notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így ellenőrizd, hogy friss-e még a tojás, Tojás teszt, Tojás frissességének ellenőrzése, Honnan tudod, hogy friss még a tojás?

hirdetes

Így ellenőrizd, hogy friss-e még a tojás

Viki

A tojás frissességének ellenőrzésére sokféle módszer létezik. Ha bizonytalan vagy, mert több hete áll már a tojás a hűtőben, mindenképpen egyesével üsd fel őket, így nem fenyeget a veszély, hogy több órányi főzőcskézés mehet a kukába. 

Így ellenőrizd a tojás frissességét

A frissen vásárolt tojás 2-3 hétig biztosan eltárolható, de akár még egy hónapon túl is jó lehet, ha megfelelően tárolod. Mindenesetre nem árt biztosra menni, és tesztelni.

Feltörés előtt 2 féle módszer a legegyszerűbb a tojás frissességének tesztelésére:

Vizes módszer

Ez az egyik legismertebb technika, és mindössze fél percet vesz igénybe. Nagy előnye, hogy ehhez nem kell feltörni a tojást, ráadásul nemcsak az derül ki így, hogy melyik romlott, hanem az is, hogy melyik mennyire friss. Minél öregebb egy tojás, annál több levegő keletkezik benne. Ezzel a technikával pedig ezt tudjuk vizsgálni.

Tölts meg egy tálat hideg vízzel, majd egyesével tedd bele a tojásokat. Amelyik lent marad a tál alján és elfekszik, az minden bizonnyal friss. Amelyik feljön a víz tetejére, az biztosan romlott. Amelyik pedig középen lebeg, vagy feldobja a fenekét, már nem friss, de még alkalmas fogyasztásra. Utóbbit nyersen már ne használd, de sütve vagy főve teljesen jó!

hirdetes

A tojás megrázása

Ez is egy jó alternatíva a tojás frissességének ellenőrzésére, de kevésbé hoz biztos eredményt, mint a vizes technika. Ha régi a tojás, a fehérje veszít a nedvességtartalmából, a levegő pedig megnő benne. Ha megrázod, és kotyogó hangot hallasz, vagy úgy érzed, erősen lötyög, akkor már nagy az esély rá, hogy nem friss. 

hirdetes

 

Feltörés után a másik 2 legegyszerűbb módszer a tojás frissességének ellenőrzésére:

A sárgája és a fehérje összefolyik

Ha szétválasztasz egy friss tojást, a sárgája szépen egyben marad, az alakja gömbölyded, a fehérje pedig körülöleli. Ha már nem friss a tojás, akkor viszont a sárgája és a fehérje összefolyik. A harmadik lehetőség, hogy a sárgája lapos, a fehérje pedig zavaros, ekkor már tudjuk, hogy régi, de megsütve vagy főve még felhasználható.

A tojás szaga

Ez az egyik legárulkodóbb jel. Itt már sejtjük, hogy a tojás frissessége nem a megfelelő. Készíts elő egy kis tálat, és abba törd bele egyesével a tojásokat. Ha erős a szaga, akkor dobd ki, biztosan megromlott. Záptojással van dolgod. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes