X Értesülj kedvenc témáidról elsőkézből! Iratkozz fel hírlevelünkre!
https://www.helloladies.hu/ hírlevél feliratkozás

A legjobb tojásdíszítési praktikák

Húsvéti tojásdíszítés hagyományos technikái

hirdetes

A tojásírás őseinktől ránk maradt szokása ma is élő hagyomány, nemzedékről nemzedékre száll tudománya. S bár bizonyosan mind kevesebben vagyunk, akik ápolják ezt a szép örökséget, de a néphagyományokat tisztelő, szeretettel ápoló utódok évről évre megírják az élet és az újjászületés jelképeként tisztelt, Krisztus feltámadására emlékeztető hímes tojásokat, hogy aztán húsvét másodnapján (vízbevető hétfőn) a lányok locsolóiknak kedveskedjenek velük.

Tojásfestés - tojásdíszítés

Egykor minden lány nagy izgalommal díszítette a tojásokat nagypénteken, amelyeket aztán húsvét hétfőn kínálták a legényeknek. Érdemes felidézni, újraéleszteni ezt a szép hagyományt, az alkotás öröme mellett, a hétfői baráti látogatások is feltöltik az embert. Ugyan a régi szokás, miszerint a lányokat a patakban megfürdették vagy a kúthoz kivonszolva egy egész vödör vízzel öntözzék, mára sokhelyütt kölnivizes locsolkodássá szelídült, de továbbra is őrzi a locsolás ősi termékenységvarázsló és megtisztító rítusát.


Tojásírás

 

Kárpát-medence-szerte nagy hagyománya van az írókázással (vagy más néven gicézéssel) – egy fémcsövecskés vagy tölcséres mintázó szerszám segítségével – díszített tojásoknak. (Íróka hiányában akár egy gyufaszál segítségével is rajzolhatunk az olvadt viasszal a tojásra.) A tojásra méhviasszal mintákat írunk, majd langyos festékbe tesszük. Minél hosszabb időre, annál intenzívebb színt kapunk eredményül. Festés után a leolvasztott viasz helyén a tojás eredeti színével tűnnek elő a minták. Az elkészült remekeket végül zsírral fényesíthetjük. Palócföldön a hagyomány megőrzése mellett sok újítást vittek a tojásdíszítésbe, Gömörön például nem olvasztották le a viaszt a tojásról, hanem bedörzsölték aranyporral a mintázatot.

hirdetes

 

 

 

Berzselés

 

hirdetes

A berzseléses, vagyis a levéltakarásos tojásfestés technikája annyira egyszerű, hogy még a legkisebbek is könnyedén tudják alkalmazni. A festéshez csak pár apró levélkére, egy harisnyára és tojásfestékre van szükség. Válogassunk néhány szép rajzolatú (jó lehet például a citromfű, a petrezselyem, a koriander vagy a pitypang) levelet, majd színoldalát (ahol nem olyan vastagak az erek) kenjük be tojásfehérjével és simítsuk a tojásra. Óvatosan tegyük őket – az előre elkészített – egyik végén megcsomózott kb. 6–7 cm-es harisnyazsákocskákba, majd feszesen kössük el a nyakát. Engedjük az előzőleg elkészített festőlébe a tojásokat és hagyjuk állni 5-10 percig. A tojást kivéve itassuk le róla a maradék festéket, bontsuk ki a harisnyát, szedjük le a leveleket és papírra téve hagyjuk megszáradni a hímeseket, majd pici zsírral kenjük át, hogy szép fényesek legyenek.

 

 

 

Karcolt húsvéti tojások


Ezzel a technikával festett, megszárított tojásra dolgozunk, s a szép eredmény nagyobb jártasságot kíván. Karcolni lehet kifújt és főtt tojásra is, ám érdemes minél vastagabb héjú tojást választani e célra. Hegyes késsel vagy sniccerrel karcolhatjuk rá a mintákat, minél meredekebben tartjuk a kés hegyét, annál vékonyabb vonalat rajzolhatunk vele. Karcolás után szintén fényesíthetjük a tojást szalonnabőrkével vagy zsírral.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

Dolgok, amiket csak a nagymellű lányok érthetnek

2019-04-11

Dolgok, amiket csak a nagymellű lányok érthetnek

Ha valakinek nagy melle van, akkor a kultúránk szerint annak nagyon kell örülni, és ne értsetek félre, tényleg vannak szuper oldalai, de olyan akadályokkal kell megküzdenünk, amire sokan nem is gondolnának. Íme, azok a problémák, amit sosem fogsz megérteni, hacsak nem neked is hatalmas melled van. Ezek azok a zavaró és elkerülhetetlen dolgok, amive

Ezekre figyelj, ha szállodába mész

2019-03-11

Ezekre figyelj, ha szállodába mész

Egyre népszerűbbek a wellness szállodák és hotelek egy-egy hosszú hétvége, vagy nyaralás alkalmából. Nem meglepő, hiszen ezeken a helyeken semmivel nem kell törődni, a legfinomabb ételeket ehetjük, hatalmas a választék, így mindig találunk kedvünkre valót, kikapcsolódhatunk és nem kell foglalkozni semmivel, csak lazítani. Talán te is úgy gondolsz e

Rétegelt, különleges panna cotta

2019-03-05

Rétegelt, különleges panna cotta

Még az ünnepi menü része volt ez a desszert, de úgy gondoltam, hogy lesz annyira különleges, hogy részletesebben bemutassam. Kollektív munka volt, mert a nejemmel közösen készítettük. A különlegessége az első rétegnél látszik - mert azzal egy kicsit variáltunk… A panna cotta gyakorlatilag egy olasz tejpuding, amit elkészítésük után le szoktak önten

Így szervezz tökéletes osztálytalálkozót!

2019-01-30

Így szervezz tökéletes osztálytalálkozót!

Egy osztálytalálkozó nagyon fontos esemény, így valószínűleg senki sem szeretné, hogy bármi probléma legyen ezen az estén. Ha éppen te szervezed az osztálytalálkozót, akkor néhány hasznos szervezési tipp biztosan jól jön!

Megmutatjuk, ivás helyett mire használhatod a kólát

2019-01-30

Megmutatjuk, ivás helyett mire használhatod a kólát

Szinte tonnaszámra veszik egyesek a kólát, bár ezzel semmi jót nem tesznek maguknak. Így most mutatok neked néhány indokot arra, miért mondj le róla örökre!

Miért nem használják a mosógépet a férfiak?

2019-01-30

Miért nem használják a mosógépet a férfiak?

Egy férfi gondolatai a mosógépről, amelyen te is hangosan fogsz nevetni! :D Bár a férfiak általában nagyon jók az egyes elektromos kütyük használatában, azért valljuk be, van egy-egy háztartási gép, amelyhez nem szívesen nyúlnak.

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
482 676
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
1 921 559
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 244

Átlagos értékelés: 5.0