notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Önbizalmunk visszanyerése válás után!

Aktívan felejteni - hogyan építsük fel az önbizalmunkat válás után?

helloladies.hu
hirdetes

Vannak pillanatok az életben, amikor elég nehéz elképzelni, hogy a tükörbe nézve újra (vagy először életünkben) egy boldog, de legalábbis kiegyensúlyozott embert fogunk viszontlátni – és azok mi leszünk. Ilyen végtelennek tűnő pillanattá nyúlhat a válás utáni időszak, amelyből egyéni ütemben, de vissza lehet térni az önszeretet valóságának talajára. Ehhez adunk segítő tippeket.

Hogyan építsük fel az önbizalmunkat válás után?

„Természetesen más helyzet, ha egy nő a saját döntése alapján lép ki a házasságából, vagy ha a férje cseréli le egy nála 10-20 évvel fiatalabb nőre. Ez utóbbi esetben azonnal beindul a hasonlítgatás, ami ezer okot ad arra, hogy miért érezzük cudarul magunkat a bőrünkben. Ez ördögi kör, jó már az elején leállni vele, a hasonlítgatás ugyanis biztos recept a boldogtalansághoz” – mondja Hoppál Bori testtudatoktató, aki Byron Katie Négy Kérdéses módszerével is segít nőknek, hogy az elmélyült és felszabadító önismereti munkát elvégezzék.


„Az ember végiggondolja, mit rontott el a házasságában, mit kellett volna másképp csinálnia. De nem azt kell keresni, ki volt a hibás, hanem elfogadni, hogy így alakult. Sokat segít a humor” – meséli Ágnes, aki három gyerekkel döntött a válás mellett, közös megegyezés alapján, így gyorsabban egyenesbe tudott jönni, mint Klára, aki évekkel a válása után ébredt rá, hogy bántalmazó kapcsolatban élt a volt férje mellett. „Halványan pislákolt ugyan az önmagam iránti szeretet, de a fel nem ismert áldozatszerepben való toporgás egyfajta érzéketlenséget idézett elő. Az első időszakot csoportokkal vészeltem át, online és offline, hívő egyedülállóknak szervezett csoportokkal.” „Terhes voltam a második gyerekünkkel, amikor a férjem elköltözött, évekig nem támogatott, mániás depressziója van. Talán a mai napig van bennem egyfajta szégyenérzet a válás miatt, pedig már hét éve történt” – ez pedig Éva története, aki úgy érezte, Csiperózsika-álmából ébredt fel a válásának köszönhetően.


„A párterápiás és válásterápiás praxisban azt látom, hogy önmagában a válás krízise még nem biztos, hogy megtépázza az önbizalmat. Azokban az esetekben, ahol a válás »elég jó«, vagyis körültekintően, alaposan, a felek érzelmeit és érdekeit kölcsönös tiszteletben tartva tud haladni, ott kifejezetten önbizalom-növelő is lehet, azaz lelki növekedést is hozhat – véli Bánki László pszichológus és családterapeuta. – A válás folyamata, a belső fontolgatástól a praktikus és jogi szétváláson keresztül a veszteségélmény érzelmi feldolgozásáig mindenképpen krízisfolyamat, a maga érzelmi, hangulati, indulati hullámzásaival.” A krízis mint helyzet lényege pedig, hogy mindenkinek magának kell átjutnia rajta.

hirdetes


Mélyebb sérülések és gyászmunka


A válást követő időszak az azt megelőző életünkre vonatkozó kérdések feltételének időszaka is, kinek milyen mélyre kell mennie, hogy ezeket a kérdéseket megfogalmazza. Bánki László szerint két fő forrása van az önbizalomcsökkenésnek: ha valaki kudarcként fogja fel a válást, dominánssá válhat benne a harag, a kétségbeesés, ha pedig valakinek eleve gyengébb volt az önbizalma, és bizonytalanabb a kapcsolati kötődése, könnyen kerülhet áldozatszerepbe.


