notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így ellenőrizd, hogy friss-e még a tojás, Tojás teszt, Tojás frissességének ellenőrzése, Honnan tudod, hogy friss még a tojás?

hirdetes

Így ellenőrizd, hogy friss-e még a tojás

Viki

A tojás frissességének ellenőrzésére sokféle módszer létezik. Ha bizonytalan vagy, mert több hete áll már a tojás a hűtőben, mindenképpen egyesével üsd fel őket, így nem fenyeget a veszély, hogy több órányi főzőcskézés mehet a kukába. 

Így ellenőrizd a tojás frissességét

A frissen vásárolt tojás 2-3 hétig biztosan eltárolható, de akár még egy hónapon túl is jó lehet, ha megfelelően tárolod. Mindenesetre nem árt biztosra menni, és tesztelni.

Feltörés előtt 2 féle módszer a legegyszerűbb a tojás frissességének tesztelésére:

Vizes módszer

Ez az egyik legismertebb technika, és mindössze fél percet vesz igénybe. Nagy előnye, hogy ehhez nem kell feltörni a tojást, ráadásul nemcsak az derül ki így, hogy melyik romlott, hanem az is, hogy melyik mennyire friss. Minél öregebb egy tojás, annál több levegő keletkezik benne. Ezzel a technikával pedig ezt tudjuk vizsgálni.

Tölts meg egy tálat hideg vízzel, majd egyesével tedd bele a tojásokat. Amelyik lent marad a tál alján és elfekszik, az minden bizonnyal friss. Amelyik feljön a víz tetejére, az biztosan romlott. Amelyik pedig középen lebeg, vagy feldobja a fenekét, már nem friss, de még alkalmas fogyasztásra. Utóbbit nyersen már ne használd, de sütve vagy főve teljesen jó!

hirdetes

A tojás megrázása

Ez is egy jó alternatíva a tojás frissességének ellenőrzésére, de kevésbé hoz biztos eredményt, mint a vizes technika. Ha régi a tojás, a fehérje veszít a nedvességtartalmából, a levegő pedig megnő benne. Ha megrázod, és kotyogó hangot hallasz, vagy úgy érzed, erősen lötyög, akkor már nagy az esély rá, hogy nem friss. 

hirdetes

 

Feltörés után a másik 2 legegyszerűbb módszer a tojás frissességének ellenőrzésére:

A sárgája és a fehérje összefolyik

Ha szétválasztasz egy friss tojást, a sárgája szépen egyben marad, az alakja gömbölyded, a fehérje pedig körülöleli. Ha már nem friss a tojás, akkor viszont a sárgája és a fehérje összefolyik. A harmadik lehetőség, hogy a sárgája lapos, a fehérje pedig zavaros, ekkor már tudjuk, hogy régi, de megsütve vagy főve még felhasználható.

A tojás szaga

Ez az egyik legárulkodóbb jel. Itt már sejtjük, hogy a tojás frissessége nem a megfelelő. Készíts elő egy kis tálat, és abba törd bele egyesével a tojásokat. Ha erős a szaga, akkor dobd ki, biztosan megromlott. Záptojással van dolgod. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Mi lehet az oka, hogy egyre több a pajzsmirigy beteg?

2024-07-08

Mi lehet az oka, hogy egyre több a pajzsmirigy beteg?

Az utóbbi évtizedekben egyre növekvő trendet mutatnak a pajzsmirigy betegségek, ami mögött számos környezeti, életmódbeli és genetikai tényező állhat.

Hogyan válasszunk nőgyógyászt?

2024-07-04

Hogyan válasszunk nőgyógyászt?

A megfelelő nőgyógyász kiválasztása kulcsfontosságú ahhoz, hogy biztosak lehessünk egészségünk megőrzésében és a megfelelő intim területek gondozásában is!

Tudtad, hogy a nők jobban érzik a fájdalmat?

2024-07-01

Tudtad, hogy a nők jobban érzik a fájdalmat?

A hormonális hatások, a genetikai különbségek és az idegrendszer mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a nők gyakran intenzívebben érzik a fájdalmat. Mit gondolsz?

10 tipp hogyan kötsd le a gyereket a nyári szünetben

2024-06-24

10 tipp hogyan kötsd le a gyereket a nyári szünetben

A nyári szünet kihívást jelenthet a szülők számára, hogy hasznosan és szórakoztatóan kössék le gyermekeiket. Íme tíz tipp, hogy a vakáció emlékezetes és produktív legyen.

10 tipp szállásodnak minőségi videók gyártásában

2024-06-21

10 tipp szállásodnak minőségi videók gyártásában

A minőségi videók gyártása a szálláshelyek számára kiváló lehetőség, hogy bemutassák szolgáltatásaikat és vonzzák a potenciális vendégeket. Kövesd tippjeinket, hogy szállásod videói valóban kiemelkedjenek!

5 kihagyhatatlan program a Szigetközben

2024-07-09

5 kihagyhatatlan program a Szigetközben

A Szigetköz Magyarország egyik legvarázslatosabb régiója, amely számtalan kalandot és élményt kínál az odalátogatóknak. Most mutatunk 5 kihagyhatatlan programot!