notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legjobb tojásdíszítési praktikák

hirdetes

Húsvéti tojásdíszítés hagyományos technikái

A tojásírás őseinktől ránk maradt szokása ma is élő hagyomány, nemzedékről nemzedékre száll tudománya. S bár bizonyosan mind kevesebben vagyunk, akik ápolják ezt a szép örökséget, de a néphagyományokat tisztelő, szeretettel ápoló utódok évről évre megírják az élet és az újjászületés jelképeként tisztelt, Krisztus feltámadására emlékeztető hímes tojásokat, hogy aztán húsvét másodnapján (vízbevető hétfőn) a lányok locsolóiknak kedveskedjenek velük.

Tojásfestés - tojásdíszítés

Egykor minden lány nagy izgalommal díszítette a tojásokat nagypénteken, amelyeket aztán húsvét hétfőn kínálták a legényeknek. Érdemes felidézni, újraéleszteni ezt a szép hagyományt, az alkotás öröme mellett, a hétfői baráti látogatások is feltöltik az embert. Ugyan a régi szokás, miszerint a lányokat a patakban megfürdették vagy a kúthoz kivonszolva egy egész vödör vízzel öntözzék, mára sokhelyütt kölnivizes locsolkodássá szelídült, de továbbra is őrzi a locsolás ősi termékenységvarázsló és megtisztító rítusát.


Tojásírás

Kárpát-medence-szerte nagy hagyománya van az írókázással (vagy más néven gicézéssel) – egy fémcsövecskés vagy tölcséres mintázó szerszám segítségével – díszített tojásoknak. (Íróka hiányában akár egy gyufaszál segítségével is rajzolhatunk az olvadt viasszal a tojásra.) A tojásra méhviasszal mintákat írunk, majd langyos festékbe tesszük. Minél hosszabb időre, annál intenzívebb színt kapunk eredményül. Festés után a leolvasztott viasz helyén a tojás eredeti színével tűnnek elő a minták. Az elkészült remekeket végül zsírral fényesíthetjük. Palócföldön a hagyomány megőrzése mellett sok újítást vittek a tojásdíszítésbe, Gömörön például nem olvasztották le a viaszt a tojásról, hanem bedörzsölték aranyporral a mintázatot.

hirdetes

 

 

Berzselés

hirdetes

A berzseléses, vagyis a levéltakarásos tojásfestés technikája annyira egyszerű, hogy még a legkisebbek is könnyedén tudják alkalmazni. A festéshez csak pár apró levélkére, egy harisnyára és tojásfestékre van szükség. Válogassunk néhány szép rajzolatú (jó lehet például a citromfű, a petrezselyem, a koriander vagy a pitypang) levelet, majd színoldalát (ahol nem olyan vastagak az erek) kenjük be tojásfehérjével és simítsuk a tojásra. Óvatosan tegyük őket – az előre elkészített – egyik végén megcsomózott kb. 6–7 cm-es harisnyazsákocskákba, majd feszesen kössük el a nyakát. Engedjük az előzőleg elkészített festőlébe a tojásokat és hagyjuk állni 5-10 percig. A tojást kivéve itassuk le róla a maradék festéket, bontsuk ki a harisnyát, szedjük le a leveleket és papírra téve hagyjuk megszáradni a hímeseket, majd pici zsírral kenjük át, hogy szép fényesek legyenek.

 

Karcolt húsvéti tojások


Ezzel a technikával festett, megszárított tojásra dolgozunk, s a szép eredmény nagyobb jártasságot kíván. Karcolni lehet kifújt és főtt tojásra is, ám érdemes minél vastagabb héjú tojást választani e célra. Hegyes késsel vagy sniccerrel karcolhatjuk rá a mintákat, minél meredekebben tartjuk a kés hegyét, annál vékonyabb vonalat rajzolhatunk vele. Karcolás után szintén fényesíthetjük a tojást szalonnabőrkével vagy zsírral.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember váljon belőle

2020-07-27

Dolgok, amiket meg kell tanítanod a gyerekednek ahhoz, hogy kedves ember...

A szülők hamar rájönnek, hogy milyen nehéz is a gyereknevelés, a gyerekek ugyanis mindent a szüleiktől tanulnak, azt is, hogy hogyan bánjanak másokkal. Lehet, hogy könnyűnek tűnik kedves gyereket nevelni, de sok szülő elmondhatja, hogy korántsem az. Szerencsére van néhány bevált módszer, ami segít abban, hogy a kedvesség végig kísérje a gyerek egés

7 étel a szúnyogcsípések ellen

2020-07-28

7 étel a szúnyogcsípések ellen

Ha te sem kedveled a mesterséges anyagokat, próbáld ki ezeket a természetes megoldásokat, amikkel távol tarthatod a szúnyogokat! Ha már sikerült néhány szúnyogcsípést beszerezned, akkor a viszketés enyhítésében is segíthetnek!

Nutellás brownie mindössze két hozzávalóból

2020-08-04

Nutellás brownie mindössze két hozzávalóból

Vajon tényleg működik ez a hihetetlenül egyszerű Nutellás brownie recept, vagy ez is egy olyan „trükk”, ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen? Kiderítettük a választ!

Hangulatos teraszok és erkélyek, amiket imádunk

2020-09-22

Hangulatos teraszok és erkélyek, amiket imádunk

Ma mutatunk néhány ízléses és igazán hangulatos kinti részt, amiből ötletet meríthetsz, legyen akár egy nagyobb teraszod vagy egy kisebb erkélyed. Egy kis kreativitással csodás eredmény érhető el, az alábbi képeket használd bátran inspirációként!

Trükkök, hogy a kicsi hálószoba nagyobbnak tűnjön!

2020-07-22

Trükkök, hogy a kicsi hálószoba nagyobbnak tűnjön!

Sok lakásban található apró hálószoba, ami egy nagyon fontos helyiség, hiszen itt pihenjük ki magunkat egy-egy fárasztó nap után, általában mégsem fordítunk rá elég figyelmet. Azonban pár apró (és okos) átalakítással könnyedén nagyobbá varázsolhatod, ahol sokkal jobban fogod majd érezni magad!

A legszebb konyhák, amiket szívesen elfogadnánk otthonra

2020-09-21

A legszebb konyhák, amiket szívesen elfogadnánk otthonra

Az otthonunk egyik központi és legfontosabb eleme a konyha. Szeretnéd átalakítani, vagy csak te is imádod nézegetni az ízléses, stílusos helyiségeket? Mielőtt kiüttetnéd bármelyik falat, vagy lecserélnéd a konyhaszekrényt, mutatunk néhány ötletet az egészen apró kis konyhától kezdve a nagyobbakig több stílusban, hogy inspirálódhass! Jó nézelődést!