatási adatokat publikált, amelyeket angliai és walesi nők közreműködésével gyűjtöttek össze. Az adatok szerint a terhesség a tizenévesek köreiben 2017-ben tovább csökkent, és először figyelhették meg, hogy többen kerültek áldott állapotba a 30-as korosztályból, mint a 20-asok közül.

Több nő esik teherbe 40 felett, mint korábban, de nem azért, amiért sokan hinnék

Azonban ha van egy statisztika, ami sokakat meglepetésként érhet, az az, hogy a 40-es nők köreiben már zsinórban a második évben növekszik a fogantatások száma – ez a mutató 1990 óta több, mint a kétszeresére emelkedett az elmúlt több mint másfél évtized alatt.


Habár ezek nagyon fontos adatok, a konkrét statisztikák keveset árulnak el arról, hogy ezeket a fogantatásokat miként befolyásolják a különféle társadalmi, kapcsolati, és termékenységi tényezők, vagy arról, hogy a 40 feletti nők terhességi és szülési tapasztalatai mennyiben különböznek a fiatalabb korosztályokétól.


Ezekre a kérdésekre a University College London (UCL) nőgyógyászati intézete (Institute for Women’s Health) keresi a részletesebb választ. Az intézet új interjúalapú kutatási projektje a 40-es évükben teherbe esett nők történeteire, gondolataira, és érzéseire összpontosít, és ezek alapján próbál egy teljesebb képet felállítani arról, hogy miként is élik meg a várandósságot, és az azzal járó esetleges nehézségeket e korosztály képviselői.

hirdetes


Habár a projekt még csak nemrégiben kezdődött, a kutatók már most fontos bepillantást kaptak a 40 feletti gyerekvállalás okaiba, illetve hogy hogyan vélekednek e korosztály képviselői a késeinek számító anyaságról.


A tényező, amire kevesen gondolnak


A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) jelentése szerint számos tényező is hozzájárul a kései gyerekvállaláshoz, úgymint a fokozott részvétel a felsőoktatásban illetve a munkaerőben a nők részéről, a munkaerőpiac bizonytalansága, vagy éppen a gyermeknevelés és otthonfenntartás költségei. Azonban van valami, amit az ONS jelentése egyáltalán nem említ meg a terhesség időzítését befolyásoló tényezőként, mégpedig a vizsgált nők kapcsolati helyzetét.


Sok nő, aki 40 felett vállalnak gyereket nem szándékosan várnak eddig, csupán ennyi idejükbe telik megteremteni a gyerekvállaláshoz és –neveléshez szükséges körülményeket. Többségük szívesen vált volna anyává jóval korábban is, ha ehhez megfelelt volna a kapcsolatuk (ha volt egyáltalán).

hirdetes
Néhányuk átesett vagy egy váláson, vagy szimplán széthullott a kapcsolata valamikor a 30-as éveiben, amikor már éppen készen álltak volna családot alapítani. Mások olyan partnerekről számoltak be, akik nem voltak eléggé elkötelezettek mellettük, vagy nem (még) akartak gyereket.


Számos nő okolja a mai digitális világban hétköznapinak számító online társkeresést is, érvelve azzal, hogy az ilyen platformok valótlan elvárásokat ébresztenek az emberekben, és az egyéjszakás lehetőségek látszólag végtelen listájának köszönhetően sokan (többnyire a férfiak) nem tartják szükségesnek a hosszútávú elköteleződést.
Ezek a beszámolók arra emlékeztetnek bennünket, hogy habár a kései anyaságot gyakran a nők választásának tartják, és a társadalomban betöltött változó szerepükkel magyarázzák, valójában a férfiak döntései és a modern kapcsolatok dinamikája is nagyban befolyásolja a fogantatási arányokat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

2020-03-03

Szülés 40 felett? - Milyen előnyei és hátrányai vannak?

Gyakori kérdés a leendő szülők körében, hogy vajon mikor is érdemes családot alapítani? Ha elmúltál 40, akkor sem kell lemondanod az anyaságról, hiszen a mai világban a gyermekvállalás egyre jobban kitolódik.

Sportol a család! – 5 tipp hogyan sportolhattok együtt a gyerekekkel

2022-05-17

Sportol a család! – 5 tipp hogyan sportolhattok együtt a gyerekekkel

Megérkezett a jó idő és hamarosan itt a nyári szünet is, így a gyerekek sokkal több időt igényelnek majd az együttlétre. Így sportoljunk együtt a gyerekekkel!

Legjobb 5 szabadtéri játékötlet, amit minden gyerek imádni fog!

2022-06-17

Legjobb 5 szabadtéri játékötlet, amit minden gyerek imádni fog!

Egyre több kütyü jelenik meg a piacon, amely elöl egy kész rémálom elrángatni a gyerekeket, azonban most összegyűjtöttünk 5 szabadtéri játékot, amit imádnak

Szabadulj meg a terhesség alatt felszedett pluszoktól!

2020-07-29

Szabadulj meg a terhesség alatt felszedett pluszoktól!

Kisbabád született, de a szülést követően rajtad maradt egy csomó felesleg? Íme egy megoldás, amivel a baba mellett is megszabadulhatsz a plusz kilóktól!

Tippek terhesség alatti mozgáshoz, a könnyebb szülésért!

2020-09-02

Tippek terhesség alatti mozgáshoz, a könnyebb szülésért!

Ha egy baba növekszik a testedben, az nagy felelősséggel jár. Szerencsére sok dolog van, amit megtehetsz úgy, hogy biztosítod a biztonságotokat, miközben megadod azt az edzést a testednek, amire szüksége van.

8 program gyerekeknek a nyárra

2020-06-24

8 program gyerekeknek a nyárra

Ebben a cikkben olyan elfoglaltságokat gyűjtöttem össze, amelyekkel le lehet foglalni a gyerekeket, miközben nem csak szórakoztatja, fejleszti is őket.


Akaraterő Anya Anyaság Apa Baba Család Érdekességek gyerek Kisbaba Kisfiú Kislány Terhesség Várandóság