notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Több nő esik teherbe 40 felett, mint korábban, de nem azért, amiért sokan hinnék

Több nő esik teherbe 40 felett, mint korábban, de nem azért, amiért sokan hinnék

helloladies.hu
hirdetes

A kései gyerekvállalás trendje egyre népszerűbb a nők között. Idén áprilisban az Egyesült Királyság Nemzeti Statisztikai Hivatala (Office for National Statistics, ONS) friss fogantatási adatokat publikált, amelyeket angliai és walesi nők közreműködésével gyűjtöttek össze. Az adatok szerint a terhesség a tizenévesek köreiben 2017-ben tovább csökkent, és először figyelhették meg, hogy többen kerültek áldott állapotba a 30-as korosztályból, mint a 20-asok közül.

Több nő esik teherbe 40 felett, mint korábban, de nem azért, amiért sokan hinnék

Azonban ha van egy statisztika, ami sokakat meglepetésként érhet, az az, hogy a 40-es nők köreiben már zsinórban a második évben növekszik a fogantatások száma – ez a mutató 1990 óta több, mint a kétszeresére emelkedett az elmúlt több mint másfél évtized alatt.


Habár ezek nagyon fontos adatok, a konkrét statisztikák keveset árulnak el arról, hogy ezeket a fogantatásokat miként befolyásolják a különféle társadalmi, kapcsolati, és termékenységi tényezők, vagy arról, hogy a 40 feletti nők terhességi és szülési tapasztalatai mennyiben különböznek a fiatalabb korosztályokétól.


Ezekre a kérdésekre a University College London (UCL) nőgyógyászati intézete (Institute for Women’s Health) keresi a részletesebb választ. Az intézet új interjúalapú kutatási projektje a 40-es évükben teherbe esett nők történeteire, gondolataira, és érzéseire összpontosít, és ezek alapján próbál egy teljesebb képet felállítani arról, hogy miként is élik meg a várandósságot, és az azzal járó esetleges nehézségeket e korosztály képviselői.

hirdetes


Habár a projekt még csak nemrégiben kezdődött, a kutatók már most fontos bepillantást kaptak a 40 feletti gyerekvállalás okaiba, illetve hogy hogyan vélekednek e korosztály képviselői a késeinek számító anyaságról.


A tényező, amire kevesen gondolnak


A Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) jelentése szerint számos tényező is hozzájárul a kései gyerekvállaláshoz, úgymint a fokozott részvétel a felsőoktatásban illetve a munkaerőben a nők részéről, a munkaerőpiac bizonytalansága, vagy éppen a gyermeknevelés és otthonfenntartás költségei. Azonban van valami, amit az ONS jelentése egyáltalán nem említ meg a terhesség időzítését befolyásoló tényezőként, mégpedig a vizsgált nők kapcsolati helyzetét.


Sok nő, aki 40 felett vállalnak gyereket nem szándékosan várnak eddig, csupán ennyi idejükbe telik megteremteni a gyerekvállaláshoz és –neveléshez szükséges körülményeket. Többségük szívesen vált volna anyává jóval korábban is, ha ehhez megfelelt volna a kapcsolatuk (ha volt egyáltalán).
Néhányuk átesett vagy egy váláson, vagy szimplán széthullott a kapcsolata valamikor a 30-as éveiben, amikor már éppen készen álltak volna családot alapítani. Mások olyan partnerekről számoltak be, akik nem voltak eléggé elkötelezettek mellettük, vagy nem (még) akartak gyereket.


Számos nő okolja a mai digitális világban hétköznapinak számító online társkeresést is, érvelve azzal, hogy az ilyen platformok valótlan elvárásokat ébresztenek az emberekben, és az egyéjszakás lehetőségek látszólag végtelen listájának köszönhetően sokan (többnyire a férfiak) nem tartják szükségesnek a hosszútávú elköteleződést.
Ezek a beszámolók arra emlékeztetnek bennünket, hogy habár a kései anyaságot gyakran a nők választásának tartják, és a társadalomban betöltött változó szerepükkel magyarázzák, valójában a férfiak döntései és a modern kapcsolatok dinamikája is nagyban befolyásolja a fogantatási arányokat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

4 Fogászati tipp kismamák számára

2019-12-17

4 Fogászati tipp kismamák számára

A várandósság alatt fogaid állapotának ellenőrzése fontosabb, mint gondolnád, hiszen a baba fejlődését is befolyásolhatja. Hoztunk 4 tippet kismamák számára!

Az anyai szigor végül kifizetődik

2019-11-13

Az anyai szigor végül kifizetődik

Jó hírünk van minden édesanya számára, akinek lánya van! Azok a napok, amikor amiatt aggódtál, hogy vajon a lányaid megfogadják-e a tanácsaidat, noszogatásodat végre kifizetődtek.

Iskolakezdés ellenőrző lista - 10 fontos dolog

2019-08-23

Iskolakezdés ellenőrző lista - 10 fontos dolog

Tippek és ötletek, hogy minden készen álljon az iskolakezdésre rohanás és stressz nélkül. Ha időben elkezded a felkészülést, meglátod sokkal könnyebb lesz kézben tartani a dolgokat. Kövesd a listát és minden gördülékenyen fog menni!

Ideje elmenni nyaralni - gyerekek nélkül

2019-08-22

Ideje elmenni nyaralni - gyerekek nélkül

Itt a nyaralások ideje! Ha anya vagy, könnyen bűntudatot érezhetsz, ha magadra fordítasz egy kis időt, de a folyamatos felelősség a gyerekek miatt nagyon megterhelő. Lehet hogy aggódsz, hogy nélküled hiányt szenvednek majd valamiben, de ha úgy döntesz, elmész egy vakációra a gyerekek, sőt esetleg akár a partnered nélkül, nagyon is jól teszed. Bárme

Ha a nagyszülők is jelen vannak, az az egyik leglényegesebb dolog a családok életében

2019-08-13

Ha a nagyszülők is jelen vannak, az az egyik leglényegesebb dolog a családok...

Az anyák és apák nagyszerűek, de minden gyerek tudja, hogy nagymama és nagypapa az igazi hős. Ők azok, akik adnak még egy sütit, és náluk szinte mindent szabad.

Várandós vagy, és kikészít a nyár? Segítünk!

2019-06-26

Várandós vagy, és kikészít a nyár? Segítünk!

Ahogy a pocakod egyre nagyobb és nagyobb lesz, a nyár beköszöntével lehet, hogy egyszer csak azon kapod magad, hogy azon gondolkodsz, hogy fogod túlélni ezt az időszakot. Ne keseredj el! Tény, hogy a nyári terhesség nem mindig könnyű, de mutatunk néhány trükköt, amivel megkönnyítheted a forró hónapokat.

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
344 535
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
344 535
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 148

Átlagos értékelés: 4.7