Több nő esik teherbe 40 felett, mint korábban, de nem azért, amiért sokan hinnék

Több nő esik teherbe 40 felett, mint korábban, de nem azért, amiért sokan hinnék

helloladies.hu
hirdetes

A kései gyerekvállalás trendje egyre népszerűbb a nők között. Idén áprilisban az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatala (Office for National Statistics, ONS) friss fogantatási adatokat publikált, amelyeket angliai és walesi nők közreműködésével gyűjtöttek össze. Az adatok szerint a terhesség a tizenévesek köreiben 2017-ben tovább csökkent, és először figyelhették meg, hogy többen kerültek áldott állapotba a 30-as korosztályból, mint a 20-asok közül.

Több nő esik teherbe 40 felett, mint korábban, de nem azért, amiért sokan hinnék

Azonban ha van egy statisztika, ami sokakat meglepetésként érhet, az az, hogy a 40-es nők köreiben már zsinórban a második évben növekszik a fogantatások száma – ez a mutató 1990 óta több, mint a kétszeresére emelkedett az elmúlt több mint másfél évtized alatt.


Habár ezek nagyon fontos adatok, a konkrét statisztikák keveset árulnak el arról, hogy ezeket a fogantatásokat miként befolyásolják a különféle társadalmi, kapcsolati, és termékenységi tényezők, vagy arról, hogy a 40 feletti nők terhességi és szülési tapasztalatai mennyiben különböznek a fiatalabb korosztályokétól.


Ezekre a kérdésekre a University College London (UCL) nőgyógyászati intézete (Institute for Women’s Health) keresi a részletesebb választ. Az intézet új interjúalapú kutatási projektje a 40-es évükben teherbe esett nők történeteire, gondolataira, és érzéseire összpontosít, és ezek alapján próbál egy teljesebb képet felállítani arról, hogy miként is élik meg a várandósságot, és az azzal járó esetleges nehézségeket e korosztály képviselői.

hirdetes


Habár a projekt még csak nemrégiben kezdődött, a kutatók már most fontos bepillantást kaptak a 40 feletti gyerekvállalás okaiba, illetve hogy hogyan vélekednek e korosztály képviselői a késeinek számító anyaságról.


A tényező, amire kevesen gondolnak


A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) jelentése szerint számos tényező is hozzájárul a kései gyerekvállaláshoz, úgymint a fokozott részvétel a felsőoktatásban illetve a munkaerőben a nők részéről, a munkaerőpiac bizonytalansága, vagy éppen a gyermeknevelés és otthonfenntartás költségei. Azonban van valami, amit az ONS jelentése egyáltalán nem említ meg a terhesség időzítését befolyásoló tényezőként, mégpedig a vizsgált nők kapcsolati helyzetét.


Sok nő, aki 40 felett vállalnak gyereket nem szándékosan várnak eddig, csupán ennyi idejükbe telik megteremteni a gyerekvállaláshoz és –neveléshez szükséges körülményeket. Többségük szívesen vált volna anyává jóval korábban is, ha ehhez megfelelt volna a kapcsolatuk (ha volt egyáltalán).

hirdetes
Néhányuk átesett vagy egy váláson, vagy szimplán széthullott a kapcsolata valamikor a 30-as éveiben, amikor már éppen készen álltak volna családot alapítani. Mások olyan partnerekről számoltak be, akik nem voltak eléggé elkötelezettek mellettük, vagy nem (még) akartak gyereket.


Számos nő okolja a mai digitális világban hétköznapinak számító online társkeresést is, érvelve azzal, hogy az ilyen platformok valótlan elvárásokat ébresztenek az emberekben, és az egyéjszakás lehetőségek látszólag végtelen listájának köszönhetően sokan (többnyire a férfiak) nem tartják szükségesnek a hosszútávú elköteleződést.
Ezek a beszámolók arra emlékeztetnek bennünket, hogy habár a kései anyaságot gyakran a nők választásának tartják, és a társadalomban betöltött változó szerepükkel magyarázzák, valójában a férfiak döntései és a modern kapcsolatok dinamikája is nagyban befolyásolja a fogantatási arányokat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Várandós vagy, és kikészít a nyár? Segítünk!

2019-06-26

Várandós vagy, és kikészít a nyár? Segítünk!

Ahogy a pocakod egyre nagyobb és nagyobb lesz, a nyár beköszöntével lehet, hogy egyszer csak azon kapod magad, hogy azon gondolkodsz, hogy fogod túlélni ezt az időszakot. Ne keseredj el! Tény, hogy a nyári terhesség nem mindig könnyű, de mutatunk néhány trükköt, amivel megkönnyítheted a forró hónapokat.

Depressziósabbak a mai nők várandósan, mint az ő édesanyáik voltak velük

2019-06-14

Depressziósabbak a mai nők várandósan, mint az ő édesanyáik voltak velük

Egy új kutatás szerint a mai fiatal várandós nők sokkal hajlamosabbak a bánatra és a depresszióra a terhesség alatt, mint amennyire az ő édesanyáik voltak, mikor őket várták egy generációval ezel

4 tipp, hogy stresszmentes legyen a családi nyaralás

2019-06-04

4 tipp, hogy stresszmentes legyen a családi nyaralás

Stresszmentes, felejthetetlen családi nyaralás megszervezése 4 egyszerű lépésben, hogy biztosan ne kelljen aggódnod az út előtt és alatt. Így lehet tökéletes a családi nyaralás.

Kangatraining, a mama-baba edzés

2019-01-24

Kangatraining, a mama-baba edzés

Ha csak egy mondatban kellene összefoglalnom: Egyedülálló edzésforma az anyáknak, szórakozás a babáknak! És ami nagyon fontos; a Kangatraining végigkíséri a Nő életét!

Koszmó a baba fejbőrén

2019-01-15

Koszmó a baba fejbőrén

Cikkünkből megtudhatod, hogy mi is az a sárgás lepedék a kisbabád fejecskéjén, és hogyan gyorsíthatod meg a folyamatot, hogy minél előbb megszabaduljatok a koszmótól.

Pszihikai hatások a babaetetésnél

2019-01-15

Pszihikai hatások a babaetetésnél

A babaetetés a baba életében az egyik legfontosabb tényező. Főleg azért, mert nagyban hozzájárul testi és szellemi fejlődéséhez. Mindig fontos a minőség az etetésben.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
133 409
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 545 091
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 148

Átlagos értékelés: 4.7