„Nagyfokú tehetetlenséget és megbántottságot, sérelmet élhet meg, és gyakran a sérelmes indulatai mögé rejti a önbizalomvesztését. Sőt ebbe bele is ragadhat – írja le a sérülések mélyebb természetét a pszichológus. – A válás utáni érzelmi, így az önbizalmi krízis egyrészt a trauma megsemmisítő erejétől való beszűkülésről, másrészt a kötődési mintáimról, elsősorban a szüleimmel való kapcsolatom minőségéről szól. Ha nem kaptam elég biztonságot és szerető odafordulást kisgyerekkorban, akkor akár az egészséget veszélyeztető depresszióval, poszttraumás stresszel reagálhatok a válási krízisre.” Ha valaki egy, másfél év után is úgy érzi, nincs túl a gyászmunkán, feltétlenül forduljon segítő szakemberhez.

hirdetes


Hoppál Bori a harag feldolgozásával kezdi a közös munkát. Számos nő érkezik hozzá a válása után romokban, reményvesztve, akikkel a közös munka során szépen fel tudják számolni az önmarcangoló, stresszt okozó gondolatokat. Hoppál szerint a legelső fázis a gyógyulásban az áldozatszerepből való kilépés, addig ugyanis, amíg azzal foglalkozunk, hogy a másikat hibáztatjuk, nem marad időnk és energiánk magunk újraépítésére. Ez még akkor is így van, ha – az esetek jelentős részében – az anyákra nagyobb teher hárul válás után. „Nem tudom megmondani, mi a megoldás, különösen, ha nincs segítség, és anyagi nehézségekkel is meg van terhelve a válás. De azt is látom, hogy vannak olyan nők, akik válás után tudnak beleállni a saját erejükbe.”


„Amikor elengedjük az ideális család képét, és ennek a veszteségével szembenézünk, akkor jön egy felszabadulás, egy megkönnyebbülés. Letesszük a kapcsolat terheit, amelyek eddig is nyomtak minket, és ideális esetben megnyílhatnak ajtók: hogy is vagyok én, mi vagyok, mit akarok, merre akarok továbblépni? Ekkor kezdődhet az építkezés” – írja le Hoppál Bori a veszteség feldolgozásának fázisait.


Bánki László szerint ha vannak közös gyerekek, érdemes rálátni, hogy szülőtársként mindig össze fogunk tartozni, és ki kell alakítani egy kölcsönös megegyezésre alapozott kapcsolati policyt a gyerekekkel való kapcsolattartás érdekében. Külön kell választani a kapcsolatban rejlő szerepeket, és érdemes már az elején felmérni a hosszú távú célokat és feladatokat. A gyász azonban magányos, bennünk zajló folyamat, és elsősorban az önmagunkról alkotott képünkhöz, a saját szerepeinkhez, és nem a másikhoz kötődik.

Forrás: HVG.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Audrey Hepburn legjobb idézetei

2020-03-11

Audrey Hepburn legjobb idézetei

A klasszikus szépség a gyönyörű, fekete ruhájában, a kis tiarájával! A tehetséges és sikeres színésznő legjobb gondolatai, amit minden nőnek ismernie kell!

Ha szeretni akarsz másokat, először magaddal kell kezdened!

2019-11-11

Ha szeretni akarsz másokat, először magaddal kell kezdened!

Ha szeretni akarsz másokat, elsőként magadat kell szeretned. Mert a szeretet belülről kezdődik, és ha egyszer megérted miért olyan fontos ez, egyszerűen már nem tudsz meglenni nélküle. Amilyen egyszerűen hangzik, sokszor mégsem az, mert nem tudjuk, mi a következő lépés…

2019-09-10

"Ha kicsúsznak az időből, akkor valami meghal, ami meg se született"

A legmélyebb magánügyünk, életünk egyik legintimebb szelete. Mégis szinte állandó a társadalmi nyomás, az elvárás: a nő arra született, hogy anyává váljon.

Tippek kiégett randizóknak

2019-09-04

Tippek kiégett randizóknak

Amikor a fásult, frusztrált társkereső inkább már nem próbálkozik tovább, amikor a lelkesedés helyébe közöny lép, reményvesztettség, bizalmatlanság üti fel a fejét, és az embert rettegés fogja el újabb randi gondolatára.

„Bekerültem a szingli, gyerektelen státuszba”

2019-09-03

„Bekerültem a szingli, gyerektelen státuszba”

Ahány gyermektelen nő, annyiféle történet – látjuk igazolva Tanács Eszter a napokban megjelent, Nők gyermek nélkül című könyvében. Most az interjúkötetből a 38 éves Vera történetét választottuk ki.

Ezek a dolgok történnek, ha elkezdjük szeretni magunkat és törődni magunkkal

2019-08-22

Ezek a dolgok történnek, ha elkezdjük szeretni magunkat és törődni magunkkal

Ha szeretjük magunkat és törődünk magunkkal, az egyszerűen csak annyit jelent, hogy van erőnk, kedvesek vagyunk magunkkal és időt szánunk arra, hogy emlékezzünk is erre. Ez mind elengedhetetlen a boldog és egészséges élethez. Mi lenne ebben az önzőség? Ha elkezdesz erre odafigyelni, változások történnek az életedben…

Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
386 597
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 357 971
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 148

Átlagos értékelés: 5.0