Sok szülő küzd azzal, hogy a gyerek válogatós, és nem hajlandó minden ételt elfogyasztani. Íme a legjobb tippek a probléma leküzdésére.

Mit tehet egy szülő, ha válogat a gyerek?

helloladies.hu

Előbb vagy utóbb minden szülő megtapasztalja majd, hogy milyen nehéz is eleget tenni gyermeke igényeinek, ha az étkezésről van szó. A finnyás megnyilvánulások hallatán sok anyuka visszasírja azokat az időket, amikor még a szoptatás volt az egyetlen módszer kisbabája táplálására. A helyzet azonban az idő múlásával csak egyre nehezebbé válik majd – ahogy a gyerekek szervezete egyre több ételt képes feldolgozni, egyre nő majd azon fogások listája is, amiket undorral tolnak el maguk elől.

 

Válogatós a gyerkőc? Ezt kell tenned ellene!

A szülők ilyenkor komoly dilemmával kerülnek szembe. Szeretnének ugyan olyan ételeket készíteni kicsiknek, amiket szívesen megesznek, de – mivel ezek általában a kevésbé egészséges dolgok közé tartoznak – ügyelni próbálnak arra is, hogy egészségesen táplálják gyermekeiket. Mindannyian tudjuk, hogy milyen fontos is egy kiegyensúlyozott étrend összeállítása, de az sem újdonság, hogy ezt nehéz elhitetni egy olyan négyévessel, aki hisztizni kezd, valahányszor zöldségeket raknak elé pizza helyett. Az ilyen problémával küszködő szülők számára gyűjtöttük össze ezeket a tippeket. Ha te is szeretnéd „kibővíteni” gyermeked ízlését, akkor íme néhány stratégia, amik működhetnek!


1. Tudasd velük, hogy nem vagy kifőzdei szakács


A következő finnyás vacsorai megjegyzésre válaszold azt, hogy „Most ez van. Ha nem tetszik, semmi baj, nem kell megenni. De nincs más.” A gyerekek ekkor eldönthetik maguktól, hogy engedjenek-e az éhségüknek, vagy megvárják a következő étkezést. Persze nem árt figyelembe venni az ízlésüket, és néha valami olyasmit is beiktatni a kínálatba, amit szeretni fognak, csak a biztonság kedvéért.


Sok szülő számára ez aljas taktikának tűnhet, azonban az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia gyermektáplálásról szóló könyve (Guide to Your Child's Nutrition) szerint „A gyerekek nem betegszenek bele, vagy szenvednek bármilyen tartós károsodást, ha kihagynak egy vagy két étkezést...”. Ha legjobb igyekezeteid ellenére gyermeked mégis éhségsztrájkot hirdet, akkor vess egy pillantást az 5. és a 6. tippre.


2. Használd az ízek erejét


A gyerekeknek valóban érzékeny ízlelőbimbóik vannak, de ez nem jelenti azt, hogy mindig enyhe ízű ételeket kell adni nekik. Sőt, érdemes minél ízletesebb fogásokat tenni eléjük, mert az ízekre való érzékenységük miatt sokkal jobban élvezik a finom ételeket. Kiváló ízfokozó lehet ilyen célra például a fokhagyma, vagy az olajbogyó is. Érdemes azonban tartózkodni az erős illatú ételektől, például a különböző sajtoktól.


3. Bánj kreatívan a zöldségekkel


Ezek az ételek afféle gasztronómiai főellenségnek számítanak a legtöbb gyermek szemében. Akár párolt, akár sózott formában kerülnek a tányérra, lényegében nem többek egészséges köreteknél más finomságok mellett. Nem csoda tehát, hogy igazi hőstettnek számít rávenni a gyerekeket arra, hogy elfogyasszák őket – sokan fordulnak könyörgéshez, vagy fenyegetőzéshez, pedig ezek a taktikák általában csak rontanak a helyzeten. Hogy miért? Mert ha a gyerekek látják rajtad, hogy nagyon szeretnéd megetetni velük a zöldségeket, akkor erre az oda-vissza erőlködésre egyfajta párbajként tekintenek majd, amiből gyakran ők kerülnek ki győztesen.


A megoldás úgy elrejteni a zöldségeket az ízletes fogásokban, hogy szinte észrevehetetlenül legyenek jelen a finomabb elemek mellett. Jó példák erre a zöldségalapú öntetek. Egy másik, igazán ördögi taktika, ha külön zöldséges fogást is készítesz: helyezd elsőként az asztalra. A gyerekek (mint rend szerint mindenki más) ilyenkor még nagyon éhesek, és ez „jobb híján” arra készteti majd őket, hogy megdézsmálják a gonosz zöldségeket.

 

 

4. Próbálj közösen enni velük


Minden szülő tudja, hogy az asztalnál tartani a gyereket hatalmas kihívás tud lenni. Nem muszáj persze minden este közös vacsorára törekedni, hiszen már az is nagy szó, ha egy négyévest 15-20 percig ott tudsz tartani magad mellett. Egy jó taktika erre bizonyos asztali szabályokat lefektetni. Például a gyerek csak akkor távozhat, ha befejezte az evést. Ha több gyerek is van a családban, akkor további kikötés lehet, hogy aki végzett, az ne maradjon az étkezőben (ha el akar menni az asztaltól), nehogy elvonja a többiek figyelmét az evésről. A legtöbben szívesebben maradnak majd az asztalnál, mert szívesen fogadják azt a figyelmet, amit ilyenkor kapnak a szülőktől. Persze mindez csak úgy fair, ha a szülők is tartják magukat bizonyos szabályokhoz – például, hogy nincs TV-nézés, és telefonnyomkodás a családi étkezések közben.

 


5. „Csak egy falatot kóstolj meg”


Csak egy falat bőven elég. Nincs értelme olyan ételeket erőltetni a gyerekekre, amiktől ténylegesen rosszul lesznek. Persze a szülőkön múlik, hogy meg tudják-e különböztetni a megjátszott undort a tényleges visszahúzódástól, de idővel ki lehet majd szűrni a színjátékot. Ha pedig sikerül egy falatot megetetni a gyerekkel, és őszintén nem ízlik neki, akkor megérdemel egy dicséretet, amiért legalább kipróbálta.

 


6. Ha nincs más lehetőség, akkor jöhet a megvesztegetés


A fenti taktikák ellenére lehetetlen elérni, hogy a gyerekek mindig mindent megegyenek. Az evés azonban nem kínzás. Ha észreveszed, hogy játszanak az étellel, vagy csak makacsul tiltakoznak az elfogyasztása ellen, akkor nyugodtan vesd be azokat a régi, jól bevált megvesztegető trükköket, amiket a szülők már évek óta sikeresen használnak (és ne érezz semmilyen bűntudatot miattuk!):

 

    „Nincs repeta, amíg nem ettél mindenből egy kicsit.”
    „Nincs desszert, amíg be nem fejezted az evést.”
    „Úgy látom nem ízlik az ebéd. Akkor odaadhatom a testvérednek?” – garantált siker.

 


7. Hagyj helyet a desszertnek


A kiérdemelt jutalom csak akkor hasznos, ha van hová belapátolni – ne etesd túl a gyerekeket, mert a jóllakottság ellenére is követelik a desszertet, ami egy tele gyomorban nem érzi majd jól magát!

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
Anyaság gyerek Gyereknevelés Tanács